• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

GTX 970 vs R9 390 [ankieta]

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
309 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2016 w Sprzęt komputerowy przez Lonaro Użytkownik (630 p.)
[Nie znalazłem podobnego tematu. Jeśli jednak gdzieś już się pojawił to proszę o odnośnik. Wtedy ten zostanie usunięty]

Zabieram się do zainwestowania w nową kartkę graficzną (aktualnie mam Radeon 6850 1GB). W budżecie mam ok. 1500zł. Chce kupić coś, co będzie trzymało poziom przez najbliższe 4-5 lat. Rozważałem dwie, bardzo znane karty: GTX 970 oraz konkurencyjne R9 390. Cenowo są podobne, obie mieszczą się w budżecie. Wszędzie znajduje różne porównania parametrów itp. Jednak na ich podstawie nie potrafię wywnioskować, która byłaby dla mnie lepsza. Podobno zależy to też od producenta chłodzenia. Z tego co wiem to dla R9 najlepsza opcja w tej cenie to Sapphire Nitro a dla GTX od MSI.

Moje wymagania:

- posiadam 2 monitory, oba na wejścia DVI

- mam zamiar grać na rozdzielczości FullHD

- chciałem ograć najnowsze tytuły (Wiedźmin 3, Just Cause 3, Far Cry 3,4, GTA V)

- chciałbym aby gry działały płynnie (min 40fps, a najlepiej 60 :D)

Aktualnie mam słaby procesor (AMD Phenom II X4 955) podkręcony do 3,6 GHz. Planuje kupić coś mocniejszego, ale najpierw chciałem zainwestować w kartę graficzną.

Proszę o pomoc.
Możliwe odpowiedzi:
GTX 970 (18 głosów, 75%)
R9 390 (6 głosów, 25%)

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 29 marca 2016 przez szonek Użytkownik (910 p.)
Obie karty stoją na bardzo podobynm poziomie, radeon wypada odrobine lepiej w testach. Jednak trzeba pamiętać że wszystsko zależy od optynalizacji gry, jednak na obu kartach liczba fps będzie bardzo podobna. Aa i do gtx970 nvidia często dorzuca jakieś najnowsze tytuły, niedawno był to wiedzmiń 3, teraz the division. Obecnie kupiłbym gtx970 ze względu na tą grę. Pozdrawiam.
0 głosów
odpowiedź 29 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Obie są bardzo podobne, lecz ja kupiłbym GTX970
0 głosów
odpowiedź 3 kwietnia 2016 przez PreZmyK Pasjonat (21,530 p.)
Obie karty trzymają poziom i będą dobrze śmigać... ale nie w Twoim wypadku. Odradzam zakup karty AMD do procesora od AMD. Sterownik dx11 ma straszny narzut na CPU przy takim configu zachodzi najzwyklejszy bottleneck. W dx12 trochę to lepiej wygląda, ale to wciąż nie ta sama wydajność jak z CPU od intela.

Na korzyść GTX'a  także przemawia mniejszy pobór prądu, ale m tylko 3.5GB pamięci+ 500MB :P

PS Nie wiem czy Twój config pociągnie Wiedźmina 3 na 2 monitorach Full HD, ale chętnie się dowiem :]
–1 głos
odpowiedź 29 marca 2016 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Tylko Nvidia

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 160 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2016 w Sprzęt komputerowy przez TBacker87 Obywatel (1,140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 261 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 479 wizyt

93,439 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,676 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...