• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program w c ze strukturami i czasem.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
116 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2016 w C i C++ przez Lukasz95 Bywalec (2,160 p.)
Zadeklaruj typ strukturalny do reprezentowania informacji o wynikach uruchomień pewnych programów: czas startu i czas zakończenia w sekundach licząc od pewnego ustalonego momentu. Napisz funkcję, która przyjmuje tablicę takich struktur i zwraca liczbę, która oznacza, ile pełnych wykonań programu działającego najkrócej zdążyłoby się zrealizować w czasie działania programu wykonującego się najdłużej.

Nie wiem jak zabrać się do tego zadania nawet, macie jakieś pomysły?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 1 lutego 2016 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)
Trzeba Ci czas programu działającego najkrócej i najdłużej. Przejdź więc w pętli przez tablicę struktur i znajdź czas najkrótszy i najdłuższy i zwróć najdłuższy przez najkrótszy typu int, bo pełne wykonania.
komentarz 2 lutego 2016 przez Lukasz95 Bywalec (2,160 p.)
jakoś nic mi to nie mówi.
komentarz 2 lutego 2016 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)

Jakbyś napisał co już zrobiłeś i czego nie rozumiesz, to było by mi łatwiej Ci pomóc. Nie wiem czego nie rozumiesz. Zadeklarować typ strukturalny chyba umiesz? Jeśli tak to go zadeklaruj, wewnątrz struktury będą dwie zmienne typu int, czas w momencie startu i czas w momencie zakończenia w sekundach. Później robisz funkcję która przyjmuje tablicę struktur i liczbę elementów takiej tablicy.

int fun (struct czas tab[],int n){}

Czy wiesz jak się odwoływać do elementów struktury, która jest w tablicy struktur? Robi się to tak:

tab[0].start=5;
int p = tab[0].start; /* do zmiennej p przypisano wartość tab[0].start */

Więc w tej funkcji, do zmiennych mających zawierać czas najdłuższy i czas najkrótszy, przypisz na początek czas działania pierwszego programu, a później w pętli przejdź przez całą tablicę i jeśli czas jakiegoś programu będzie krótszy niż to co masz w zmiennej przechowującej najkrótszy czas, to tę wartość przypisz do tej zmiennej, analogicznie z najdłuższym czasem. Czas działania programu pierwszego to tab[0].stop-tab[0].start, analogicznie kolejne programy. Na koniec ta funkcja powinna zwrócić czas najdłuższy przez czas najkrótszy typu int, bo pełne wykonania.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 503 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2020 w C i C++ przez Hubertius Bywalec (2,970 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 130 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2016 w C i C++ przez Sebastian R Obywatel (1,110 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 277 wizyt
pytanie zadane 5 lipca 2015 w C i C++ przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...