W związku z ostatnią dyskusją na forum, która dotyczyła poprawności kodu w lekcjach Zelenta, mam do was kolejne pytanie .
Korzystałem z kursu Mirosława Zelenta, jak jeszcze uczyłem się podstaw C++, gdy jeszcze nie rozumiałem do czego mi są pętle, chociaż uczyłem się równolegle programowania w PHP z innych źródeł. Oczywiście jestem wdzięczny za wytłumaczenie mi podstaw, ale po wielu wielu wypowiedziach innych programistów jak i webmasterów z tego i innych forum, doszedłem do wniosku, że czas przejść z amatorstwa do profesjonalizmu - chciałbym uczyć się kodować jeszcze lepiej, bo już można było niejednokrotnie po moich kodach stwierdzić, że kiepski jestem jeśli chodzi o optymalizacje.
Co polecacie do nauki programowania z tych języków, jakie wymieniłem w temacie? Jestem już starym wyjadaczem, więc poradzę sobie z samodzielną nauką.
Ktoś na tym forum stwierdził, że znajomość angielskiego to podstawa, gdy jest się programistą. Napisał też, że wystarczy angielski z gimnazjum - ja się z tym nie zgadzam. Mój angielski jest na dobrym poziomie, ale mam często braki w słownictwie, więc być może nie związane to z tematyką forum, ale macie może jakieś źródła, skąd mógłbym uczyć się angielskiego do tego stopnia, aby móc swobodnie czytać angielskie dokumentacje?