• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Formatowanie dysku SSD

Cloud VPS
0 głosów
23,495 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2016 w Sprzęt komputerowy przez jako6 Bywalec (2,550 p.)
Witam, od jakiegoś czasu mam problem z komputerem i chciałbym go sformatować i zainstalować system na nowo.

Mam dysk SSD 120GB i na internecie na każdej stronie co innego, otóż podobno formatowanie dysku SSD go uszkadza lub zmniejsza jego żywotność. Chciałbym wiedzieć jak to właśnie jest z tym formatowaniem.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2016 przez Barus Stary wyjadacz (14,120 p.)
wybrane 9 kwietnia 2016 przez jako6

Najlepsza

Niektórzy twierdzą, że częste formatowanie SSD uszkadza go (chociaż nie chce mi się w to wierzyć), ale jeżeli chcesz go sformatować żeby zainstalować nowy system to nie ma żadnego problemu.. Nawet dziesięciokrotne formatowanie SSD nie spowolni go, a przy instalacji nowego systemu na zupełnie nowym SSD i tak trzeba ten dysk sformatować przy tworzeniu partycji. Podsumowując - po prostu sformatuj dysk, zainstaluj nowy system i ciesz się nim :)

Pozdrawiam!   

komentarz 3 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 3 sierpnia 2016 przez jpacanowski
Dyski SSD mają określoną liczbę zapisu tego samego pojedynczego sektora, więc w co tu nie wierzyć. Algorytm dysku SSD działa tak, aby jak najrzadziej zapisywać ten sam sektor. Tak częste formatowanie jak defragmentowanie, tak samo zmniejsza żywotność dysku SSD.
+2 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nie formatowanie a deframgnetowanie..
komentarz 9 kwietnia 2016 przez adrian17 Mentor (354,120 p.)
Formatowanie. Przeczytaj pytanie jeszcze raz.
komentarz 9 kwietnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Przecież napisałem jasno odpowiedź, formatowanie nie  ma prawa niszczyć dysku SSD, defragmentacja owszem może zmniejszyć jego żywotność.
+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2016 przez Mar Cin Dyskutant (8,900 p.)
Z tego co wiem formatowanie nie uszkadza dysku,tylko wpływa na jego żywotność,przy dyskach SSD nie jest zalecane defragmentowanie.
+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2016 przez BinaryMan Stary wyjadacz (12,620 p.)
Możesz spokojnie sformatować dysk i wgrać na nowo system. Nie formatowanie a defragmentacja dysku ssd go uszkadza ( Jednak jeśli będziesz często formatował to każdy dysk się kiedyś "wysypie" :) )
komentarz 3 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Jednak jeśli będziesz często formatował to każdy dysk się kiedyś "wysypie" :)

Chyba tylko przy niskopoziomowym formatowaniu
https://pl.wikipedia.org/wiki/Formatowanie_niskopoziomowe

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 709 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2016 w Systemy operacyjne, programy przez hubot Dyskutant (9,090 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 691 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 488 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2021 w Sprzęt komputerowy przez KoVVex Nowicjusz (130 p.)

93,454 zapytań

142,448 odpowiedzi

322,717 komentarzy

62,831 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...