• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wieza zrobiona z gwiazdek *

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,408 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2016 w C i C++ przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)

Witam mam problem z wieża z * polega ona na tym ,że w wyświetla mi cały wszystko pod sobą a a nie jak we wieży w sumie to połowie wieży. :)
Kod:
 

#include <iostream>
#include <cstdlib>
using namespace std;

int j, p;
int main()
{
    cout << "Wieza" << endl;
    cout << "Podaj ilosc gwiazdek pionowo:";
    cin >> p;

    for (int i=0; i<p; i++)
    {
        for (j=0; j<p;j++)
        cout <<"*";
        cout <<endl;
    }
    cout <<endl;
    return 0;
}

 

5 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2016 przez Bonhart228 Użytkownik (640 p.)
edycja 11 lutego 2016 przez Bonhart228
Nigdy więcej gotowego kodu :)
komentarz 11 lutego 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Prosiłbym o edytowanie swoich odpowiedzi, zamiast pisania nowych, bo się robi bałagan :)
0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)

A co rozumiesz przez wierze? Jak chcesz żeby wyglądała? 
Coś w tym rodzaju:
 

     *
    ***
   *****

Czy jak? :)

0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2016 przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)
Chodziło o to co napisał kolega @Bonhart228 :)
Jeżeli jeszcze byście mi mogli powiedzieć na czym polegał dokładnie mój błąd. :)
To wieże też zaraz będę robił :D więc pewnie będę o coś pytał :D
0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2016 przez Bonhart228 Użytkownik (640 p.)
Popatrz na kod który Ci podesłałem , błąd masz w drugiej petli powiniennes ograniczyc zakres "j<i" a nie jak to zrobiles powyzej .
komentarz 11 lutego 2016 przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)
Czyli wszystkie "j" to są teraz te * które powstają w srodku pierwszej pętli?

Wiec jakbym chciał zrobić teraz pełny trójkąt to musze zrobić 3 pętle?
komentarz 11 lutego 2016 przez Bonhart228 Użytkownik (640 p.)
Najlepiej będzie jak weźmiesz kawałek kartki i rozrysujesz sobie jak działają tamte 2 pętle i i zastanowisz sie co ewentualnie zrobić by stworzyć trójkąt "pełny " :)
komentarz 11 lutego 2016 przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)
Pierwsza pętla tworzy pionowo a 2 pętla tworzy poziomo wiec tak jakby trzeba albo zrobić 3 pętle albo zmienić tamte obie. Bo trzeba "dorysować" lewą strone. Chyba ,że źle myślę. :)
komentarz 11 lutego 2016 przez Bonhart228 Użytkownik (640 p.)
Tak . Wersja z dodatkową trzecią pętlą wydaje się najprostsza . Teraz tylko trzeba wykombinować jak ją napisać .
0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2016 przez Bonhart228 Użytkownik (640 p.)
Mala podpowiedz :

    for(int i=0;i<a;i++)
    {
        for(int j=0;j<a-i;j++)
            //jakis kod

              //jakas petla

            //kod
        cout<<endl;
    }
komentarz 25 lutego 2016 przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)

Doszedłem do czegoś takiego. :D I w sumie stoje w miejscu bo nwm co tu można zmienić żeby było ok. ;/
 

#include <iostream>
#include <cstdlib>
using namespace std;

int j, p, a;
int main()
{
    cout << "Wieza" << endl;
    cout << "Podaj ilosc gwiazdek pionowo:";
    cin >> p;

    for (int i=0; i<p; i++)
    {
        for (j=0; j>p-i; j++)
        cout <<"*";
        for (a=0; a>p-i; a++)
        cout <<"*";
        cout <<endl;
    }
    cout <<endl;
    return 0;
}

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,419 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2016 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 1,267 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2020 w Python przez Lite Obywatel (1,030 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,495 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2020 w Algorytmy przez open Nowicjusz (120 p.)

92,580 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...