• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

strona do oceny [ankieta]

Object Storage Arubacloud
+1 głos
801 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2016 w Nasze projekty przez Artur Wraga Obywatel (1,870 p.)

Witam, moja pierwsza strona z serii wizytówek ( producent wyrobów z wikliny ). Uważacie, że takie rozwiązanie - wszystko na jednej stronie i po protu przewijanie jest ok ? czy u was wszystko dobrze się wyświetla ? Co byście zmienili... ogólnie mam wrażenie, że strona jest bardzo czarno biała... chciałem dodać kolorki ale jakoś nie mam pomysłu, jakieś propozycje ? co byście zmienili, co poprawili jestem otwarty na bezwzględną krytykę.

link do strony 

Możliwe odpowiedzi:
słaba (10 głosów, 37%)
przeciętna (6 głosów, 22%)
może być jak na pierwszy raz (7 głosów, 26%)
wygląda dobrze (1 głos, 4%)
wygląda bardzo dobrze (3 głosów, 11%)

7 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
edycja 29 kwietnia 2016 przez HaKIM

Nienawidzę stwierdzenia: "Jest to moja pierwsza strona [...]". Chcesz abyśmy ocenili stronę przez pryzmat tego jaka jest, czy tego, iż jesteś początkującym? Po takich zdaniach wychodzą kwiatki jak:

"No, ALE jak na pierwszą stronę to jest ok".

- Zamiast dostać ocenę, która będzie odpowiadała projektowi, dostaję się zawyżoną, jak dzieci z problemami w szkole.

 

- - - - -

Nie mam czasu na ocenienie kodu, choć postaram się Ci pomóc, odnośnie layoutu.

~ Gdy ktoś chciałby zamówić koszyk przez telefon, załamałbym się gdyby zobaczył tak wielką ilość tekstu, jaka pozostaje do scrollowania.

~ Czcionka nie nadaje się do czytania.

~ Trochę o nas ... - Przed: ... - nie powinno być spacji.

~ Menu wygląda źle, po prostu, na desktopach a tym bardziej telefonach.

~ Logo - Wygląda źle. Czcionka zła, kolor zły, aż nie chce się tego czytać.

~ Ikonki, które odwołują do social media - Wyglądają strasznie! Przeszkadzają w przeglądaniu strony.

~ Menu posiada opacity/rgba(), po co?

~ Moim zdaniem, odstęp pomiędzy kategoriami wygląda... Niechlujnie.

~ Menu z koszami, jest zbyt wielka różnica po między :hover, a same menu nie zachęca swoim wyglądem.

~ No pięknie! Gdy już przebiłem się na fonie przez masę tekstu, co mnie czeka? MASA KOSZYKÓW! Spróbowałbyś choć dodać opcję "Pokaż więcej!'. Wyświetliłbyś tylko te koszyki, które jakiś tam algorytm podsumowałby za najlepiej się sprzedające.

~ Textarea zadaj pytanie, na fonach, wygląda okropnie... Nawet nie ma miejsca na "Dzień dobry! [...]".

~ Załóżmy że mam gorszy wzrok, nawet nie wiesz jak musiałbym przybliżać nos do monitorka, aby wyczytać Ulicę i numer tel.

~ Halo, widzi ktoś te "Wyślij"?

~ Mapa, od google maps, przeszkadza w scrollowaniu do dołu/góry.

~ Mały tekst, wielka stopka. ;_;

~ Nie za duży ten text-shadow w menu? Dodatkowo te przejście po :hover ;_;

 Historię tworząc krótką: Prostota została zapomniana, i tak powstała ciemność.

1
komentarz 29 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
+10
1
komentarz 29 kwietnia 2016 przez Artur Wraga Obywatel (1,870 p.)
Nie możesz oceniać gościa z 10 letnim stażem tak samo jak kogoś kto napisał stronę pierwszy raz.
2
komentarz 29 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Dlaczego? Jak będzie miał taką taryfę ulgową, bo to jego pierwsza strona, to napiszemy mu "Strona najlepsza, nawet Google ma słabszą", uciesz się, i dalej będzie robił strony bez RWD, bez ALT, skrypty w head, 15000 plików CSS... Wg mnie, to od razu zwracać uwagę na ważnę rzeczy do poprawy, bo lepiej nauczyć się raz a porządnie, niz pięć razy ale z problemami
komentarz 29 kwietnia 2016 przez Artur Wraga Obywatel (1,870 p.)
Ale czy ta cała dyskusja w ogóle ma jakiś sens ? Napisz po prostu co jest złe i co jest do poprawy. Nie dałem tutaj tematu żeby ktoś mi przyklaskiwał bo mi to nie jest potrzebne. Dałem do oceny stronę wiec liczę tak jak napisałem "na bezwzględna krytykę". Jeżeli ktoś pisze ze to jego pierwsza strona to pisze to tylko po 5o byś nie pisał tekstów w stylu "z kad ty sie wziales , z czym ty do ludzi, wstyd pokazać komus taki kod "nie mówie ze ty ale sa tacy ludzie. Kiedy wiesz ze ktoś pisał pierwszy raz po prostu wytkniesz błędy do poprawy. :) tak myślałem pisząc to zapytanie. Zamiast po prostu ocenić co jest źle i wytknac błędy dywagujemy na temat pisania ze to pierwsza strona albo nie pisania... bez sensu
komentarz 29 kwietnia 2016 przez Artur Wraga Obywatel (1,870 p.)
No widzisz , chodzi o to ze ta strona nie jest jeszcze przygotowana pod urządzenia mobilne. To jest odpowiedź na większość twoich uwag.
komentarz 29 kwietnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
edycja 29 kwietnia 2016 przez HaKIM

Ale czy ta cała dyskusja w ogóle ma jakiś sens ? Napisz po prostu co jest złe i co jest do poprawy. Nie dałem tutaj tematu żeby ktoś mi przyklaskiwał bo mi to nie jest potrzebne. Dałem do oceny stronę wiec liczę tak jak napisałem "na bezwzględna krytykę".

Co?

 Jeżeli ktoś pisze ze to jego pierwsza strona to pisze to tylko po 5o byś nie pisał tekstów w stylu "z kad ty sie wziales , z czym ty do ludzi, wstyd pokazać komus taki kod "nie mówie ze ty ale sa tacy ludzie. 

Jak już to skąd, ale mniejsza z tym. Jeżeli ktoś napisze "Skąd Ty się w ogóle wziąłeś!?"; możesz odpisać prawdę, z błona matki. Najlepiej ignorować takie komentarze lub zgłaszać. Co do "Wstyd pokazać komukolwiek taki kod!" - Cóż, punkt pierwszy - ignorowanie oraz zgłoszenie.

Ps. Nie był to atak, a napomnienie. za długo się wstrzymywałem z tym postem, w końcu musiało to ze mnie wyjść. Tematy, gdzie młody programista nie chce dostać ochrzanu, czyt. prawdziwej opinii, bo będzie musiał poprawiać kawał kodu, zaliczają się do tych, przez które nie warto mówić co jest źle. Przynajmniej ja tak to odczuwam.

komentarz 29 kwietnia 2016 przez Artur Wraga Obywatel (1,870 p.)
Mimo wszystko dziękuję za poświęcony czas i uwagi poprawie i dam znowu do oceny.
+1 głos
odpowiedź 29 kwietnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
edycja 29 kwietnia 2016 przez HaKIM

- Poczytaj o semantyce HTML5.

- target _blank

- Nie wrzucaj skryptów w <head> tylko przed </body>

- Poczytaj o typografii

- RWD jest [***]do dupy[***]

<div style="clear: both;"></div>

- Strona jest mega nieczytelna, serio, popraw te fonty

- Scal i zminifikuj cssy.

- Nie styluj inline

- Nie styluj po tagach

- To menu jest jest jakieś dziwne.

Osobiście nie mam ochoty odwiedzić tej strony po raz kolejny, a to chyba zły znak, co? :)

- - - - -

Mimo iż jest to fakt, prosimy nie używać aż tak kolokwialnego języka.

komentarz 29 kwietnia 2016 przez Artur Wraga Obywatel (1,870 p.)
No tak ale w pytaniu prosiłem tez o wskazówki co zmienić bu ja poprawić ... :) tło jest robocze. Narazie nie mam tła dla tej strony może tło zmieniło by trochę ogólny Look? Co jest ogólnie do bani kolory czy układ czy co ?
komentarz 29 kwietnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Zobacz jak strona wygląda na telefonie. Ile trzeba przeskrolować, żeby zobaczyć właściwy content.

Wypunktowałem Ci co jest nie tak. Zobacz jak projektuje się dzisiaj strony i ją przebuduj. Menu jest dziwne, te ikony po prawo też. Dlaczego nie wrzucisz je np. w sekcje z kontaktem?

Popraw footer.

Popraw fonty bo nie idzie tego czytać.

RWD to jest mus, musi być intuicyjne na telefonie, a nie zrobione byleby się strona nie rozwalała na boki.

Semantyka też leży, robisz z diva nawigacje kiedy masz od tego znacznik <nav>
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
  • Koszyk wchodzi na tekst
  • Złącz CSS-y w jeden plik
  • Nie używaj onLoad
  • Font podpiąłbym za pomocą @import w CSS
  • Semantyka totalnie leży...
  • </br>

    Co to jest? O.O

  • <iframe id="google_map_frame"src="		https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m23!1m12!1m3!1d844307.9270975104!2d21.87579629129674!3d50.40074895573959!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m8!3e6!4m5!1s0x473cd103988544ef%3A0x571274b6b2d92199!2sPodborze+21%2C+37-420+Kopki%2C+Polska!3m2!1d50.4087484!2d22.301291799999998!4m0!5e0!3m2!1spl!2snl!4v1461254394964" width="100%" height="450" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>

    Brak spacji pomiędzy atrybutami id a src

  • Skryptu przed końcem body

1
komentarz 29 kwietnia 2016 przez niezalogowany
  • Font podpiąłbym za pomocą @import w CSS

Nie. - http://www.stevesouders.com/blog/2009/04/09/dont-use-import/

komentarz 11 czerwca 2016 przez niezalogowany
Co należy używać zamiast onload?
komentarz 11 czerwca 2016 przez majfirst Obywatel (1,200 p.)
komentarz 11 czerwca 2016 przez niezalogowany

https://www.youtube.com/watch?v=7UstS0hsHgI, a tu świetnie wyjaśnione dlaczego.

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2016 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
Miałem już dać w ankiecie: wygląda dobrze, ale zobaczyłem ją też na telefonie.

Powyżej rozdzielczości 1450px wygląda nieźle. Im niższa rozdzielczość tym gorzej.

Przewijam, przewijam, przewijam...
komentarz 29 kwietnia 2016 przez Artur Wraga Obywatel (1,870 p.)
Nie jest przygotowana na urządzenia mobilne . Na komputerze powinna dobrze wygląda do szerokości 1024 u mnie przynajmniej tak jest. Tak czy siak musze prawie wszystko poprawić . Dzięki za uwagi
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
Eh, kolejna strona na forum, te same problemy z dostępnością…

Menu jest wykonane źle, bo nie zawiera odnośników do poszczególnych części strony. Tym samym strona nie jest używalna z poziomu klawiatury. Tym samym… po prostu nie będę jej używał. I tyle.
0 głosów
odpowiedź 3 maja 2016 przez Robert de Clair Mądrala (5,300 p.)
W bardzo dużym skrócie:

1 Strona zbyt rozwleczona, Imo lepiej było by gdybyś podzielił ją na 3 mniejsze podstrony zgodnie z tym co masz w menu
2 koszyk po prawej wbiega na tekst albo zmniejsz obszar tekstowy albo koszyk ;)
3 Zerkaj jak coś wygląda na smartfonie, często małym nakładem pracy i bez wielkich ustępstw dla PC można ułatwić życie mobilnym ;)

P.S. a stronka i tak lepsza od mojej pierwszej :D
komentarz 3 maja 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

[...] moja pierwsza strona z serii wizytówek [...]

 Tak tylko chciałem się pochwalić spostrzegawczością.

cheeky

0 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2016 przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)
Prosta stronka, ale bardzo czytelna. Jak na pierwszą stronę to - Gratuluję.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 474 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2017 w Nasze projekty przez Skejtik Nowicjusz (140 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 361 wizyt
pytanie zadane 21 października 2016 w Nasze projekty przez kieryk123 Początkujący (300 p.)
+5 głosów
4 odpowiedzi 644 wizyt
pytanie zadane 17 października 2016 w Nasze projekty przez Sebastian Westfal Obywatel (1,020 p.)

92,580 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...