• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak stworzyć fajne menu do strony?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
437 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2016 w JavaScript przez giallorossi91 Początkujący (310 p.)
Witam, jestem początkującym webmasterem i nie mogę sobie poradzić z moim menu do strony. Chciałbym aby po kliknięciu jednej z opcji menu(div menu) z lewej strony(div nav) wyświetliły mi się rozne opcje. Jak sie do tego zabrac? Z góry dziekuje za odpowiedź.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 marca 2016 przez Adam Jakś Dyskutant (8,940 p.)
wybrane 25 marca 2016 przez giallorossi91
 
Najlepsza

1. Dołączamy jQuery (https://developers.google.com/speed/libraries/)

2. Ustawiamy domyślny styl dla diva, który ma się pojawiać(na przykład visibility:hidden;).

3. Dodajemy zdarzenie click do diva, którego kliknięcie powodować ma wyświetlenie zawartości

<script>
 $('#id_diva').click( function() {
  $('#id_zawartości').css('atrybut', 'wlasciwosc'); //na przykład visibility:visible; 
 }); 
</script>

 

Przynajmniej ja bym tak zrobił. Oczywiście jest też mnóstwo innych możliwości.

komentarz 25 marca 2016 przez giallorossi91 Początkujący (310 p.)
<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
<title>...</title>
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.0/jquery.min.js"></script>
<script>
$('#menu').click( function() {
  $(#nav).css('visibility', 'visible'); 
});
</script>
</head>
<body>

	<div id="menu">
		<div class="option"><a href="#null">Klub</a></div>
         <div class="option"><a href="#null">Kibice</a></div>
	</div>
	
	<div id="nav">
		<div class="item_klub">111</div>
		<div class="item_kibice">222</div>
	</div>
		
	</body>
</html>

chcialbym aby po nacisnieciu Kibice wyświetliło mi 111 a po Kibice 222 

1
komentarz 25 marca 2016 przez Adam Jakś Dyskutant (8,940 p.)

W takim przypadku lepszą opcją była by podmiana zawartości wewnętrznego html diva.

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
<title>...</title>
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.0/jquery.min.js"></script> //bug wyświetlania kodu na forum powoduje, że ta linijka może wyglądać niepoprawnie. Kod dodajemy taki, jak na stronie google.
</head>
<body>
 
    <div id="menu">
        <div class="option" id="klub"><a href="#null">Klub</a></div>
         <div class="option" id="kibice"><a href="#null">Kibice</a></div>
    </div>
     
    <div id="nav">
        <div class="klub-kibice"></div>
    </div>
     <script>
		$('#klub').click( function() {
		  $('.klub-kibice').html('111'); 
		});

		$('#kibice').click( function() {
		  $('.klub-kibice').html('222'); 
		});
	</script> 
    </body>
</html>

Co ważne, skrypt aby działać poprawnie musi znajdować się poniżej kodu html.

komentarz 25 marca 2016 przez giallorossi91 Początkujący (310 p.)
Dzięki za pomoc;)
0 głosów
odpowiedź 25 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
1. Gotowca nie dostaniesz

2. Nie sam JS ani jQuery, tylko HTML i JS(opcjonalne)

3. <ul><li>

4. Google
komentarz 25 marca 2016 przez giallorossi91 Początkujący (310 p.)
Nie liczę na gotowca ;) nie wiem jak się zabrać żeby połaczyć html z java żeby to jakos fajnie funkcjonowało. wujek podpowiada o uzyciu onClick ale na javie sie kompletnie nie znam
komentarz 26 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)

JAVA TO NIE JAVASCRIPT! 

0 głosów
odpowiedź 25 marca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Pokaż kod strony:

http://forum.pasja-informatyki.pl/faq#faq1

nie wiem jak się zabrać żeby połaczyć html z java żeby to jakos fajnie funkcjonowało. wujek podpowiada o uzyciu onClick ale na javie sie kompletnie nie znam

Java to nie JavaScript!

http://forum.pasja-informatyki.pl/116866/roznica-pomiedzy-js-a-java?show=116866#q116866 

komentarz 25 marca 2016 przez giallorossi91 Początkujący (310 p.)

przykladowo chcialbym zeby po nacisniejciu jednego z wyborow menu np

<div id="menu">
				
				<div class="option">Klub</div>
				<div class="option">Kibice</div>
				
				
</div>

wyświetlały mi się w divie "nav" różne opcje do kazdego z osobna .

Kodu jako tako nie mam jeszcze bo nie wiem jak sie za to zabrac :(

 

1
komentarz 25 marca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Skromnie to opisałeś, zatem zaproponuje skromne rozwiązanie:

CSS

.navigation .hide
{
     display: none;
}

JavaScript

(function (doc)
{
     var menu = doc.getElementById('menu'),
              nav1 = document.getElementsByClassName('navigation')[0],
              nav2 = document.getElementsByClassName('navigation')[1];

     menu.addEventListener('click', function(ev)
     {
          if (ev.target.childNodes.innerHTML === 'Klub')
               nav1.classList.toggle('hide');

          else if (ev.target.childNodes.innerHTML === 'Kibice')
               nav2.classList.toggle('hide');
     }
}(document));

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 172 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 264 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2015 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 122 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2016 w HTML i CSS przez DualOxygen Użytkownik (810 p.)

92,634 zapytań

141,505 odpowiedzi

319,883 komentarzy

62,015 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...