• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Podstawy php, blad w kodzie moze mnie czegos nauczycie :D

Object Storage Arubacloud
+1 głos
238 wizyt
pytanie zadane 21 października 2015 w PHP przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)

Witam ucze sie php juz cos robie od godziny i narazie cos takiego mi sie udalo.

<html>

<head>
  <meta charset="utf-8"/>
</head>

<body bgcolor="#330033" text="white">

<?php



$zmienna=10;

echo '<center>';

echo '<p>Hello World</p>';
echo $zmienna;

for ($i=1;$i<100;++$i)
{
  echo '<br> <center>';
  echo ++$zmienna;
   echo '<a href="Podstrona.html">Strona</a>'

}




?>



</body>


</html>

 

Jest blad w linii 24 nie wiem jak dodac odsylacz do podstrony ktora znajduje sie w katalogu php1 to jest ten sam katalog w ktorym znajduje sie index.php czyli powyzszy plik.

Oto podstrona.html

<html>

<head>

  <title>Tytul</title>

</head>

<body bgcolor="#330033" text="white">

  <p>Hello</p>

</body>


</html>

 

PS: Czy da sie jakos oddzielic php od html, ucze sie php z mysla ze jest podobny do c++ z ta roznica ze jest jezykiem skryptowym i webowym. Dodam ze nienawidze html i css dlatego pytam czy da sie to jakos oddzielic poprostu nie umiem robic wygladu oraz nielubie, nie jedno nie wynika z drugiego chociaz :D
 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 21 października 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
wybrane 21 października 2015 przez 0xf
 
Najlepsza

Na pierwszy rzut oka błąd znajduje się w pętli for. $i++ zamiast ++$i.

To samo wewnątrz pętli.

komentarz 21 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
Ludzie już stworzyli wiele frameworków właśnie po to aby nie mieszać w jednym pliku HTML, PHP i SQL.
komentarz 21 października 2015 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
hmmm idea zrozumiala ale czy w takim razie jest dalej sens uczyc sie php ?
komentarz 21 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Nie o to chodzi. Bardzo ważne jest odzielenie kodu odpowiadającego za logikę aplikacji od warstwy widoku. W tym celu najczęściej stosuje się wzorzec złożony MVC (Model-View-Controller). Stosowanie systemów szablonów to jest tylko dodatek przyspieszający pracę, a dzięki wbudowanemu systemowi cache, przyspieszający generowanie widoku.

Warto poznać ten wzorzec, ale najpierw trzeba zacząć pisać kod zorientowany obiektowo.
komentarz 21 października 2015 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Rozumiem, czyli najpierw sie tworzy logike strony a potem swego rodzaju powloke.
komentarz 21 października 2015 przez furas Maniak (53,800 p.)
edycja 21 października 2015 przez furas
Nawiązując do tego co napisał writen.

W Modelu umieszczasz funkcje związane z obsługą bazy - i te funkcje piszesz w PHP. W Widoku umieszczasz szablon strony ale niektóre miejsca wypełnia się korzystając z PHP. W Kontrolerze piszesz kod, który prosi model o dane, przetwarza i prosi widok o ich wyświetlenie - i to wszystko pisze się w PHP.

Tak więc wciąż używasz PHP. Masz tylko wszystko uporządkowane, podzielone na osobne pliki, do tego mnóstwo gotowych funkcji i klas aby nie trzeba było wszystkiego wymyślać od nowa.

Do tego widok wcale nie musi generować HTML, możesz mieć osobny plik widoku który z tych samych danych generuje JSON, XML, plik tekstowy, PDF i właściwie nie musisz nic zmieniać w Modelu i Kontrolerze. Podobnie Model może nie zawierać funkcje do obsługi bazy danych tylko pliku Excel, pobierania danych z jakieś strony WWW, itp. Podmieniasz model i bez modyfikowania kontrolera i widoku wciąż masz działający program.

---

W jednych frameworkach używa się PHP ale w innych Python/Ruby/Perl/itp. Zawsze trzeba znać jakiś język programowania aby skorzystać z .
0 głosów
odpowiedź 21 października 2015 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Przepraszam za zadanie pytania dodajac kod na forum zauwazylem ze nie napisalem srednika. Ale moje PS dalej jest nierozwianie .

Z groy dzieki za odpowiedz

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 597 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2015 w SQL, bazy danych przez Widemo Użytkownik (920 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 435 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 152 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2016 w PHP przez Kuba Kubas Początkujący (300 p.)

92,575 zapytań

141,425 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...