• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Front-end a JavaScript. Konieczność?

0 głosów
1,540 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Yoyodin Nowicjusz (140 p.)
Witajcie, mam pytanie dla osób obracających się w branży IT. Czy pisanie skryptów w JavaScript jest konieczne w pracy początkującego frontendowca? Czy może wystarczy umiejętność wykorzystania gotowych skryptów, ich wyboru, podpięcia? Mam smykałkę do tworzenia stron, pomysły na fajne layouty, po kilku miesiącach nauki swobodnie poruszam się w HTML i CSS, znane są mi także możliwości języka JavaScript, jQuery, mogę być ze wszystkim na bieżąco, ale czy do pracy w branży muszę posiadać umiejętność pisania tych skryptów? Mówiąc prosto, kodowanie w JS odebrało mi radość z tworzenia stron. Jest to moja "dodatkowa" praca, pasja, ale moja pasja kończy się tam gdzie zaczyna się samodzielne kombinowanie ze skryptami. Jak to jest w pracy?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
W dzisiejszych czasach bez umiejetnosci posugiwania sie js duzo nie zdzialasz. To nie oznacza ze non stop musisz pisac w nim kody. Jezeli sie nie myle bootstrap bedzie twoim ratunkiem :)
2
komentarz 13 kwietnia 2016 przez radek024 Szeryf (77,140 p.)
Mylisz się ;) Bootstrap pomoże w wykonaniu strony responsywnej, w JS nie za bardzo.
komentarz 13 kwietnia 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
A to http://getbootstrap.com/javascript/ ? Z tego co wyczytalem to ma on tez troche js w sobie :)
komentarz 13 kwietnia 2016 przez radek024 Szeryf (77,140 p.)
Oczywiście, że tak - BS wspomaga się jquery, ale nie na takim poziomie, aby odwalić robotę, jaką mamy do zrobienia w zachowaniu strony WWW. Za pomocą dostępnych narzędzi w BSie nie napiszesz chyba jakiejś aplikacji ;)
komentarz 13 kwietnia 2016 przez Niespecjalny Gaduła (4,180 p.)
"Czy pisanie skryptów w JavaScript jest konieczne w pracy początkującego frontendowca?" Chyba poczatkujacy ci aplikacji nie napisze ;)
0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,920 p.)
Z tym JavaScriptem to zależy... sporo mam zleceń jako podwykonawca i jak napiszę własny kod w JS i próbuję tylko pokazać jak ładny mi wyszedł kod to po sekundzie tylko słyszę coś w stylu, że nie mam cwaniaczyć, kombinować i że mam używać gotowców i nie odkrywać kół na nowo. W agencji WWW na stażu to samo ciągle słyszałem ;)

Dotąd mi wystarcza HTML5 & CSS3, Wordpress, ale idę powoli w stronę PHP7 i w wolnych chwilach projektuję własny CMS.

W skrócie: da się żyć bez JS, i jest bardzo dużo gotowców w jQuery, ja jednak we własnym zakresie rozwijam się w tym języku, mam nawet na koncie WebOS w HTML5 / CSS3 / JS.
1
komentarz 13 kwietnia 2016 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Skąd ja to znam xDD.
komentarz 13 kwietnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,920 p.)
Aha, nie używam żadnych Bootstrapów ;)
komentarz 14 kwietnia 2016 przez _Kobra Obywatel (1,270 p.)
Przenieś się do jakiejś bardziej innowacyjnej firmy, gdzie kierownictwo / zarząd rozumie ambitniejsze podejście.
0 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2016 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
To zależy, jak napisali Ci poniżej jest mnóstwo gotowców w jQuery, ale z gotowcami jest tak, że potem strony wygladają bardzo podobnie (tego z BOOTSTRAPA, wyczuwam na kilometr), z drugiej strony możesz spotkać złożonymi animacjami np: w banerze w których delay-time w CSS nie wystarcza. Z trzeciej strony, ktoś będzie Ci kazał, napisać kawałek asynchronicznego kodu lub pseudo-gierki. Tu jest dużo możliwości. Bo sam frontEnd, to już nie tylko frontEnd z tej strony jakiej znamy, ale też backEnd FrontEndowy, mobile APP, AJAXsy etc.. Ale to czego będzie wymagać firma, zależy od jej profilu. Co nie zmienia faktu , że warto znać najlepiej w tej czystej postaci i w tej w framework-ach. Niektóre rzeczy jest łatwiej napisać w natywnym JS (nie mylić z platformą nativeJS), a niektóre w frameworkach like jQuery.
komentarz 13 kwietnia 2016 przez Comandeer Guru (608,940 p.)
Możesz powiedzieć co masz na myśli pisząc backend frontendowy? Czy chodzi Ci o middleend?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 185 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 286 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 232 wizyt

93,772 zapytań

142,731 odpowiedzi

323,383 komentarzy

63,375 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...