• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed 2 różne teksty znajdujące się w tym samym miejscu mają się przesuwać z dołu do góry.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
338 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2016 w JavaScript przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
zamknięte 30 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34

Witam.

Chciałbym, aby 2 różne teksty znajdujące się w tym samym miejscu przesuwały się z dołu do góry. Aktualnie oba teksty nie poruszają się. Gdzie jest błąd?

<head>
	<link href="./css/jquery.marquee.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="all" />
	
	<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.2/jquery.min.js"></script>
	<script src="./lib/jquery.marquee.js"></script>
</head>

<ul id="marquee2" class="marquee">
	<li>Tekst nr 1</li>
	<li>Tekst nr 2</li>
</ul>
<script type="text/javascript">
	$(document).ready(function (){
		$("#marquee2").marquee();
		$("ul").marquee({yScroll: "bottom"});
	});
</script>
ul.marquee {
	display: block;
	line-height: 15px;
	position: relative;
	overflow: hidden;
	width: 500px;
	height: 22px;
	background-color: #ffff00;
}

ul.marquee li {
	position: absolute;
	display: block;
	padding: 3px 5px;
}

 

komentarz zamknięcia: Mam inne rozwiązania w tym temacie.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
  • Skryptu przed końcem body
  • Type="text/css" nie jest potrzebny od HTML5
  •  $("ul").marquee({yScroll: "bottom"});

    Chyba powinno być li

komentarz 29 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Mam skrypt przed końcem body.

<head>
	<link href="./css/jquery.marquee.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="all" />
	
	<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.2/jquery.min.js"></script>
	<script src="./lib/jquery.marquee.js"></script>
</head>

<body>

	<script type="text/javascript">
		$(document).ready(function (){
		  $("#marquee2").marquee();
		  $("li").marquee({yScroll: "bottom"});
		});
	</script>

</body>

Czyli zamiast:

$("ul").marquee({yScroll: "bottom"});

mam wpisać?:

$("li").marquee({yScroll: "bottom"});

 

komentarz 29 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Masz skrypt przed końcem body, ale skrypt jquery w headzie
komentarz 29 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Skrypt jQuery ma być w body, a nie w headzie?
komentarz 29 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Tak przed końcem body, ponieważ jak dasz w headzie, to przeglądarka go wczytuje, i skupia się na skrypcie nie na stronie, więc najpierw stronę a potem skrypt. Więc podepnij najpierw jQuery, Bibliotekę marquee a potem twój skrypt
komentarz 29 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
<head>
    <link href="./css/jquery.marquee.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="all" />
     
    <script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.2/jquery.min.js"></script>
</head>
 
<body>

    <script src="./lib/jquery.marquee.js"></script>

    <script type="text/javascript">
        $(document).ready(function (){
          $("#marquee2").marquee();
          $("li").marquee({yScroll: "bottom"});
        });
    </script>
 
</body>

Tak ma być?

komentarz 29 kwietnia 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
<!DOCTYPE html>
<head>
<meta charset="utf-8" />
<title></title>
    <link href="./css/jquery.marquee.css" rel="stylesheet"  media="all" />
</head>
  
<body>

<p>
Zawartość strony
</p>

 <script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.2/jquery.min.js"></script>
    <script src="./lib/jquery.marquee.js"></script>
 
    <script type="text/javascript">
        $(document).ready(function (){
          $("#marquee2").marquee();
          $("li").marquee({yScroll: "bottom"});
        });
    </script>
  
</body>

Mniej więcej coś takiego

komentarz 29 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Twój sposób nic nie pomoże, bo inne skrypty działają mi bez problemu przy mojej początkowej wersji. Linki do skryptów miałem dobrze ulokowane wcześniej, ponieważ inne skrypty działają mi. Tu przyczyna błędnego działania tkwi albo:

1. w zapisie skryptu (tu gdzieś może być błąd)

wersja A:

<script type="text/javascript">
	$(document).ready(function (){
		$("#marquee2").marquee({yScroll: "bottom"});
	});
</script>

wersja B:

<script type="text/javascript">
    $(document).ready(function (){
      $("#marquee2").marquee();
      $("li").marquee({yScroll: "bottom"});
    });
</script>

2. w zapisie stylu CSS (tu gdzieś może być błąd)

ul.marquee {
	display: block;
	line-height: 15px;
	position: relative;
	overflow: hidden;
	width: 500px;
	height: 22px;
	background-color: #ffff00;
}

ul.marquee li {
	position: absolute;
	display: block;
	padding: 3px 5px;
}

3. ewentualnie tu jeszcze (tutaj gdzieś może być błąd)

<ul id="marquee2" class="marquee">
	<li>Tekst nr 1</li>
	<li>Tekst nr 2</li>
</ul>

 

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Koniecznie musisz użyć tej biblioteki do uzyskania tego efektu?

Możesz coś takiego zrobić w samym CSSie.

http://codepen.io/anon/pen/NNOOPd
komentarz 29 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Od początku mam ustaloną ścieżkę do CSS. Zapis wygląda tak:

<head>
	
	<link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
	
	<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js"></script>
	
	<script type="text/javascript" src="marquee/marquee.js"></script>
	
</head>

Gdybym nie stworzył style.css, to miałbym wielki bałagan na stronie. W style.css mam zapisane m.in.:

ul.marquee {
    display: block;
    line-height: 15px;
    position: relative;
    overflow: hidden;
    width: 500px;
    height: 22px;
    background-color: #ffff00;
}
  
ul.marquee li {
    position: absolute;
    display: block;
    padding: 3px 5px;
}

 

komentarz 29 kwietnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
To już nie wiem co Ci tam się psuje :/. Spróbuj zlinkować jquery 2+ zamiast 1.3.2
komentarz 29 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Zamiast:

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js"></script>

 

Wpisałem:

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.2/jquery.min.js"></script>

i dalej nie działa.sad

komentarz 29 kwietnia 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Tu chyba wersja zlinkowania jQuery nie ma nic do rzeczy, bo powróciłem do wersji 1.11.2. Aktualnie mam taki zapis kodu i w końcu działa:

<head>
	
	<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.2/jquery.min.js"></script>
	
	<script type="text/javascript" src="../marquee/marquee.js"></script>
	
</head>

<body>

	<script type="text/javascript">
        Tutaj skopiowałem tamten duży kod z jsfiddle!!!

		$(document).ready(function (){
		  $("#marquee2").marquee({yScroll: "bottom"});
		});
	</script>

</body>

 

komentarz 29 kwietnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)

Może jest coś nie tak w skryptach. Stwórz jakiś plik .js np. marque2.js i wrzuć do niego to co skopiowałeś z jsfiddle. I spróbuj dodać ten skrypt 

zamiast <script type="text/javascript" src="../marquee/marquee.js"></script>

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 212 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2019 w JavaScript przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
–1 głos
0 odpowiedzi 332 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...