• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Umiejscowienie diva w divie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
345 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2016 w HTML i CSS przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)

Witam, posiadam ten kod: 
http://codepen.io/anon/pen/zqKvbG
I mam dwa pytania:

1. Co zrobić, żeby te img były pod sobą w równej linii, tj:
OBRAZEK DO PROBLEMU
2. Co zrobić, żeby checkbox "radio" zachowywał się tak, że po kliknięciu w jeden ten drugi się odznacza, w obecnej chwili można zaznaczyć dwa na raz, a tak nie powinno być w "radio"...
 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 12 marca 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
wybrane 12 marca 2016 przez BlvckFox
 
Najlepsza
1. Najlepiej zrobić to używając flexboxa. Na skróty to wkładasz img i label w jednego diva, dajesz mu display: flex oraz align-items: center. Gotowe.
Tu masz twój przykład [z flexboxem] http://codepen.io/Ivanowski/pen/YqGwKx?editors=1100
Więcej na temat flexbox'a https://css-tricks.com/snippets/css/a-guide-to-flexbox/
komentarz 12 marca 2016 przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
Dzięki wielkie, flex to faktycznie dobre rozwiązanie tego problemu. :) A masz jeszcze jakiś pomysł  z tym checkboxem?
0 głosów
odpowiedź 12 marca 2016 przez termitek12 Użytkownik (890 p.)

                        <div class="kolorydiv">
                <img class="image" src="http://puu.sh/nE1CY/0e28aa34e9.png"  />
             
                <label class="box"><input type="radio" value="test2"/> CZERWONY</label>
              <div class="clear"></div>
                <img class="image" src="http://puu.sh/nE1Bn/c9ad82d7e2.png" />

                <label class="box"><input type="radio" value="test1"/> CZARNY</label>
                        </div>


.kolorydiv{
width: 66%;
background: #303030;
margin:0 auto;}

.box{vertical-align: 50%;}

 

a co Ci chodzi z tymi inputami ?

komentarz 12 marca 2016 przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
Input ma działać tak, że jak się zaznaczy jeden to nie można drugiego naraz, tylko ten pierwszy się odznacza a zaznacza drugi.
komentarz 12 marca 2016 przez termitek12 Użytkownik (890 p.)
Ale to tak normalnie dziala...

<label><input name="test" type="checkbox">Option 1</label>
<label><input name="test" type="checkbox">Option 2</label>
<label><input name="test" type="checkbox">Option 3</label>
<br />
<label><input name="test2" type="radio">Option 1</label>
<label><input name="test2" type="radio">Option 2</label>
<label><input name="test2" type="radio">Option 3</label>
komentarz 12 marca 2016 przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
Dobra, nie ważne, błąd był w "name".
komentarz 12 marca 2016 przez termitek12 Użytkownik (890 p.)

A rzeczywiscie nie dziala Ci to, przeoczylem w codepen bo kliknalem tylko w 1 - name musisz miec ustawione takie samo wszedzie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 617 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2018 w HTML i CSS przez Dziobi Początkujący (490 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 300 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2017 w HTML i CSS przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 808 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2018 w HTML i CSS przez SajK Początkujący (390 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...