• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

ładowanie treści do div innerHTML, problem z adresowaniem getElementById

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,298 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2015 w JavaScript przez Kamil Stoksik Początkujący (490 p.)

Witam

czy istnieje możliwość aby po uruchomieniu funkcji lad() w pliku jeden.html który po wciśnięciu but1 jest ładowany (ładuje się!) do div cialo, została wpisana zawartość "naglowek" w div nagl2 na stronie - plik index.html. ten div nagl został wpisany aby sprawdzić poprawność działania skryptu(działa).

A generalnie chodzi mi o to by po załadowaniu zewnętrznego pliku dane były ładowane do odpowiednich divów. Macie jakiś pomysł ? NIE PHP i MYSQL!!!!!!!

 

index.html

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
    <meta charset="utf-8">
    <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Lato:400,900&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
    <link rel="stylesheet" href="css.css" type="text/css"/>
    <script src="jquery.js"></script>
    
</head>
    
    
<body>
    <script>
        function LoadPage(file)
        {
            $('#cialo').load(file);
        }
            document.getElementById("koniec").innerHTML= "2";
    </script>
    <div id="menu">
        <div id="but1"><a href="#" onclick="LoadPage('jeden.html')">but1</a></div>
        <div id="but2"><a href="#" onclick="LoadPage('dwa.html')">but2</a></div>
        <div id="but3"><a href="#" onclick="LoadPage('trzy.html')">but3</a></div>
    </div>
    <div id="cialo">
    <div id="nagl2"></div>
    <div id="tresc"> </div>
    <div id="koniec"></div>
    </div>
</body>
</html>

jeden.html

<html>
<body>
<script>
var nagl;
nagl='tekst naglowska';
tresc='tresc strony';
koniec='tresc konca';
    
    function lad()
    {
        document.getElementById("nagl").innerHTML= "aglowek";
        document.getElementById("nagl2").innerHTML= "naglowek";
        document.getElementById("tresc").innerHTML= "tresc";
    }
</script>
    <div id="laduj" onclick="lad()">laduj</div>
jakas tam tresc przykladowej strony
    <div id="nagl"></div> 
</body>
</html>

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 lipca 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Czy dobrze rozumiem - chcesz aby po kliknięciu przycisku "but" w index.html do trzech wybranych div w index.html została załadowana zawartość trzech wybranych divów z pliku jeden.html?
komentarz 2 lipca 2015 przez Kamil Stoksik Początkujący (490 p.)
Na wstępie dziękuje za wszelką pomoc

To jedynie strona na której chciałem sprawdzić działanie skryptu. zależy mi na tym generalnie aby na stronie był jedynie ułożony szablon z div a dane w tych divach były przetrzymywane poza stroną główna.

Myslałem o zmiennych aby wczytywać ich wartości z zewnętrznych plików ale mi nie szło więc spróbowałem z innerHTML, wymyśliłem to w ten sposób że po naciśnięciu napisu laduj w jeden.html odpowiednimi danymi zostają wypełnione divy #nagl2 #tresc i #koniec w index.html. Miałem jedynie problem z adresowaniem. Dosłownie przed chwilą udało mi się to poprzez usunięcie diva #cialo a stronę jeden.html ładuje do nowego diva #skrypt. I generalnie działa.

Masz moze pomysł jak inaczej uzyskać taki efekt. Inaczej znaczy lepiej patrząc pod względem programowania?
komentarz 2 lipca 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Jedyne co mi przychodzi do głowy w tej chwili to

http://api.jquery.com/load/
+1 głos
odpowiedź 2 lipca 2015 przez Comandeer Guru (601,550 p.)
https://github.com/defunkt/jquery-pjax → jedyny sensowny obecnei sposób na to

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 521 wizyt
pytanie zadane 6 września 2015 w JavaScript przez krispello Obywatel (1,440 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 2,458 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 208 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...