• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

aplet java, funkcja wielomianowa

Object Storage Arubacloud
0 głosów
326 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2016 w Java przez pb_kejkej Nowicjusz (180 p.)
edycja 13 kwietnia 2016 przez Patrycjerz

Czesc, mam do napisania program ktory wyswietli funkcje wielomianowa f=((x+4)*(x+1)*(x-1)*(x-3))/14+0.5, przedział funkcji od –5 do 4, co 0,1, link jak to powinno mniej wiecej wygladac:  https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielomian_stopnia_czwartego

Czy umialby mnie ktos nakierowac jak dojsc do momentu zeby przynajmniej sie wyswietlila ta funkcja? pisze program w netbeans, podsylam to co "wypocilem" do tej pory:

import java.awt.*;
import java.applet.Applet;



public class wielomian extends Applet
{
    public void init() 
    {
       
    }
    public void paint (Graphics gr) 
    {
    Dimension r = this.getSize();
    gr.setColor(Color.GREEN);
        double a=-4;
        double b=-1;
        double c=1;
        double d=3;
        double e=1/14;
        double f=1/2;
        
        
        int wys_2=r.height/4;
        int szer_2=r.width/2;
        
        int[] [] TAB= new int[4] [r.width];
        
        for (int i=0;i<r.width;i++)
         { 
            TAB[0][i]=(i-r.width/2);
            TAB[1][i]=(int)((a/e)(TAB[0][i],2)+f(TAB[0][i]);
            TAB[2][i]=(int)(a*Math.pow(TAB[0][i],2));
            TAB[3][i]=(int) 
            System.out.println(TAB[0][i]+"   "+TAB[1][i]+"    "+TAB[2][i]);
         }

Przy petli sie zakrecilem i nie wiem czy cokolwiek jest tam dobrze, opieralem sie na notatkach z uczelni i dalej nie umiem ruszyc :(

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2016 przez bumpMind Gaduła (4,260 p.)

Niedawno napisałem program nieco zbliżony do Twojego więc może spróbuję Ci trochę pomóc.

  • Pierwsza metoda powinna wstawić Ci do dwóch tablic odpowiadające poszczególnym punktom wartości na osi X oraz Y. W moim programie wyglądało to tak:
public void setFunc(){
	for( int t = 0; t<(POINTS); t++){
		xx[t] = setPoint((float)(Math.sin((5/100.0f)*t + Math.toRadians(90))));
		yy[t] = setPoint((float)(Math.sin((1/100.0f)*t + Math.toRadians(0))));
	}
}

 

Points to liczba punktów do wyznaczenia natomiast metoda setPoint() skalowała całość do zadanego rozmiaru, nie ma ona większego znaczenia.

  • Mając już pozycje punktów w dwóch tablicach  wystarczy je narysować, wygodnie można skorzystać z metody drowLine() , klasy Line2d oraz Graphics2d.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,643 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2020 w Python przez urbanski-paw Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 678 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2020 w C i C++ przez dominik195k Obywatel (1,030 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 237 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2016 w C# przez Surykat Stary wyjadacz (14,780 p.)

92,580 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...