• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Each dla dwuwymiarowej tablicy jsona

Object Storage Arubacloud
+1 głos
162 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2016 w JavaScript przez Boshi VIP (100,240 p.)

Mam sobie taką tablicę
 

[

{"id":55,"name":"Fitness",

"events":[

{"id":235,"title":"zumba","start":"2016-05-24","end":"2016-05-24","allDay":"true"},{"id":236,"title":"cross","start":"2016-05-24","end":"2016-05-24","allDay":null}

]}

]


Jak przez to łatajstwo przejść i dodać do listy select  text w postaci klucza title i value w postaci id? Dla jednowymiarowej nie ma problemu, a tutaj zwraca mi cały czas przy drugim wymiarze object obiect

 

komentarz 24 maja 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

w postaci klucza title i value w postaci id

Czyli np. { zumba : 235 } ?

dodać do listy select  text

Chcesz zrobić <select> w HTML i dla każdego <option> dodać np. wspomniane "zumba: 235", albo "cross: 236"?

komentarz 24 maja 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Tak: A dokładniej dla przykłądu:

<options value="235">zumba</options

powoli mnie trafia coś już z tym jsonem  dwuwymiarowym. nie potrafię zrozumieć jak mam dane z drugiego wymiaru wyciągnąć.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 24 maja 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
wybrane 25 maja 2016 przez Boshi
 
Najlepsza

<options value="235">zumba</options>

To będzie coś takiego: http://codepen.io/ChrissP92/pen/qNWWOz?editors=1010

Robisz sobie zmienną i w niej umieszczasz całego JSONa. Potem, jako że chcesz wydobywać key i value z tablicy "events", to stosujesz .forEach na niej. Wewnątrz funkcji forEach dajesz parametr np. obj i potem obj.id to ID (Twoja zawartość dla <option>) zaś obj.title to wartość (czyli value dla <option>).

Mam nadzieję, że o to chodziło ;)

 

komentarz 24 maja 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Pomyliłeś  name z value i struktura jest inna troszkę. U mnie zaczyna się tablicą "[" a u ciebie nawiasem wąsatym.

Nie da się tego dwoma pętlami jakoś przelecieć each?  ewentualnie jak byś mógł poprawić ten kod zgodnie z tym co napisałem wyżej, bo serio, pierwszy raz widzę  takie funkcje a moja wiedzą  js jest na poziomie podstawowym.
komentarz 24 maja 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
1
komentarz 25 maja 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Zdecydowanie ;) Dzięki

Podobne pytania

–1 głos
0 odpowiedzi 314 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2017 w JavaScript przez RAFI Początkujący (390 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 148 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2016 w JavaScript przez dziki indyk Użytkownik (940 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 196 wizyt
pytanie zadane 17 października 2015 w JavaScript przez makoso Mądrala (7,380 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...