• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomysł na program okienkowy C++

Object Storage Arubacloud
+7 głosów
11,551 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2015 w C i C++ przez niezalogowany
edycja 18 listopada 2018
Na razie jestem na 8. odcinku programowania obiektowego w C++, zrobiłem piękny notatnik. Jak już skończę całą serię, to chciałbym zrobić jakiś fajny program okienkowy, może być jakaś prosta gra. Chętnie chciałbym poznać wasze pomysły na programy, niekoniecznie użyteczne.

6 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
Zrob aplikacje desktopowa przez ktora bede mogl zarzadzac swoim kontem i odpowiadac na pytania bez koniecznosci wchodzenia na forum przez przegladarke. Wersja na Androida tez nie pogardze ;) powodzenia
komentarz 7 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
Jak wyjdzie, to raczej na androida szybciej.
komentarz 7 kwietnia 2015 przez niezalogowany
edycja 18 listopada 2018
Masz wymagania :D Ale mam nadzieję, że po ukończeniu kursu będę już wiedział jak to zrobić. No i to się nazywa użyteczny program.
1
komentarz 7 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
Ktos musi wymagac :D
+2 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez robert9620 Stary wyjadacz (11,640 p.)
Na początek bardzo fajnym pomysłem jest zrobienie kalkulatora. Wydaje się zadaniem prostym, ale okazuje się, że trzeba przemyśleć naprawdę wiele. Np. jak ktoś wpisze dwa "0" to wyskakuje jedno, albo trzeba przemyśleć nawet sytuacje, gdy ktoś kliknie znak dodawania, a później zamiast normalnie wziąć i wpisać liczbę, którą chce dodać kliknie znak mnożenia i naprawdę wiele więcej tego typu problemów.

Na początek możesz zrobić własnie taki kalkulator jak podstawowy windowsowy. Wcześniej widziałem w odpowiedziach pomysły może i bardziej przydatnę, ale obawiam się, że to nie były odpowiednie opcję dla osoby początkującej.
komentarz 7 kwietnia 2015 przez Buby Pasjonat (19,590 p.)

Dokładnie, do zarządzania stroną z poziomu aplikacji pewnie będzie potrzebny dostęp do bazy danych użytkowników oraz programowanie gniazd sieciowych. No i co najważniejsze interfejs graficzny wink

komentarz 7 kwietnia 2015 przez niezalogowany
edycja 18 listopada 2018
W sumie proste, konsolkowy kalkulator już mam, ale to nie to samo co okienkowy! Proste i użyteczne, dzięki.
+1 głos
odpowiedź 4 sierpnia 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
Ja zawsze na rozgrzewke jak chce sobie coś odświeżyć to pisze węża. Teraz będę pisał węża pod QT bo zacząłem się uczyć wlasnie QT.

Wąż to fajna gierka, bo można stworzyc ją na naprawde mase sposobów. Od proceduralnego, do w pełni obiektowego, możesz używać tablic, dynamicznej alokacji pamięci, albo list. Można korzystać z wątków, funkcji zwiazanych z czasem, kazdy znajdzie dla siebie jakieś rozwiązanie na miare jego umiejętności :)

Polecam sie nad tym zastanowic :)
komentarz 4 sierpnia 2015 przez niezalogowany
edycja 18 listopada 2018 przez Arkadiusz Waluk
A, tak, jeszcze kiedyś miałem Snake'a zrobić, dzięki ;)

Ale wiesz, że Qt jest stosowany głównie do aplikacji okienkowych? Znaczy się, do gier też, bo też się da, ale chyba lepiej się do tego nada SFML. W sumie w SFML-u pisze się gry, ale też można jakąś programik okienkowy... No, to tyle :D

PS: na ----------( :)~ to chyba jeszcze za wcześnie, bo na razie nie nauczyłem się STL z C++, jak na razie, to miesiąć temu przeczytałem ,,Symfonię C++", a ,,Pasji C++" nie umiem znaleźć :/
komentarz 4 sierpnia 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
QT jest ogolnie super, pare dni temu polecono mi go tu na forum i jestem oczarowany. Grafika tez jest bartdzo przyjaznie obslugiwana. Waz w QT to sama przyjemnosc ;)

W sumie dotychczas przewaznie robilem węża konsolowego, do takiego prostego nie trzeba duzych umiejetnosci, ale mozna robic tez bardziej rozbudowane np. ostatnio zrobilem węża na kilku graczy z "owocami" do zjadania, ktore zmieniaja predkosc węża. Opcji jest masa i na prawde fajna zabawa przy pisaniu takich gierek :) Jak nie masz duzych umiejetnosci to napisz sobie na poczatek takiego konsolowego ale za to obiektowo :)
komentarz 4 sierpnia 2015 przez niezalogowany
edycja 18 listopada 2018 przez Arkadiusz Waluk
KONSOLOWEGO?! No chyba cię porypało :D To jest według mnie jeszcze trudniejsze ;) Poczekam trochę, muszę znaleźć tą Pasję ;)
komentarz 4 sierpnia 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
Chcesz to Ci podesle mojego, zobaczysz jak to wyglada, nie wiem czemu konsolowy mialby byc trudniejszy :)
komentarz 4 sierpnia 2015 przez niezalogowany
edycja 18 listopada 2018 przez Arkadiusz Waluk
No ja też nie wiem, napisałem, że według mnie jest jednak trudniejszy :D

Hm, nie, dzięki, chyba nie potrzebuję, grałem kiedyś na starej Nokii ;) Ale jak mnie ochota na węża najdzie, to chętnie ;)

PS: programuję też wężu :3
komentarz 4 sierpnia 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
Nie zrozumialem postscriptum mowiac szczerze ;)
komentarz 4 sierpnia 2015 przez niezalogowany
edycja 18 listopada 2018 przez Arkadiusz Waluk
Wiedziałem :D W Python'ie ;)
komentarz 4 sierpnia 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
Hehe, widac z wiekiem kojarzenie troche mi zubożało :D
komentarz 4 sierpnia 2015 przez niezalogowany
edycja 18 listopada 2018 przez Arkadiusz Waluk
No ale ja też trochę podchwytliwie to napisałem ;)
komentarz 4 sierpnia 2015 przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)
Sprytnie i chwytliwie ;)
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Buby Pasjonat (19,590 p.)

Napisz jakąś prostą grę quiz. Moją pierwszą poważniejszą aplikacją okienkową był "GeoMaster" jak go sobie nazwałem. Napisałem go w WinApi. Gra wyglądała nastepująco, program wyświetlał flagę, a ty miałeś 4 przyciski ABCD z nazwami państw. Po poprawnej odpowiedzi leciała muzyczka ;) A no i trudniejszy poziom, gdzie miałeś wpisać stolice kraju do EntryBox'a wink Powiedzieć, że dużo się przy tym nauczyłem to za mało.

Pozdrawiam!

0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez achilles147 Dyskutant (9,580 p.)
Moją propozycją jest stworzenie jakieś aplikacji typu aplikacja wpsomagająca przychodnie lekarką albo bibliotekę itp. Spróbować postawić jakiś serwer z bazą danych, i stworzyć aplikacje, która będzie łączyła się z serwerem porobić jakieś klasy, różne okienka.
–1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Zrób program który po każdej godzinie spędzonej przed komptuerem zmusza cię bezlitośnie do 10 minutowej przerwy.
1
komentarz 7 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
Ja zrobiłem coś w tym stylu, tylko, że wyświetla komunikat o topiącym się procku ;)
komentarz 7 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Fajne i raczej proste do zrobienia ;) chyba wystarczy zrobić zmienną która jak będzie miała "godzinę" to wtedy wywali komunikat... Mam nadzieję że będzie proste :)
1
komentarz 4 sierpnia 2015 przez gnx Dyskutant (7,720 p.)

Co powiesz na coś takiego?

 

komentarz 4 sierpnia 2015 przez niezalogowany
edycja 18 listopada 2018

Pokazałbym ci swój, gdyby:

  1. Nie wyskakiwał mi błąd, że brakuje jakiejś głupiej *.dll-elki.
  2. Gdybym nie odinstalował Builder, żeby go później odinstalować (w komunikacie braku DLL pisało, że reinstall może to naprawić).
  3. Gdyby archiwum, które ściągnąłem z bloga Pana Zelenta nie było uszkodzone, bo tak mi pokazywało i umiałbym jakoś je rozpakować :/
  4. Gdyby wszystko nie poszło się walić...

Ale wszystko fajnie działało, było git. Ale może zrobię sobie takie samo w SFML-u, albo w Tkinterze Pythona (mam też Qt na kompie, ale już dawno tego nie używałem i raczej z tym skończyłem).

Ale twoje jest ładne. Zrobiłeś to w Builderze?

komentarz 4 sierpnia 2015 przez gnx Dyskutant (7,720 p.)
Nie, w Qt właśnie :)
Mały programik a cieszy.

Dzięki :)
komentarz 4 sierpnia 2015 przez niezalogowany
A, to fajnie ;) Ładny ;)

Podobne pytania

–1 głos
3 odpowiedzi 1,274 wizyt
+2 głosów
6 odpowiedzi 1,545 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 513 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2016 w C i C++ przez Miki Bywalec (2,480 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...