• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Public i generator magicznych metod w PhpStorm

Object Storage Arubacloud
0 głosów
255 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2016 w Systemy operacyjne, programy przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Pytanie brzmi:
czy da się ustawić w phpstormie, by domyślnie dodawał prefiks "public" do wygenerowanych metod, tak jak ma to miejsce w NetBeansie? Jeśli tak, to jak to ustawić?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 18 maja 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Uno. Nie korzystaj z magicznych metod - rozwalasz totalnie czytelność kodu, sprawiasz, że znalezienie błędu graniczy z cudem a i mechanizm ich działania budzi pewne wątpliwości, poza tym to sprzeczne z zasadami atomowego rozdziału funkcji - jedna metoda to jedna funkcjonalność. Im więcej funkcjonalności w jednej metodzie, tym trudniejsze testowanie, tym gorsza czytelność, tym trudniejsze debugowanie.

Duo. Jak generujesz te metody? Storm dba o jakość kodu i pozwala co najwyżej na generowanie seterów i geterów do pól utworzonych w klasie.
1
komentarz 18 maja 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Alt + insert → Implement Methods 

-------------------------

Niestety ręcznie trzeba dodać, albo użyć live template "pubf"

komentarz 18 maja 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
By nie tworzyć 16 metod o podobnej budowie + __toString, by nie pisać za każdym razem ->toString();
komentarz 18 maja 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
W takim razie piszesz gówno a nie kod obiektowy. Już samo użycie geterów i seterów jest szeroko dyskutowane pod względem poprawności.
komentarz 18 maja 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Nie mówię, że nie umieją programować. Do laravela się nie odniosę bo szkoda czasu na niego, gdyż autor ma swoją wizję obiektówki, zgoła inną niż reszta świata.

Odnośnie validatorów w Symfony to jest jeden z niewielu przypadków które poddają dyskusji całą polemikę odnośnie poprawności stosowania tychże metod.

Inna sprawa, że autor musi jednak posiadać dużą samokontrolę, wiedzę i umiejętności by stosować getery i setery w postaci magicznej.

Wolę kogoś z miejsca opierdzielić zanim zacznie korzystać dowolnie z tych metod.
komentarz 18 maja 2016 przez TomaszKane Nowicjusz (100 p.)
event15, na moje to robisz tu na siłę shitstorm. Pomijając fakt, że nie potrafisz odpowiedzieć na zadane przez autora pytanie. On pytał o A, a ty nawijasz o B.
komentarz 18 maja 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
TomaszKane, odpowiedziałbym, gdybym dostał odpowiedź na pytanie które zadałem w celu uściślenia zadania.

Z chęcią oczekuję Twoich mądrości i wróżenia z fusów. Na pewno również bacznie będę weryfikował Twoją wiedzę w Twoich wypowiedziach na forum.
0 głosów
odpowiedź 18 maja 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)

Efik napisał że nie ma takiej opcji wbudowaniej (tak jak w netbeans)  i zaproponował livetemplate "pubf"

Z innego źródła dostałem takie linki:
https://www.jetbrains.com/help/phpstorm/2016.1/live-template-variables.html
http://blog.jetbrains.com/webide/2012/10/high-speed-coding-with-custom-live-templates/
https://www.jetbrains.com/help/phpstorm/2016.1/recording-macros.html

No nic, przetestuje tego pubf.

1
komentarz 18 maja 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Ja miałem domyślnie zdefiniowany pubf == public function $NAME ;

Teoretycznie mógłbyś sobie przygotować takie template z najczęściej używanymi metodami.

Jeśli czujesz się na siłach w javie, napisz plugin :D

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 259 wizyt
pytanie zadane 12 grudnia 2018 w PHP przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 698 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2018 w PHP przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 510 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2017 w PHP przez Maikel11 Początkujący (470 p.)

92,581 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,666 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...