• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dynamiczne ładowanie pliku.php do DIV-a za pomocą przycisków z menu.

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
2,443 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2015 w JavaScript przez artimal Gaduła (4,800 p.)
Witam, dręczy mnie taki oto problem.

Mam sobie menu z przyciskami i chciałbym, żeby po kliknięciu na jeden z nich do jednego z divów ładował się plik.php, oczywiście różny dla różnych przycisków. Chciałbym aby działo się to dynamicznie, bez odświeżania i bez zmieniania paska adresu.

Wiem, że będzie działał ajax i szukałem rozwiązania mojego problemu w google lecz niestety jest to tam tak (nie)wytłumaczone, że nic z tego nie rozumiem i już teraz zdałem sobie sprawę jaki potencjał jest na stworzenie z tego forum świetnej bazy wiedzy.

Pozdrawiam i liczę na pomoc :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
wybrane 21 czerwca 2015 przez artimal
 
Najlepsza

Najprościej jest wykorzystać jQuery z $.fn.loadhttp://api.jquery.com/load/

Natomiast całkowicie nie rozumiem czemu nie chcesz zmieniać paska adresu? Inna treść = inny adres. ZAWSZE. Każde inne rozwiązanie jest wadliwe z punktu widzenia UX: https://pornel.net/ramki

Z tego powodu proponuję trudniejsze rozwiązanie, które jednak zajmie się zmianą adresu: https://github.com/defunkt/jquery-pjax

komentarz 21 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

To też wygląda ok. Bardziej mnie zastanawia #container

komentarz 21 czerwca 2015 przez artimal Gaduła (4,800 p.)
<div id="container">

</div>

Terminarz.php :
 

<div id="zadanie">

</div>
<div id="wyjasnienie">

</div>
<div style="clear:both;"></div>

 

komentarz 21 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

A klikasz w ikonkę czy napis? Bo teraz mnie olśniło, że przecież embed blokuje kliki z dokumentu (nie jest jego częścią).

Natomiast zadziała to bez problemu jak ikonka będzie bezpośrednio w HTML albo wstawiona jako img (nie embed)

komentarz 21 czerwca 2015 przez artimal Gaduła (4,800 p.)
Zmieniłem embed na img i nadal nie działa. Klikanie na tło, na ikonkę, na napis - nic. Nienawidzę takich sytuacji jak "wszystko jest dobrze ale nie działa" ;)
komentarz 21 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Pokaż to online - bo inaczej nie dojdziemy ;) Dopóki tego nie zrobisz mogę Ci powiedzieć jedynie SOA#1 - "u mnie działa"
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)

Ja właśnie to odkryłem w bootstrapie:

div class="collapse navbar-collapse" id="bs-example-navbar-collapse-2">
                      <ul class="nav navbar-nav" role="tablist">
                          <li><a href="#zakladka1" data-toggle="tab">costam</a></li>
                          <li><a href="#zakladka2" data-toggle="tab">costam1</a></li>
                      </ul>
</div>

 <div class="tab-content">
                   <div class="tab-pane" id="zakladka1">
                    <?php
                        include 'costam.php';
                    ?>    
                  </div>
                 <div class="tab-pane" id="zakladka2">
                    <?php
                        include 'costam1.php';
                    ?>    
                  </div>
</div>

http://kursbootstrap.pl/zakladki-nav-tabs/

 

komentarz 19 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Z tym, że to nie ciągnie nic Ajaksem.

No i w żaden sposób nie da się dostać do tej zakładki, jedynie klikając - a to spore utrudnienie z punktu widzenia dostępności
komentarz 19 czerwca 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
hmmm... jeżeli ta strona ma tylko coś tylko wyliczać to myślę, że wystarczy tylko przez klikanie? a on nie chce aby po wpisaniu adresu przeskakiwało do innego zadania.
Myślę, że w niektórych (wąskich) zastosowaniach inny adres do podstron nie jest mile widziany. Jak np. admin chce aby zawsze użytkownik zaczynał od index i szedł po kolei po stronach.

Ekspertem nie jestem i pewnie teraz uświadomisz mi w jakim jestem w błędzie ;)
komentarz 19 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Brak zmiany adresu ma sens jeśli mówimy o aplikacjach, w których te taby np. są częścią jakiegoś okienka (jak choćby "Właściwości pliku" w Windowsie).

Natomiast jeśli służą do prezentacji treści zaciąganej z innej podstrony to tak naprawdę reprezentują taką podstronę - więc tutaj zmiana adresu winna być obecna.

Co do ochrony przed wczytaniem nowych pytań: równie dobrze mogę sam odpalić żądanie w konsoli, więc to żadne zabezpieczenie ;) Po prostu trza sprawdzać po stronie serwera czy user ma dostęp do danego zasobu.
komentarz 19 czerwca 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)

No to ma sens yes

komentarz 19 czerwca 2015 przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
To jeszcze jedno pytanie.

Czyli jak mam logo, menu górne i inne pierdoły to muszę ładować kod tego do każdej z podstron?
Czy jest lepsze rozwiazanie?
komentarz 20 czerwca 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Jest.

Model Widok Kontroloer. MVC.

Ładujesz w kontrolerze widok:

$this->load->view('templates/navbar',$data); // Navbar

I to tyle. :-)

 

http://www.codeigniter.com/.

http://www.codeigniter.org.pl/.

komentarz 20 czerwca 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Comandeer, tak z ciekawości, na jakim frameworku piszesz?

Obstawiam Angular i Symfony/Zend.
komentarz 20 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Akurat CI jest dość przestarzałym frameworkiem. Z tych porządnych to poleciłbym Symfony.
komentarz 20 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Co do mnie i frameworków: w PHP pisuję dość rzadko i na razie starcza mi https://github.com/Comandeer/SHITTY chociaż do większych projektów na pewno pójdzie Symfony

Co do JS: absolutnie nie Angular, bo to najgorzej zaprojektowany framework JS! http://www.webkrytyk.pl/krytyka/my-truth-about-angular-js/
Raczej pisuję w BackBone, Taunusie albo mithrilu. Obecnie pracuję nad czymś własnym.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,281 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 501 wizyt
pytanie zadane 6 września 2015 w JavaScript przez krispello Obywatel (1,440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 629 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,100 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...