• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ Allegro 5 "Nie znaleziono punktu wejścia procedury..."

Object Storage Arubacloud
0 głosów
996 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2016 w C i C++ przez Michał Ziemiec Nowicjusz (190 p.)

Witam.

Postanowiłem rozpocząć programowanie w bibliotece Allegro 5 w Code::Blocks. Problem jest w tym, że po poprawnym skompilowaniu pojawia się komunikat o treści: "Nie znaleziono punktu wejścia procedury __gxx_personality_v0 w bibliotece. C\ścieżka\allegro-5.0.10-monolith-md-debug.dll"

W Build Options w Linker settings w Debug umieściłem ścieżkę do pliku "liballegro-5.0.10-mt-debug.a", a w Release "liballegro-5.0.10-mt.a". Tak samo pliki .dll o tych nazwach są umieszczone w folderze Debug z plikiem .exe.

Przeszukałem Polskie fora na ten temat niestety nic ciekawego nie znalazłem. Bardzo proszę o pomoc.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
wybrane 22 maja 2016 przez Michał Ziemiec
 
Najlepsza
Napisz konkretnie, którą wersję biblioteki pobrałeś - przecież to podstawowa informacja, jeśli chodzi o linkowanie...
komentarz 19 maja 2016 przez Michał Ziemiec Nowicjusz (190 p.)
edycja 19 maja 2016 przez Michał Ziemiec
U góry jest napisane. 5.0.10, ale zaraz spróbuję sposób od Marcina
komentarz 19 maja 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Chodziło mi, którą wersję biblioteki pobrałeś, z uwzględnieniem nazwy pliku instalacyjnego oraz lokalizacji tego pliku (jakiś link).
komentarz 20 maja 2016 przez Michał Ziemiec Nowicjusz (190 p.)
5.0.10 mingw 4.7.0
komentarz 20 maja 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Nie dziwota, że nie działa - w Code::Blocks domyślnie jest dodawany kompilator TDM-GCC, więc instalujesz wersję dla tego kompilatora (jest on portem MinGW).
komentarz 20 maja 2016 przez Michał Ziemiec Nowicjusz (190 p.)
Pobrałem z tej strony i nadal to samo: http://devpaks.org/category.php?category=Allegro
komentarz 20 maja 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

A spróbuj z tej strony, z dopiskiem TDM: https://www.allegro.cc/files/.

komentarz 22 maja 2016 przez Michał Ziemiec Nowicjusz (190 p.)
Dzięki! Tym razem nie wyskoczył błąd ale otworzyły się dwie konsole.
komentarz 22 maja 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
To znaczy?
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2016 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
To zabrzmi głupio i nieprofesjonalnie. Ale jak zainstalujesz świeżo CodeBlocksa to po dodaniu kompilatora zresetuj ustawienia na normalne i dodaj go jeszcze raz. Totalnie nie wiem czemu, ale kiedyś miałem podobny problem i mi to pomogło. Nie mam pojęcia czemu i nie zapewnię, że u Ciebie będzie tak samo. Jak dla mnie to śmieszne i dziwne :O
komentarz 19 maja 2016 przez Michał Ziemiec Nowicjusz (190 p.)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale po instalacji kliknąłem w Ustawieniach Kompilatora "Reset Defaults", a pochwili pokazał się komunikat o tym, że wykryto kompilator. Kliknąłem ok i dalej występuje ten sam probelm.
komentarz 20 maja 2016 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Tak. U mnie to o dziwo rozwiązało problem. No nic, więcej nic nie wiem :/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 568 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 182 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2015 w C i C++ przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 1,396 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2015 w C i C++ przez goran. Użytkownik (930 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...