• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Responsywne tło diva, wysuwające się menu - kilka pytań

Object Storage Arubacloud
0 głosów
226 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez Sebastian Kopiczko Początkujący (370 p.)

Witam wszystkich,

buduję niewielką stronę i napotkałem kilka problemów.
Pierwszy z nich to tło w divie. Chodzi mi o to, aby ten div .maincontent był wypełniony obrazkiem. Co więcej, chcę aby zawsze miał szerokość 100% całej strony oraz razem ze zwiększaniem się okna przeglądarki automatycznie  rosła jego wysokość aż osiągnie wysokość załóżmy 500px.

Po drugie, chciałbym aby ten div z tekstem "SPRAWDŹ NAS" był zawsze na środku diva maincontent oraz wyrównany do prawej strony.

Trzecia sprawa, moja wysuwana nawigacja (tworzona w oparciu o filmik Damiana Wielgosika) nie działa tak jak chcę. Otóż chciałbym aby wysuwając się w dół 'spychała' div który jest pod nią.

Liczę także na wasze komentarze dotyczące ogólnych błędów na stronie. Pozdrawiam.

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
   <head>
      <meta charset="utf-8">
      <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
      <meta name="viewport" content="width=device-width">
      <meta name="author" content="Sebastian Kopiczko">
      <title>Biała Perła Augustów</title>
      <link rel="shortcut icon" href="k1.ico"/>
      <meta name="description" content="Bar, przystań, wypożyczalnia - BIAŁA PERŁA AUGUSTÓW"/>
      <meta name="keywords" content="biała perła, augustów, biała, perła, przystań, bar, wypożyczalnia, pływanie na byle czym, biala, perla"/>
      <link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Raleway:200&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
      <link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Libre+Baskerville:400,700&subset=latin-ext,latin' rel='stylesheet' type='text/css'>
      <link rel="stylesheet" href="css/fontello.css" type="text/css"/>
      <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>
      <script type="text/javascript" src="jquery-2.2.2.min.js"></script>
      <script type="text/javascript" src="jquery.sticky.js"></script>
      <script>
         $(window).load(function(){
           $("#header").sticky({ topSpacing: 0 });
         });
      </script>
   </head>
   <body>
         <header class="page-header">
               <a href ="index.html" title="Powrót na stronę główną"><img src="logo.png"/></a>

            <nav class="page-nav">
               <ul class="navigation-menu">
                  <li><a href="index.html" title="Strona główna">Strona główna</a></li>
                  <li><a href="onas.html" title="Dowiedz się więcej">O nas</a></li>
                  <li><a href="oferta.html" title="Sprawdź naszą ofertę">Oferta</a></li>
                  <li><a href="kontakt.html" title="Skontaktuj się z nami">Kontakt</a></li>
               </ul>
			   <button class="hamburger" title="Otwórz menu" aria-label="navigation menu">
					<svg xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" preserveAspectRatio="xMidYMid" width="35" height="12" viewBox="0 0 35 12" class="hamburger-icon"><path d="M-0.000,12.000 L-0.000,8.000 L35.000,8.000 L35.000,12.000 L-0.000,12.000 ZM-0.000,0.000 L35.000,0.000 L35.000,4.000 L-0.000,4.000 L-0.000,0.000 Z"/></svg>
					<svg xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" preserveAspectRatio="xMidYMid" width="28.312" height="27.594" viewBox="0 0 28.312 27.594" class="close-icon"><path d="M28.298,2.831 L16.984,14.145 L27.591,24.751 L24.763,27.580 L14.156,16.973 L3.549,27.580 L0.721,24.751 L11.328,14.145 L0.014,2.831 L2.842,0.003 L14.156,11.316 L25.470,0.003 L28.298,2.831 Z"/></svg>
				</button>
            </nav>			
         </header>
		<main>
		<div class="maincontent">
            <div class="check"><a href="onas.html">SPRAWDŹ NAS!</a></div>
		</div>
		</main>
		
         <footer class="page-footer">
            <div id = "fottertext">&copy; 2016 Biała Perła Augustów.</div>
         </footer>
		<script>
			var hamburger = document.querySelector(".hamburger");
			hamburger.addEventListener("click", function () {
			var isExpanded = hamburger.getAttribute("aria-expanded");
			console.log(isExpanded);
			if (isExpanded === "false") {
			document.querySelector(".page-header").classList.add("nav-opened");
			hamburger.setAttribute("aria-expanded", "true");
			} else {
			document.querySelector(".page-header").classList.remove("nav-opened");
			hamburger.setAttribute("aria-expanded", "false");
		  }
			}, false);
			hamburger.setAttribute("role", "button"); 
			hamburger.setAttribute("aria-controls", "navigation");
			hamburger.setAttribute("aria-expanded", "false");
			document.body.classList.add("js");
		</script>
   </body>
</html>

 

*{box-sizing:border-box;}

html 
{
    position: relative;
    min-height: 100%;
	font-size: 62.5%;
}

body
{
	font-family: 'Libre Baskerville', serif;
	color: #000000;
	background-color: #FFFFFF;
	margin: 0 !important;
	margin-bottom: 50px;
}

#wrapper
{
	width: 100%;
	min-height: 100%;
	background-color: #FAFAFA;
}

.page-header
{
	margin: auto;
	width: 100%;
	height: 130px;
	background-color: #FAFAFA;
	box-sizing: border-box;
	padding-top: 15px;
	box-shadow: 3px 3px 2.5px #AAAAAA;
}
.page-nav 
{
	background-color: #FAFAFA;
}
.page-nav .hamburger
{
	cursor: pointer;
	position: absolute;
	right: 10px;
	top: 20px;
	height: 30px;
	width: 30px;
	overflow: hidden;
	background: 0;
	border: 0;
	width: 35px;
	height: 35px;
}

.page-nav .hamburger .hamburger-icon
{
	width: 33px;
	height: 17px;
}


.page-nav .hamburger .close-icon
{
	display: none;
	width: 1.4rem;
}

.nav-opened .hamburger .close-icon 
{
	display: inline-block;
	fill: #000000;
}

.nav-opened .hamburger .hamburger-icon 
{
	display: none;
}


.page-nav .navigation-menu
{
	list-style: none;
	padding: 0;
	margin: 0;
	width: 100%;
	/*display: none;*/
	text-align: center;
}

.page-nav .navigation-menu li a
{
	color: #000000;
	text-decoration: none;
	font-size: 1.5rem;
}

.page-nav ul {
  list-style: none;
  width: 100%;
  margin: 0;
  padding: 0;
  text-align: center;
  opacity: 0;
  transition: opacity 1s;
  pointer-events: none;
}

.page-nav ul li {
  padding: 5px;
  padding-bottom: 15px;
  padding-top: 15px;
  border-bottom: 1px solid #DDDDDD;
  font-size: 1.4rem;
}

.page-nav ul li a {
  text-decoration: none;
  color: #37474F;
  padding: 12px;
}

.nav-opened {
  background-color: #FAFAFA;
}

.nav-opened .page-nav {
  display: block;
}

.nav-opened .page-nav ul {
  display: block;
  opacity: 1;
  pointer-events: auto;
}

.page-footer
{
    width: 100%;
	height: 50px;
	background-color: #303030;
	box-shadow: 3px 3px 2.5px grey;
	position: absolute;
    left: 0;
    bottom: 0;
}

#fottertext
{
	margin: auto;
	width: 80.5%;
	color: #a6a6a6;
	font-size: 1.2rem;
	text-align: left;
	padding: 17.5px;
}

.content
{
	background-color: #000000;
	color: #FFFFFF;
}

.maincontent
{	
	background-image: url("1.jpg");
	background-repeat: no-repeat;
	width: 100%;
	background-size:100% 100%;
	margin: 2rem auto;
	min-height: 100%;
	display: block;
	height: 30rem;
}

.check a
{
	color: #FAFAFA;
	text-decoration: none;
	letter-spacing: 1mm;
	font-family: 'Raleway', sans-serif;
	font-size: 2.1rem;
}

.check
{
	border: 2px solid #303030;
	opacity: 0.4;
	filter: alpha(opacity=40); /*Dla IE8 i wcześniej*/
	position: absolute;
	right: 4%;
	width: 22rem;
	margin-top: 40%;
	text-align: center;
	line-height: 4.5rem;
}

.check:hover
{
	opacity: 1;
	filter: alpha(opacity=100); /*Dla IE8 i wcześniej*/
	cursor: pointer;
}

 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 18 kwietnia 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)

1. max-height, background-size: cover (nie jestem do końca pewny co chcesz osiagnąć)

2. Do klasy .check dodaj:

 margin: 0 auto;
 left: 0;
 right: 0;

3. Jeśli menu jest otwarte to przesuń contener pod nim o wysokość menu. 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 739 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez anhydryt Początkujący (290 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 319 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez Marek123 Początkujący (270 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 1,115 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2017 w HTML i CSS przez Michał_Warmuz Mądrala (5,830 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...