• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak to okodować? (php)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
324 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2016 w PHP przez saliwan22 Gaduła (3,110 p.)

Witam mam pytanie jak to ogarnąć? Jakieś podpowiedzi wskazówki?

Muszę okodować to coś:

Z góry dzięki za wszelaką pomoc

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 marca 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
wybrane 19 marca 2016 przez saliwan22
 
Najlepsza
Za każdym razem, gdy formularz zostanie wysłany sprawdzaj czy dane pole/pola są uzupełnione. Jeżeli np. pole Imię i nazwisko jest uzupełnione - wykonaj odpowiednie działanie np. Sprawdź czy faktycznie tam są 2 wyrazy [Imię oraz nazwisko], jeżeli nie wywal błąd np. za pomocą sesji, jeżeli tak podmień w bazie dane,
komentarz 19 marca 2016 przez saliwan22 Gaduła (3,110 p.)
Ale załóżmy że te wszystkie pola są opcjonalne możne je wypełnić ale nie trzeba. I co w tedy?
komentarz 19 marca 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)

Jeżeli coś jest uzupełnione - zrób coś, jeżeli nie - nie rób niczego.
 

if( isset($_POST['imie']) && !empty($_POST['imie'])){
  // Wysyłanie do bazy danych
}

if(isset($_POST['password']) && !empty($_POST['password'])){
  // Sprawdz czy istnieje password2 oraz aktualne haslo, jezeli nie wywal blad.
}

// itd

 

komentarz 19 marca 2016 przez saliwan22 Gaduła (3,110 p.)
Dzięki za pomoc sam bym na to nie wpadł. (Jestem dość początkującym)
komentarz 19 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Użyj silexa twiga i doctrine. ..
+1 głos
odpowiedź 19 marca 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Chodzi Ci o "ustaw Avatar", czy aktualizacje danych w bazie?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 542 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2016 w PHP przez zkkf56 Dyskutant (8,710 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 379 wizyt
pytanie zadane 10 października 2021 w C i C++ przez <młody_programista> Początkujący (450 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 106 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2022 w C i C++ przez Sway22 Początkujący (270 p.)

92,632 zapytań

141,500 odpowiedzi

319,878 komentarzy

62,011 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...