• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Brak polskich znaków po wyciągnięciu danych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
467 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2015 w PHP przez migacz100 Mądrala (5,410 p.)
edycja 7 lipca 2015 przez migacz100

Siemka, robie stronę w której używam PHP (uczę się go) i mam problem, gdyż kodowania w bazie danych mam ustawione na "utf8_general_ci" ale mimo to po wyeksportowaniu danych do strony nie wyświetla mi polskich znaków, zarzucam moim kodem:

 <?php
                $con = mysqli_connect("localhost", "root", "", "marmo") or die("Error");
                $querry = "select * from uczen";
                $result = mysqli_query($con,$querry);
                while($row = mysqli_fetch_array($result)){
                    echo "<li>".$row["ImieNazwisko"].":"." ".$row["Minusy"]."</li>";
                }
            ?>

////EDIT:

Ok nie wiem czy kogokolwiek to interesuje ale sobie poradziłem i ostatecznie idąc radą pana poniżej wyszukałem w manualu php funkcję która mi to "naprawia" tzn = if (!mysqli_set_charset($con, "utf8")) { } a całość wygląda tak:

 <?php
                $con = mysqli_connect("localhost", "root", "", "marmo") or die("Error");
                    if (!mysqli_set_charset($con, "utf8")) { }
                $querry = "select * from uczen";
                $result = mysqli_query($con,$querry);
                while($row = mysqli_fetch_array($result)){
                    echo "<li>".$row["ImieNazwisko"].":"." ".$row["Minusy"]."</li>";
                }
            ?>

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 lipca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
wybrane 7 lipca 2015 przez migacz100
 
Najlepsza
Powodem może być też brak mysqli->set_charset();
komentarz 7 lipca 2015 przez migacz100 Mądrala (5,410 p.)
Powiedz mi proszę, w którym miejsu to wstawić (jeśli chodzi o php to jestem zielony).
komentarz 7 lipca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
od razu po połączeniu z bazą, tylko że ty używasz nie obiektowego, wygooglaj sobie set_charset na php.net i tam zobaczysz przykładowe użycie
0 głosów
odpowiedź 7 lipca 2015 przez toaspzoo Dyskutant (8,300 p.)

Bo trzeba dodać znacznik <meta charset="utf-8" />

komentarz 7 lipca 2015 przez migacz100 Mądrala (5,410 p.)
mam w htmlu, nie jestem aż tak nie ogarnięty :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 433 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 4,614 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,097 wizyt

92,626 zapytań

141,486 odpowiedzi

319,844 komentarzy

62,009 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...