• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrobic punktację?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
327 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2015 w C i C++ przez Klasyczny Użytkownik (610 p.)
Siema, chce zrobic punktację na zmiennej np. int do_wygranej=3 i mam petle if i jeśli wybiorę przycisk załóżmy w petli (if ==4) to do_wygranej chce zeby sie zmniejszylo o 1 (do_wygranej --). I co najwazniejsze żeby mi sie to wyswietlilo ile jest tych punktow (w tym przypadku bedzie juz 2 bo wybralem petle rowna 4 i odejmuje 1). Nie wiem czy dobrze mnie zrozumieliscie. Bardzo prosze zeby ktos mi to przedstawil w kodzie bo zabardzo nie wiem jak to napisac.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 30 listopada 2015 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
Napewno zrobisz to sam po chociaż 3-4 pierwszysch odcinkach Pana MIrosława Zelenta. Obejrzałeś te odcinki?
komentarz 30 listopada 2015 przez Klasyczny Użytkownik (610 p.)
Ogladalem nie wszystkie i zmila checia bym obejrzal reszte, ale nie mam wystarczajaco czasu - dlatego napisalem tutaj, zeby ktos na szybko podrzucil mi propozycje.
komentarz 30 listopada 2015 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    int do_wygranej = 3; ///Tworzysz zmienna ktora steruje petla
    int wybor; ///Tworzysz zmienna sterujaca if
    while(do_wygranej > 0) ///Tworzysz petle powtarczajaca sie az do_wygranej jest wieksze od 0
    {
        cin >> wybor; ///Pobranie zmiennej wybor
        if(wybor == 4) ///Sprawdzenie czy wybor jest rowny 4
        {
            ///tu co chcesz zrobic ze zmienna do_wygranej
        }
        else if(/**Warunek*/)
        {
            ///tu robisz co chcesz
        }
        ///i robisz tak dalej
    }
}

Myśle że o to ci chodziło. Ten kod nie działa ponieważ jest to tylko kawałek ale więcej ci nie dam bo jak ja ci napisze to się nie nauczysz. Ja dobrze nie tłumacze więc najlepiej skończ ten kurs Pana Mirosława Zelenta a potem zainteresuj się książko Symfonia C++

komentarz 30 listopada 2015 przez Klasyczny Użytkownik (610 p.)
edycja 30 listopada 2015 przez Klasyczny
Ok, dzięki ! :)
komentarz 30 listopada 2015 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)

No to piszesz

cout << do_wygranej << endl;

między klamrami czyli powinno wyglądać tak:

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    int do_wygranej = 3; ///Tworzysz zmienna ktora steruje petla
    int wybor; ///Tworzysz zmienna sterujaca if
    while(do_wygranej > 0) ///Tworzysz petle powtarczajaca sie az do_wygranej jest wieksze od 0
    {
        cin >> wybor; ///Pobranie zmiennej wybor
        if(wybor == 4) ///Sprawdzenie czy wybor jest rowny 4
        {
            cout << do_wygranej << endl;
        }
        else if(/**Warunek*/)
        {
            ///tu robisz co chcesz
        }
        ///i robisz tak dalej
    }
}

 

komentarz 30 listopada 2015 przez Klasyczny Użytkownik (610 p.)

https://www.youtube.com/watch?v=y6GOYVTVvqo

4.09 :) już doszedłem do tego zapisu ..

ale + dla Ciebie. Jeszcze raz dzięki.

0 głosów
odpowiedź 30 listopada 2015 przez Szahid Pasjonat (20,930 p.)
Id to nie jest pętla. Napisz może jaki efekt ma dać program. A najlepieJ opisz cały
komentarz 30 listopada 2015 przez Klasyczny Użytkownik (610 p.)

Mam cos takiego:


int wybor;

int do_wygranej=3;

cout << "tekst";

cin >> wybor;

if(wybor == 1)


i chce tutaj zrobic ze jesli wybiore 1 to do_wygranej mi sie zmniejsza o 1 i wyswietla ile mam punktow.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 292 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,222 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez theochse Obywatel (1,310 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 225 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2015 w Sprawy forum przez jeremus Maniak (59,720 p.)

92,626 zapytań

141,485 odpowiedzi

319,841 komentarzy

62,006 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...