• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Szukajka indeksowa mysql baza danych

Object Storage Arubacloud
+1 głos
589 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2015 w SQL, bazy danych przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
To tak, tak jak tutaj:

www.mcrak.pl

login/haslo
adam/qwerty

Chcę zrobić szukajkę wg podanych w BAZA DANYCH (dostępne po zalogowaniu) danych, tak aby wyświetlały się wyniki, np wpisze imię 'jan' to każdy janek mi się niżej wyświetli. Ja już sobie to sam ładnie okoduje ale potrzebuje Waszej pomocy. Mianowicie, jak to wywołać z bazy danych? Co posiadam? Zaimplementowany w stronę jest system logowania wg Pana Mirka.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
wybrane 16 kwietnia 2015 przez Damianexo
 
Najlepsza

HTML:

<form action="sciezka.php" method="post">
<input type="text" name="szukaj">
</form>

 

PHP:

$con = mysqli_connect("localhost","my_user","my_password","my_db");

$szukane = $_POST['szukaj'];

$query = mysqli_query($con, "SELECT * FROM nazwa_tabeli WHERE nazwa_kolumny='".$szukane."'");



while($wyprowadz = mysqli_fetch_assoc($query)) {

echo $wyprowadz['nazwa_kolumny'];

}

 

komentarz 20 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)

Cześć, a czy pomógłbyś mi teraz z dodawaniem do bazy określonych danych? Napisałem kod, sprawny, ale chcę aby dodawało również obrazek, kolega jakiś mi napisał jakiś kawałek funkcji- nie działa- kazał mi czytać poradniki. Poniżej wstawiam swój kod tak jak działa oraz to po czym już jest biała strona.

<?php
	session_start();
	if (!isset($_SESSION['zalogowany']))
	{
		header('Location: zaloguj.php');
		exit();
	}
?>
<?php
	$current = "dodaj";
	include('header.php');

if(!isset($_SESSION['zalogowany'])/*mozliwe jakies inne warunki do spelnienia*/){
	echo 'Dostęp zabroniony';
} else {
	echo '
	<center>
		<table>
			<form action="dodaj.php" method="post">
				<tr><td>Imię:<input placeholder="Jan" type="text" name="imie" /></td>
				<td>Nazwisko:<input placeholder="Kowalski" ="text" name="nazwisko" /></td></tr>
				<tr><td>Zdjęcie:<input type="file" name="image_file" size="20" /></td>
				<td><input type="submit" value="Zatwierdź" /></td></tr>
			</form>
		</table>
		</center>';
}

// odbieramy dane z formularza
$imie = $_POST['imie'];
$nazwisko = $_POST['nazwisko'];

include('connect.php');
$query = mysqli_query($con, "INSERT INTO uzytkownicy (imie,nazwisko,tmp_name) VALUES ($imie,$nazwisko,$tmp_name)"); 


?>
<?php
 include('footer.php');
?>

 

a tutaj ten kod co mi ktoś podesłał a jak go wrzucę to biała strona jest:
 

$_FILES = $HTTP_POST_FILES; /*tak wyczytałem gdzies w poradnikach*/

$tmp_name = $_FILES["image_file"]["tmp_name"]; // pobierasz plik
$name = $_FILES["image_file"]["$imie"]; // pobierasz nazwę lub piszesz jaką checesz ($imie.$nazwisko)
$uploads_dir = "zdjecia/" // tutaj ścieżka do mejsca gdzie chcesz zapisać plik
$result = move_uploaded_file($tmp_name, "$uploads_dir/$name"); // funkcja zapisująca obraz

 

komentarz 20 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
A zapisuje się do zdjęcie pod podaną ścieżką na serwerze?
komentarz 20 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
no nie, bo jak wkleje ten kod to mi biała strona się robi.
komentarz 20 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Nie robiłem czegoś takiego jeszcze ale ten poradnik prawdopowobnie Ci pomoże:

http://webmade.org/porady/wysylanie-pliku-na-serwer-php-mysql.php
komentarz 20 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)
Mało mi to pomogło, główkuję od 2h i nic mi nie wychodzi.. Poddaje się :D będę dodawał dane przez baze danych..
+1 głos
odpowiedź 16 kwietnia 2015 przez achilles147 Dyskutant (9,580 p.)
jeżeli chcesz z bazdy danych pobrać informacje to wystarczy prosty select

np:

SELECT * FROM NAZWA_BAZY WHERE imie="Janek";

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 911 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2017 w SQL, bazy danych przez Turqus Obywatel (1,420 p.)
–4 głosów
2 odpowiedzi 204 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2017 w SQL, bazy danych przez moofi Początkujący (470 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 202 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2016 w SQL, bazy danych przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...