• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co wybrać liceum czy technikum

Object Storage Arubacloud
+4 głosów
8,140 wizyt
pytanie zadane 3 września 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
Witam juz za rok już będę musiał wybrać czy pójść do liceum czy do technikum informatycznego w przyszłości chce robić gry na konsole itp dlatego chciałem na technikum informatyczne ale liceum lepiej przygotowuje do studiów wiec co wybrać bo w liceum tak informatyki nie uczą dużo

9 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 3 września 2015 przez Int_main Bywalec (2,850 p.)
Temat jest ciężki, bo nie wiemy nic o Twoim technikum. Jestem studentem informatyki na Politechnice Poznańskiej i powiem Ci tak, jeśli chcesz studiować informatykę, to wybierz liceum, bo tylko ono przygotuje Cię odpowiednio do matury, którą z roku na rok trzeba napisać lepiej, bo informatyka stała się strasznie popularna.
Nie słuchaj też wypowiedzi typu: "nie trzeba mieć studiów, by zostać programistą" - fakt, sam znam osoby pracujące, które studiów nie ukończyły, natomiast je zaczęły (i to jest pewna różnica), ale uczelnie dają ogromne możliwości i naprawdę wiele uczą, bo prędzej czy później spotkasz się z czymś czego sam nie zrozumiesz, nie spodoba Ci się lub wyda Ci się nieistotne, a uczelnia zmusi Cię do tego, byś to opanował i wedy okaże się, że faktycznie ma to sens i ułatwi Ci dalszy rozwój. Kolejnym argumentem jest to, że pracodawcy szukają stażystów/pracowników nigdzie indziej jak tylko na uczelniach.
A co do techników to powiem Ci, że tam uczniowie poznają wszystko i nic, bo co z tego, że ktoś Cię nauczy podstaw wszystkiego? Dalej nie nadajesz się do podjęcia żadnej poważnej pracy, a matury napiszesz dużo gorzej i nie ma co się oszukiwać, materiał znacznie różni się od licealnego. Dlatego lepiej pooglądać sobie Pana Mirosława, zobaczysz co Cię interesuje i skup się na tym. Poza tym widzę, że chciałbyś tworzyć gry, więc ogarnij sobie jakąś książkę do nauki tworzenia gier np. w Unity i katuj to.
Mała anegdotka jeszcze. Gdy szedłem na studia, to z mojej klasy (mat-inf) na informatykę wybrało się 5 osób, z równoległego technikum zaledwie jedna i to na jakiś marginalny uniwerek. Sam widzisz...

Na koniec chciałbym przeprosić uczniów techników informatycznych jeśli źle odebrali moją wypowiedź i gorąco zachęcić do samodzielnej nauki programowania, a w szkole skupić się na matematyce i fizyce.
Pozdraiwam!
+2 głosów
odpowiedź 3 września 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Ja uważam tak: liceum jest dla osób, które nie mają pomysłu na życie i chcą szybko skończyć szkołę po 3 latach, a technikum dla osób, które mają pomysł na życie.

Możesz nawet iść na profil humanistyczny, a w domu uczyć się programowania.

Sam podczas akademickich targów pracy u siebie na uczelni, przy stanowisku Nokii zapytałem sie "Czy po elektronice moge w ogóle startować jako programista aplikacji?" w odpowiedzi otrzymałem "W moim teamie mam osobę po dziennikarstwie i osobę po chemii".

Wniosek - szkoła nie zależy od tego czy będziesz programistą czy nie - liczy się chęć nauki i doświadczenie.
komentarz 3 września 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Możesz nawet iść na profil humanistyczny, a w domu uczyć się programowania.

Comandeer coś o tym wie :P

komentarz 4 września 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Mój kolega jest frontend developerem po AWF  :D
komentarz 4 września 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Przynajmniej nie łapie zadyszki jak kodzi. :v
komentarz 4 września 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

xD

Po co komu te 12 znaków...

+1 głos
odpowiedź 3 września 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Do technikum idą ludzie ukierunkowani w stronę swojego profilu. Jeśli masz wątpliwości to odradzam. Mówiąc informatyka może chodzić o 20 różnych przedmiotów. O programowaniu gier zapomnij do póki nie poznasz podstaw. Po tym określisz czy chcesz to dalej robić.
+1 głos
odpowiedź 4 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Z góry mówię - tylko się nie zawiedź.

Czemu?

W rzeczywistości pójdziesz do technikum informatycznego, w którym prawdopodobnie zrazisz się do informatyki (a to ze względu na nauczycieli, a to ze względu na wszechobecne lenistwo w klasie/grupie - więc czemu masz się wyróżniać).

Poza tym, w technikum jest tak, że w TEORII masz ten sam program mimo zawodowych. Sam jestem po technikum i jakbym poszedł na studia po LO gdzie na poziomie podstawowym z matmy w klasie humanistycznej tłumaczyli rozkład wielomianu na czynniki, metode hornera, czy chociażby arcusy kątusy to u mnie, pomimo starań matmy było nieporównywalnie mniej.

Nawet powiem, że dużo za mało.

Technik informatyk nie zrobi z Ciebie programisty, tylko osobę która jest uprawniona do podłączania komputerów przekładania kabli itp. Najczęściej. Jeżeli później zdecydujesz się na studia, to po technikum masz dużo wyższy próg wejścia, bo Twoje wyniki z dużym prawdopodobieństwem będą dużo niższe niż ludzi z LO.

 

Co zrobić?

Programować oczywiście. Jeżeli chcesz tworzyc gry, to polecam Ci środowisko Unity3d. jest do tego masa darmowej tutorialoszczyzny. Oczywiście po angielsku. Na YouTubie.

Dodatkowo masa for internetowych.

Do tego blender czy inny silnik graficzny. Chociaż oczywiście na potrzeby nauki można korzystać z darmowych modeli.

Niektórzy się dziwią jak to mówię, ale polecam rozwiązywanie krzyżówek, łamigłówek liczbowych (sudoku) i szachy. Chodzi o rozwinięcie analitycznego sposobu myślenia.
Od samego początku zafacynuj się obiektowym programowaniem. Po co uczyć się 2 razy tego samego. Jak zaczniesz myśleć obiektowo to od razu wiele rzeczy będzie dużo łatwiejsze. (TO TYLKO MOJE ZDANIE).

 

Prawda jest taka, że w wielu technikach nie uczy się zawodu. Gra się w gry, obija się. Akurat trafilem do technikum, gdzie był (z przedmiotów zaowodowych tylko) wprowadzony system jak ze studiów + duży rygor np. zerojedynkowe ocenianie. Umiem nieumiem. 5 i 1. Ale to ewenement. Rzucaliśmy mięsem wszyscy, ale teraz myślę, że każdy dobrze wspomina ten czas i to wszystko.

 

Podsumowując, LO moim zdaniem najlepiej przygotowuje do matury, która jest potrzebna żeby dostać się na studia. Z drugiej strony nawet jeżeli wybierzesz jakąś klasę związaną z informatyką to prawdopodobnie będzie to tylko używanie komputera. Raczej nie będzie to porównywalne do tego co robią koledzy z technikum.

Technikum nijak przygotuje Cię do matury. Często jest tak, że ludzie liczą że zdadzą, albo licza, że progi na ten rok będą wystarczająco niskie żeby się załapać. Często - nie zawsze. Ale wiedza z informatyki będzie większa (oby). Z tym, że zakres wiedzy jest szeroki: Obsługa systemów operacyjnych, systemów sieciowych (serwerów), poznanie dogłębne zasad działania monitora drukarki, klawiatury pc, cała architektura kompa  - poczynając od bramek logicznych przerzutników i rejestrów.

Będzie trochę sieci i komunikacji więc też warstwa ISO/OSI (jak nie przekręciłem) switche, routery pewnie skrętki, bridge. Obliczane maskowania sieci. Jedna wielka nuda dla kogoś kto chce być programistą - ale bardzo ważne i przydatne w sumie dla kogoś kto chce rozumieć sposób działania kompa :)

Programowanie często jest chore. Teraz były jakieś zmiany, ale jak byłem jeszcze w technikum to był C++ (no i też C++Builder żeby móc swojego painta i notatnika zrobić) Java bardzo mało no i Pascal. Teraz widziałem książkę do technikum, że PHP - i że kazali tam małpowac połączenie z bazą danych przy funkcji mysqli_connect :D !

Mniejsza.

Są ludzie którzy nie są po studiach i pracują. Np. ja :) Kwestia tylko tego, jak wiele się zrobiło, żeby zachęcić pracodawcę. "Bo to ty dajesz pracę, a raczej sprzedajesz. A pracodawca może Ci płacić"

komentarz 4 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
W jaki sposób liceum lepiej przygotowuje na studia?

co widzisz złego w tej funkcji do łączenia z bazą?
komentarz 4 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Fail, nie ma takiej funkcji. Pomyłkę zrobiłem bo już od bardzo dawna nie korzystalem z czegoś takiego.

Złe jest to, że jest to podatne na błędy programisty. Dziś jest szeroko zalecane korzystanie z PDO i ORM.

Używanie stfu operatorów jak @ do ukrywania błędów to zła praktyka. Tak jak używanie goto w programowaniu (jakoś to wie każdy już zanim zacznie programować, a tej małpy nie da się tak łatwo wyeliminować).
Używając @ nie usuwasz problemu. To tak jakbyś poszedł do lekarza ze złamaniem palca a on dał Ci rękawiczkę i tabletkę przeciwbólową. To nie rozwiązuje problemu a tylko naraża na kolejne (złe zrośnięcie).
 

Bazy danych jest jednym z najczulszych miejsc w programie. korzystanie z funkcji jak mysql* czy mysqli* jest elementem który może narazić programistę na kompromitację kodu. PDO czy ORM eliminują dużo problemów. Rzucają wyjątkami. Są dużo bardziej bezpieczne niż ręczne tworzenie zapytań.
komentarz 4 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
edycja 4 września 2015 przez Boshi

Zdaje mi się, że chyba  nie wiem o czym piszesz ?

http://php.net/manual/en/function.mysqli-connect.php . o popatrz, jest taka funkcja, jest aliasem dla OOP.

Nie bardzo wiem co ma wspólnego sterownik do odwzorowania  rekordów na obiekty- gdzie implementacją jest wzorzec projektowy?  Oprócz tego, że  najbardziej ogólną rzeczą jest baza danych?

Tak by ci uświadomić. mysqli ma również mechanizm prepared statement i  jest na tyle bezpieczna, że można z niej korzystać tak jak z PDO.  Różnica taka, że PDO nie jest napisany pod jedną bazę a kilkanaście innych w tym Mysql.

PDO- sam z siebie nie ma nic wspólnego z ORM wiec... ?

Nie wiem też po co wspominasz o operatorze wyciszenia, nic o tym nie pisałem.

I jeszcze jedno...

Od samego początku zafacynuj się obiektowym programowaniem. Po co uczyć się 2 razy tego samego. Jak zaczniesz myśleć obiektowo to od razu wiele rzeczy będzie dużo łatwiejsze. (TO TYLKO MOJE ZDANIE).

Tak, nie mając pojęcia o podstawach niech zainteresuje się OOP, faktycznie mądre podejście.


Dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie nr 1?

 

 

komentarz 4 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Rzeczywiście ma prepared statment.

Osobiście używam wyłącznie PDO. Nie zawsze wiem na jakiej bazie danych będę pracować. Nie to jest tematem.
 

Liceum przygotowuje lepiej. Statystyki wyników matur mówią same za siebie. Może niekoniecznie na studia stricte, ale na rekrutację.
komentarz 4 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
I wg ciebie, matura to jest wyznacznik lepszego przygotowania? proszę cię, przestań pisać takie bzdury, bo matmy na maturze mozna się w miesiąc nauczyć na przynajmniej 80% z podstawki...  od poziomu gimnazjum.

 Większosć zadań jest tak schematyczna, że szympans  by się tego nauczył.

Czemu ucinasz wątki? pytałem, co ma wspólnego PDO z ORM? skoro już wyskoczyłeś z mapowaniem to wyjaśnij  wspólne założenia tych dwóch mechanizmów?
komentarz 4 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Tak, nie mając pojęcia o podstawach niech zainteresuje się OOP, faktycznie mądre podejście.

Pętle, tablice, zmienne, instrukcje warunkowe i operatory można opanować w 2 dni lekką ręką. Java jest językiem wyłącznie obiektowym, a ludzie od razu są zmuczeni pisać obiektowo. Nie widzę w tym nic nadto. Tam też są podstawy jakieś. Chodzi o wpajanie sposobu myślenia. 

komentarz 4 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Nie chcę być niemiły, ale albo ja źle się wyrażam, albo Ty źle czytasz.

Krok, po kroku: (liceum)

1. Liceum nie ma przedmiotów zaowodych (racja - ma rok krócej).
2. jest tam przygotowanie bezpośrednio pod pisanie matury. Najczęściej.
3. Różnica między nauczeniem - chociażby matematyki - w porównaniu z technikum jest znaczna.
4. Wyniki matur świadczą same za siebie. Więcej zdanych i wyższych wyników jest po ogólniaku. Tak samo można powiedzieć że można zdać maturę na same 100% będąc po zawodówce. Można, ale inaczej proces nauczania wygląda - dużo więcej trzeba samodzielnie robić i do tego łączyć naukę z zawodowym nauczeniem.

O ile liceum ułatwia wejście na studia? O tyle, że wyniki są wyższe. Progi na rekrutacji są dynamiczne, ale zwykle na dobrych uczelniach i lepszych kierunkach są wysokie. Statystycznie uczeń po LO będzie mieć większe szanse. Bardziej wierzę liczbom.

Jak liceum pomaga być na studiach? Pierwsz rok jest związany stricte z matematyką, która jest dużo bardziej poznana przez licealistów. Profesorzy na uczelniach również uważają, że jeżeli chodzi o matematykę to licealiści mają dużo łatwiej. Nie jest to stereotyp. Jest to po prostu logiczny ciąg wydarzeń. Za to licealista może mieć większy problem z technicznymi rzeczami. Np mógł nigdy nie programować a uczeń po technikum ma już jakiekolwiek obeznanie.

Nie wymieniałem PDO i ORM jako czegoś wspólnego. To Twoje dopowiedzenie. Ja aktualnie w aplikacji która potrzebuje tego wykorzystuję ORM bo jest to dużo wygodniejsze. Program nie jest na tyle rozbudowany, żeby przejmować się wydajnością.

Wymieniłem PDO i ORM jako przykłady a nie przykład. ORM wykorzystuje się w podejściu obiektowym.
0 głosów
odpowiedź 3 września 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Jeśli już wiesz czego chcesz i zacząłeś się rozwijać w tym kierunku to nie ma to zadnego znaczenia.

Btw co to znaczy ze liceum lepiej przygotowuje do studiów?
komentarz 3 września 2015 przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
Matury ;) czyli ze jeśli teraz się rozwijam w stronę informatyki robienia gier itp to powinienem wybrać technikum tak?
komentarz 3 września 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Nieprawda, technikum po to ma 4 lata zeby przerobic to samo co licemum mimo zawodowych.

Nie, tzn ze jesli dobrze sie rozwijasz w strone informatyki to nie ma to zadnego znaczenia.
komentarz 3 września 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
W technikum niczego sie nie nauczysz, tam ci pokaza jakie masz mozliwosci i mzoe czyms zainteresują. Ale jesli juz wiesz, to po co?
0 głosów
odpowiedź 3 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Aby tworzyć gry, nie potrzeba posiadać żadnych studiów. Wiele osób osiągnęło sukces w branży IT bez większego wykształcenia, a z samokształcenia się. Ale oczywiście jako taką szkołę warto mieć. Ja się wypowiem co do informatyki rozszerzonej w moim liceum. Jest to wg mnie całkowite dno. Reszta klasy zaniża poziom nauki (praktycznie to dwie, trzy osoby słuchają nauczyciela), a i sam nauczyciel nie grzeszy ambitnością branego materiału. Powiem krótko - czy na lekcjach będziesz uczęszczał na informatykę, czy nie, to mało ci to zmieni. O technikum się nie wypowiem, ale ja bym wybrał liceum (głównie z powodu matury), jeśli wiążesz swoją przyszłość ze studiami.

Pozdrawiam!
0 głosów
odpowiedź 3 września 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Jeśli masz w rejonie dobre technikum to wybierz technikum. To bzdura, że liceum przygotuje cię lepiej do matury. Jest to twierdzenie ogólne... W technikum poznasz ludzi, którzy mają podobne do twoich zainteresowania. Wątpię aby technikum nauczyło cię czegokolwiek na poziomie zaawansowanym. Podsumowywując:

Jeśli masz blisko (np. w pobliskim mieście) sprawdzone polecane technikum, które jest wysoko w rankingu to myślę, że nie ma się co zastanawiać. Natomiast jeśli masz wybierać pomiędzy średnim technikum i średnim liceum, wybierz liceum.

Ja też jestem w 3 klasie gimnazjum, więc wyrażam moje zdanie (niesprawdzone).
komentarz 3 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Teoretycznie można się nauczyć do matury samodzielnie, bez technikum i liceum, a za pośrednictwem pomocy naukowych. Wg mnie nauczyciele pewnej garstce społeczeństwa nie są potrzebni. Są oni tylko takim subtelnym "kopniakiem w tyłek". Mnie trochę smuci fakt, że wszystkich uczniów wrzuca się do jednego wora, ale chyba inaczej, niż nauczaniem indywidualnym nie da się tego rozwiązać.
komentarz 3 września 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

Jeśli piszesz:

w przyszłości chce robić gry na konsole itp

to stwierdzam, że nic w tym kierunku nie robisz (technikum nie nauczy cię robić gier). Jest to fajna alternatywa aby uzupełnić swoją wiedzę i powtarzać podstawy. W technikum piszesz egzamin zawodowy z 3 kwalifikacji. Jednak z takim papierkiem jesteś mało warty jeśli nie masz doświadczenia.

komentarz 3 września 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

@Patrycjerz Dokładnie... Większość nauczycieli traktuje swój zawód jako zwykłą pracę. Przychodzi, czyta z książki i idzie do domu. Aktualnie mam takiego nauczyciela z fizyki, który czyta definicje z kartki i się przy tym myli angry Najśmieszniejsze jest to, że my mamy to umieć na pamięć, a on sam tego nie potrafi xD

komentarz 3 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Zgadzam się. We firmach, w których tworzy produkty artystyczne, bardziej liczy się nasze portfolio i umiejętności, a nie świstek, ale lepiej go i tak mieć smiley

komentarz 3 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Szkoda, że słyszę o takich sytuacjach. U nas w szkole nie widziałem nigdy, aby nauczyciel robił coś na odwal się (może informatyka), a to, że czyta z kartki i sam tego nie umie, to już przegięcie. Zapewne jest to jakiś stary bufon, który uczy w szkole kilkanaście lat i uważa się za niewiadomo kogo.
0 głosów
odpowiedź 3 września 2015 przez LPTU Użytkownik (540 p.)
Ja osobiście rok temu wybrałem technikum i jestem z niego zadowolony, bo ono obudziło we mnie pasje do "programowania"(chociaz moze nadużywam tego słowa). Na pierwszym roku miałem pełno teori i 3 godziny Praktyki na tydzien. W tych 3 godzinach znajdował się : HTML oraz CSS od podszewki ale pod koniec roku też Joomla. W tym roku zaczynamy Javascript troche więcej photoshopa i wprowadzenie do PhP. Szczerze gdybym mógł cofnąć czas to nie zmieniłbym swojej decyzji i sądze że wybrałem słusznie.
komentarz 3 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Ehh... chciałbym mieć takie lekcje informatyki... ach, chciałbym smiley

0 głosów
odpowiedź 3 września 2015 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Skoro chcesz być lepiej przygotowany do matury, idź do liceum, ale pamiętaj o tym, że nic nigdy samo się nie ruszy, a warto mieć jakieś podłoże na studiach - co jest ważne przy programowaniu.
komentarz 3 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Bzdurna teoria powtarzana od lat...
komentarz 4 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Tak. To trzeba troszkę naprostować. Jeżeli chcesz być przygotowany do studiowania w dobrej uczelni będzie bardziej adekwatne. Na PG w tym roku próg na informatykę był bardzo wysoki, bodaj powyżej 60pkt to oznacza wyniki z matur na poziomie > 80. U mnie w technikum mało kto ma tak wysokie wyniki, może z 30% uczniów.

Podobne pytania

0 głosów
9 odpowiedzi 2,021 wizyt
+2 głosów
8 odpowiedzi 859 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Grzybek055 Początkujący (260 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...