• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie 6.5, szkola programowania, potrzebna wskazowka

Object Storage Arubacloud
0 głosów
631 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2016 w C i C++ przez CortezjuszPospolity Obywatel (1,130 p.)
Witam, dopiero zaczynam uczyc sie programowania i mam problem jak ugryzc nastepujace zadanie:

Krolestwo Naturlandii, gdzie jednostka monetarna jest twarp, stosuje nastepujaca skale podatkowa:

- pierwszych 5 000 twarpow: 0% podatku,

- następnych 10 000 twarpow: 10% podatku,

- następnych 20 000 twarpow: 15% podatku,

- dochód przekraczający 35 000 twarpów: 20% podatku.

Na przykład ktoś, kto zarabia 38 000 twarpów, powinien zapłacić tytułem podatku 4600 twarpów. Napisz program który w pętli wyliczy i pokaże należność podatkową.

 

Potrzebuje wskazówki jak zacząć te zadanie.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 20 marca 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
wybrane 20 marca 2016 przez CortezjuszPospolity
 
Najlepsza
1. Wczytujesz do zmiennej typu int podany dochód

2. Instukcją warunkową: if - else if - else sprawdzasz do jakiego przedziału dochód należy

3. Dla każdego przedziału obliczasz podatek mnożąc dochód razy  [ilosc_procent] i dzieląc na końcu przez 100. Działając na intach dostaniesz zawsze wynik zaokrąglony w dół, ale tego chyba właśnie wymaga zadanie.
4. Wypisujesz wynik
komentarz 20 marca 2016 przez CortezjuszPospolity Obywatel (1,130 p.)
A czemu dzielic na koncu przez 100?
komentarz 20 marca 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Masz jakąś liczbę x i chcesz policzyć 15% z tej liczby to mnożysz razy 15/100. Czyli najpierw mnożysz razy [ilość_procent] (15) i dzielisz przez 100. :)
komentarz 20 marca 2016 przez CortezjuszPospolity Obywatel (1,130 p.)
#include <iostream>
int main()
{
    using namespace std;
    int kwota, podatek;

    while (cin >> kwota && kwota >= 0)
    {

        if (kwota >= 0 && kwota <= 5000)
            podatek = 0;
        else if (kwota > 5000 && kwota <= 15000)
        {
            
        }
        else if (kwota > 15000 && kwota <= 35000)
        {
            
        }
        else if (kwota > 35000)
        {
            
        }
        cout << "Podatek: " << podatek << endl;
    }


    return 0;
}

 

Narazie zrobilem cos takiego, nie wiem czy dobra konstrukcja, dalbys jeeszcze jedna wskazowke? A i program ma sie przerywac gdy podamy ujemna liczbe

komentarz 20 marca 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)

Możesz skorzystać z tego, że jak dany warunek zostanie spełniony, to pozostałe nie będą sprawdzane i zrobić to w ten sposób: 

 

if (x < 0) { }                 // tutaj przerywasz, poniewaz kwota jest 
else if (x < 5000) {}
else if (x < 10000) {}
else if (x < 20000) {}
else if (x < 35000) {} 
else {}                          // to bedzie dla przekraczajacych 35000

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 371 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2019 w C i C++ przez look Użytkownik (520 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 276 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2021 w C i C++ przez Karson Obywatel (1,000 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 197 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2017 w C i C++ przez chucksqll Stary wyjadacz (12,930 p.)

92,580 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...