• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór języka i technologii - nauka tworzenia gier

+1 głos
449 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Adam Nowicki Obywatel (1,600 p.)
Witam, temat wałkowany wielokrotnie, jednakże nie w sytuacji podobnej do mojej. Jakiś czas interesuję się programowaniem, początkowo był to konsolowy c++. Umiałem napisać program oparty na dwóch klasach, lecz gdy siadałem do większego projektu to totalnie nie wiedziałem jak zabrać się za rozpisanie tego na klasy i obiekty. Ze względu na nadmiar pracy musiałem porzucić naukę na jakieś 5 miesięcy. U znajomego programisty w firmie zwolniło się miejsce i poszukiwali młodszego programisty c# windows forms. Przysiadłem trochę do tego i bach, udało się - od miesiąca pracuję jako młodszy programista, ten miesiąc dał mi wiele wiedzy, choć wiem, że dużo jeszcze przede mną.

Oprócz nauki w pracy oraz doszkalania się by dawać radę sobie w pracy chciałbym przysiąść do swojego projektu. Jest to związane z paroma kwestiami - przede wszystkim zrealizowanie pomysłu, który mam w głowię już od początku mojej przygody z programowaniem. Po drugie zauważyłem, że najskuteczniejsza nauka w moim przypadku to praktyka. Po trzecie chciałbym mieć coś w portfolio :)

Projekt, który chciałbym zrealizować to prosta ściganka sieciowa 2D na platformie Windows (być może jeśli dobór technologii pozwoli to i windows i android). Oczywiście nie od razu, miałby być to projekt po opanowaniu prostszych rzeczy typu pong, snake itp.

I myśląc o możliwościach jakie mam, ścieżkach do osiągnięcia tego celu mam rozterkę. Przede wszystkim jaki język programowania wybrać, c# w którym obecnie pracuję i z którym mam styczność na co dzień? W którym najwięcej się nauczyłem. Czy może jednak c++ którego mam jakieś tam podstawy?
Kolejna niewiadoma dla mnie to w jakim kierunku powinienem iść? Unity/inny silnik? Czy może np openGL? A może jeszcze coś innego?

Jaką ścieżkę do osiągnięcia mojego celu byście mi polecali? Pozdrawiam :)

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 lutego 2016 przez niezalogowany
wybrane 20 lutego 2016 przez Adam Nowicki

Najlepsza

Heh, normalnie bym cię skierował na jakąś nisko poziomową bibliotekę, ale skoro pracujesz i faktycznie zajmujesz się C# na co dzień, to jednak wybierz Unity. Pamiętaj, że skryptowanie w Unity wygląda nieco inaczej niż przy normalnym kodzeniu, ale po obejrzeniu kilku live-training'ów powinieneś załapać jak to działa.

prosta ściganka sieciowa 2D

I już prosty projekt stał się czymś trudniejszym :P Chociaż słusznie zauważyłeś, że trzeba zacząć od czegoś proszego, więc napisz Ponga wraz z jakimś botem, następnie dodaj drugiego Playera lokalnie (przekonasz się że to proste), następnie dodaj możliwość zagrania w Ponga przez sieć (projekt jest dość prosty do sieci, pozwoli ci ogarnąć API do UNET).

Przed przejściem w swój finalny projekt radzę ci zrobić jeszcze jakąś grę singleplayer, np prostego infinite runnera (ulepsz tego co jest pokazany na live training o nowe elementy) i dopiero potem przenieś się do swojego projektu. Dzięki temu będziesz miał już jakieś pojęcie o Unity i jak co działa.

Jeżeli dalej masz problemy z projektami z większą ilością klas to będzie ciekawe, bo w Unity tworzy się ich masę (zobaczysz dlaczego).

+1 głos
odpowiedź 8 lutego 2016 przez kacperszo Użytkownik (860 p.)
Zależy co chcesz osiągnąć jeżeli chcesz mięć satysfakcje że sam napisałeś silnik, logikę i całą resztę to SFML.

Jeżeli zależy ci na dobrym efekcie w stosunkowo niskim nakładzie pracy wybierz unity

Przewagom unity jest to ,że programujesz C# ,ale z drugiej strony C# jest zasadniczo podobny do cpp no i warto wspomnieć ,że SFML jest oparty na openGL więc w swoim projekcie możesz implementować elementy openGL .

Więc wybór należy do Ciebie, nikt za Ciebie nie zdecyduje .
+1 głos
odpowiedź 8 lutego 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Dużo zależy od tego, czy wiążesz swoją przyszłość z danym językiem. Jeżeli nie ogarniasz C# a pracujesz z nim - to dla mnie trochę dziwne - brałbym się za niego. Jeżeli jednak wiesz, że ta praca nie będzie na jakiś dłuższy okres, polecałbym przerobienie porządnie C++.
0 głosów
odpowiedź 20 lutego 2016 przez Adam Nowicki Obywatel (1,600 p.)
Wielkie dzięki panowie, zatem zabieram się za Unity ;)

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 571 wizyt
pytanie zadane 8 października 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Evarez Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,284 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 466 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Relvit Początkujący (280 p.)

93,731 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,291 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...