• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ i bazy danych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
540 wizyt
pytanie zadane 18 września 2017 w C i C++ przez PROgramming Nowicjusz (160 p.)
edycja 18 września 2017 przez PROgramming
Witam.

Piszę pewną aplikację na androida (nie dla siebie), która ma obsługiwać tworzenie kont i przechowywanie danych dla każdego konta. Od razu piszę, że nie mam do dyspozycji serwera. I w tym cały problem. Czy da się połączyć c++ z chmurą lub jakąś platwormą?  Jakiego SQLa do tego użyć?

Dodam jeszcze, że aplikacja będzie w visual studio (Może znacie jakiś dobry kurs XAMLa?).

Z góry dziękujęza odpowiedź.
komentarz 18 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
Napisz w php będziesz miał prościej jak nie masz serwera :)
komentarz 18 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)

A jeśli chcesz się bawić to najprościej MySQL potrzebujesz bibliotekę mysql.h do pobrania na dev.mysql.com. Po pobraniu dołącz jako plik nagłówkowy. Potem zadeklaruj wszystkie potrzebne do połączenia z bazą np.

static char *sql_host = "localhost"; 
static char *sql_username = "login";  
static char *sql_password = "";      
static char *sql_base = "test";      
static unsigned int sql_port = NULL;  
static char *opt_socket = NULL;       
static char *sql_db_name = "baza1";  
static unsigned int sql_flags = 0;
static MYSQL *conn;  

Oraz nawiązanie połaczenia:

conn = mysql_init (NULL);
mysql_real_connect (conn, sql_host, sql_username, sql_password, sql_db, sql_port, sql_socket, sql_flags);

 

komentarz 18 września 2017 przez PROgramming Nowicjusz (160 p.)
przeniesione 18 września 2017 przez PROgramming

Widziałeś może APLIKACJĘ NA TELEFON w PHP?

komentarz 18 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
Nie ale wiem że można napisać aplikacje na telefon w php poczytaj o tym :)
komentarz 18 września 2017 przez PROgramming Nowicjusz (160 p.)
przeniesione 18 września 2017 przez PROgramming
MySQL odpada.

To ma być dla wielu osób na wielu urządzeniach.
1
komentarz 18 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
https://archive.wilgucki.pl/2010/07/php-for-android-wstep-do-tworzenia.html
Info że idzie :) że nie pisze bredni. A co do problemu to może poszukaj w sieci jakiegoś darmowego serwera. Albo mam jeszcze jeden pomysł z wykorzystaniem swojego kumputera np. Windows server lub linux mint i by działał jak serwer. Wszystko zapisywało by się na twoim kompie.
komentarz 18 września 2017 przez PROgramming Nowicjusz (160 p.)
Też mad tym myślałem, ale musiałby być włączony cały czas (w dzień i w nocy).​
komentarz 18 września 2017 przez PROgramming Nowicjusz (160 p.)
Niezłe, ale jak zrobić oprawę graficzną aplikacji?
komentarz 18 września 2017 przez PROgramming Nowicjusz (160 p.)
Dzięki, ale tu nie chodzi o zabawę.
komentarz 18 września 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

MySQL odpada.
To ma być dla wielu osób na wielu urządzeniach.

No i co z tego? Przecież obsługę kilku kont użytkowników możesz spokojnie zrobić na jednej bazie MySQL.

komentarz 18 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
Ale bez serwera jakoś testować będziesz musiał po daniu w właściwe ręce tą apkę bez bazy danych apka ci nie wyjdzie przecież. CO do interfejsu graficznego zainteresuj się RAD-em
komentarz 18 września 2017 przez PROgramming Nowicjusz (160 p.)
A jak chcesz połączyć wiele telefonów z jedną bazą w MySQL?
komentarz 18 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
Chyba nie rozumiesz po co jest MySQL :)
komentarz 18 września 2017 przez PROgramming Nowicjusz (160 p.)
Tylko, że RAD jest płatny.
komentarz 18 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
To zainteresuj się naprawdę MySQL na pewno zadziała tak jakbyś chciał bez żadnego kombinowania. Jeśli chcesz wszystko darmowo.
komentarz 18 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
Przykład użycia już ci napisałem wcześniej.
komentarz 18 września 2017 przez PROgramming Nowicjusz (160 p.)
Finalnie apka ma trafić do Sklepu Play
komentarz 18 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
A w czym problem bo teraz nie rozumiem Twojej złotej myśli.
komentarz 18 września 2017 przez PROgramming Nowicjusz (160 p.)
przywrócone 18 września 2017 przez PROgramming
Chodzi o to jak połączyć aplikację na androida z jakąś chmurą/platformą i jakiego SQLA do tego użyć.
komentarz 18 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
Hm może Azure ?
komentarz 18 września 2017 przez PROgramming Nowicjusz (160 p.)
Azure też jest płatny (teoretycznie jest darmowa opcja, ale trzeba podać numer karty kredytowej).

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 września 2017 przez Programista31 Użytkownik (640 p.)
jak programujesz to i tak i tak jest włączony do testów sam raz.
komentarz 18 września 2017 przez PROgramming Nowicjusz (160 p.)
Piszę, że to nie dla mnie ta aplikacja.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 572 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 243 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 530 wizyt

92,579 zapytań

141,431 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...