• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pytanie listy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
137 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2016 w HTML i CSS przez Rappa2 Obywatel (1,540 p.)
Co mam zrobić żeby lista się nie chowała gdy przesuwam kursor z elementu listy ol, na element listy ul ?

lubieto.esy.es

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 maja 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
0 głosów
odpowiedź 16 maja 2016 przez LCPGM Obywatel (1,550 p.)

Jquery, gdy zajdzie zdarzenie click, to ci się wysuwa :)

$(document).ready(function(){

$(nazwa elementu html).click(function(){

WYSUŃ PASEK
});

});

 

komentarz 16 maja 2016 przez Rappa2 Obywatel (1,540 p.)
Jak mam to dodać i w którym miejscu ?
komentarz 16 maja 2016 przez LCPGM Obywatel (1,550 p.)


<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
    <script src="//code.jquery.com/jquery-1.10.2.js"></script>
    <script src="//code.jquery.com/ui/1.11.4/jquery-ui.js"></script>
        <script>
        $(document).ready(function(){
    
    $('.klik').click(function(){
    $('.wysuwany').slideToggle('slow');
    });      
   });
        </script>
    </head>
    <body>
       <div class="wysuwany">Widac mnie </div>
        <div class="klik">Nacisnij tu </div>

    </body>
</html>

 
komentarz 16 maja 2016 przez LCPGM Obywatel (1,550 p.)
W headzie "ładujesz" jquery. Także w headzie w tagach script, dajesz kod jquery. Z grubsza w pierwszej linijce włączasz funkcję po załadowaniu strony, w drugiej robisz, że po kliknięciu w diva ".klik", wykona ci się trzecia, czyli linijka odpowiedzialna za wysunięcie diva ".wysuwany". Dodam, że slideToggle nie będzie działał dokładnie tak, jak ty chcesz go wykorzystać, ale sory, zmęczony jestem i nie mam siły na szukanie. Poszukaj w google, napewno szybko znajdziesz odpowiednią funkcję. Ogółem polecam ci na chwilę zatrzymać się w robieniu strony i przelecieć kurs jsa i jquery na, chociażby codecademy. Zabierze ci to może 5/6 dni, a sprawi, że twoja strona będzie wyglądać zdecydowanie lepiej.
2
komentarz 16 maja 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
edycja 16 maja 2016 przez mitelak
Po pierwsze skrypt prawie zawsze dodaje się przed samym zamknięciem body, po drugie po co całe jQuery, żeby zrobić menu?
komentarz 16 maja 2016 przez LCPGM Obywatel (1,550 p.)

Rzeczywiście. Dopiero się uczę i staram się udzielać gdzie mogę, by uczyć się przy okazji samemu.], jednakże twoja odpowiedź jest zdecydowanie lepsza od mojej ;

1
komentarz 18 maja 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
Spoko :D jQuery jest bardzo popularne i sam umiem bardziej jQuery niż czysty javascript, ale jeżeli nie robisz dużej ilości animacji to po prostu nie ma potrzeby ładować całej biblioteki, żeby napisać 4 linijki kodu :D

Podobne pytania

–1 głos
0 odpowiedzi 163 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2020 w Python przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 123 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 490 wizyt
pytanie zadane 9 października 2016 w HTML i CSS przez cuba04 Nowicjusz (120 p.)

92,583 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,669 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...