Dobrze trafiłeś! Ja w domu dla rodziny zainstalowałem elementary OS, sam urzywam minta, ale często też siedzę i przy tym drugim komputerze, bo tam mam drukarkę. Moje spostrzeżenia co do tego systemu są następujące.
1.Trzeba doinstalować na początku pewne programy. System w wersji podstawowej jest bardzo okrojony, ale jest bardzo dobry "poradnik amatora" który bez problemu przeprowadzi cię przez ten proces.
http://elementaryos.freesoftware.cba.pl/
2. Ja z wi-fi nie miałem problemu, albowiem wrzucałem system też na lapka i działa bez zarzutu.
3. Instalacja programów, zamiana sterowników (wszystkie działają, ale czasem mogą nie tak jak chcielibyśmy tego), także zamiana sterownika czasem jest potrzebna. Nie jest to trudne bo wybiera się z repezytetorium odpowiedni sterownik. Programy instaluje się w centrum oprogramowania co jest dużym plusem (jedno kliknięcie i już masz itd.) ale mimo to przydaje się synaptyc (menedżer pakietów), bo centrum oprogramowania wszystkiego nie obsługuje.
4. Pełna zgodność z językiem polskim, ja problemu nie miałem po ustawienia języka. (oddzielnie trzeba wybrać chyba klawiaturę)
5. Łatwe aktualizacje wyskakują powiadomienia ale to chyba jest wszędzie.
6. Na pasku tak jak w IOS masz najczęściej używane programy.
7. Grafika (u mnie nie narzekają, a są kapryśni)
Jeśli dobrze ustawisz sobie system i ty nie będziesz narzekał a myślę, że będziesz nawet bardzo zadowolony, poradnik amatora dobrze ciebie przez to przeprowadzi.