Witam
Widzę że kolega chce się nauczyć porządnie układać kostkę :P Jeżeli chodzi o fridricha to zakładam że umiesz układać LBL'em więc ułożenie F2L(dwóch pierwszych warstw) masz opanowanie w mniejszym lub większym stopniu. Na samym początku nie ucz się pełnego fridricha, co z tego jak będziesz znał wszystkie algorytmu jak nie będziesz ich potrafił zastosować (tu potrzebna jest praktyka) więc trzeba się nauczyć tzw uproszczonego fridricha. Więc tak algortmy z f2l zostaw sobie na później gdy będziesz potrafił już ułożyć całą kostkę fridrichem(uproszczonym) jeszcze co do f2l to najlepiej nauczyć się go intuicyjnego bo pozwala się nam rozwijać a nie używać bez myślnie algorytmów. Dobra f2l mamy za sobą teraz orientacje no orjetacje zostawiamy na sam koniec bo ich jest najwięcej (ok 60 jak sie nie myle) uczymy się 7 podstawowych (z żółtego krzyża), na pewno znajdziesz je w necie. Potem przychodzi PLL no i teraz są dwie wersje albo uczysz się ich wszystkich (czego nie polacam na początek), albo uczysz się ich od 3 do max 5 potrzebnych do ułożenia kostki (daj ci linka gdzie jest to fajnie opisane na filmie
). Dobra powiedzmy że umiesz układać tak jak powiedziałem kostkę co dalej, no i tu jest ten najgorszy moment właśnie teraz woje czasy są makabrycznie (np 1:20 a lbl układałeś w 40s) no tak jest sam to przeżyłem i wiem że to trudny moment więc trzeba się uczyć dalej
.teraz powinieneś nauczyć się szybko i sprawnie układać krzyż i ten nieszczęsny f2l (jak już pisałem intuicyjnie
), potem zabieramy sie za wszystkie PLL'e. Jeżeli dotąd dotrzesz i będziesz umiał wszystko co pisałem twoje czasy będą wahać się od 20-25s (przy dobrym treningu nawet od 15-20) i ja podczas swojej nauki tu się zatrzymałem po prostu nie chciało mi się uczyć reszty (wszystkich OLL) a czasy mnie zadowalały, teraz już nie układam tak czesto jak kiedyś a mam czsy w granicach 28s co uważam za bardzo dobre wyniki bo potrafię tyle wyciągnać po 3 miesięcznej przerwie. Tak więc życzę powodzenia i mam nadzieję że pomogłem 
Tu masz uproszczony PLL
https://www.youtube.com/watch?v=FSN7EP8lSoU