• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Test algorytmu sortowanie

0 głosów
91 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia w C i C++ przez użytkownika Wi_ktos Obywatel (1,630 punkty)
Witam,

potrzebuję jakiegoś zgrabnego sposobu na przerwanie algorytmu sortowanie po dziesięciu minutach.

Problem z jakim się zmierzam to empiryczna analiza algorytmów sortowania. Testy już mam jednak gdy wywołam funkcje testującą dla quick sorta i gdy wczytam tablicę 1M to nie doczekam się szybkiej odpowiedzi od programu. A w swoim sprawozdaniu chcę napisać ,że czas jest większy od 10.

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 stycznia przez użytkownika playerony Stary wyjadacz (14,160 punkty)
No pobierasz czas na początku, przed wykonaniem pętki sortującej, oraz podczas sortowania, czas można pobrac na wiele sposobów dlatego nie podaje tu żadnego coś na pewno znajdziesz. No i potem podczas sortowania sprawdzasz czy (obecny_czas - początkowy_czas >= 10(tu w minutach np.)) no i wtedy dodajesz break; i przerywasz sortowanie.
komentarz 10 stycznia przez użytkownika Patrycjerz VIP (133,260 punkty)

Quicksort jest algorytmem rekurencyjnym, więc trudno użyć break w takiej sytuacji.

komentarz 10 stycznia przez użytkownika Wi_ktos Obywatel (1,630 punkty)
Poza tym nie moge dac if-a bo analiza algorytmu nie bedzie dobra poniewaz bede tracil troszke czasu na samego if-a
komentarz 10 stycznia przez użytkownika Michał628496 Pasjonat (16,220 punkty)

Zamiast użyć break  można użyć funkcji kończącej program , która coś robi a potem wychodzi z programu.

0 głosów
odpowiedź 10 stycznia przez użytkownika ZakosiliMiNeta Nałogowiec (29,340 punkty)
Teraz pytanie czy potrzebujesz mieć trze przerwanie programu w programie czy może zewnętrznie zatrzymać program po tych dziesięciu minutach? Jeśli zewnętrznie to timeout 10m
komentarz 10 stycznia przez użytkownika Wi_ktos Obywatel (1,630 punkty)
zewnetrznie powiesz mi cos wiecej o timeoucie ?
komentarz 10 stycznia przez użytkownika ZakosiliMiNeta Nałogowiec (29,340 punkty)
edycja 10 stycznia przez użytkownika ZakosiliMiNeta
Co chcesz wiedzieć konkretnie? Te polecenie wykonujesz z poziomu terminala Linuxa. Czyli robisz "timeout 10m ./nazwa_programu < testy.in". Po przekroczeniu czasu Linux wykonuje kill na procesie

@edit

Jeśli masz tych testów bardzo dużo to robisz prosty skrypt w bashu, Pythonie czym chcesz by odpalał wiele takich timeoutów po sobie i zostawiasz PC np na noc
komentarz 10 stycznia przez użytkownika morele123 Gaduła (3,950 punkty)
A, wiesz jak napisać program komunikujący się z drugim programem? Np. jeden program robi jakieś operacje, a w tym czasie program drugi czeka na dane od programu jeden, gdy je dostanie to zaczyna coś tam robić.
komentarz 11 stycznia przez użytkownika ZakosiliMiNeta Nałogowiec (29,340 punkty)
No robisz program który wykonuje ta komendę, a następne czeka aż ja skończy, wczyta plik z danymi i zacznie coś tam robić. Czyli tak potrafię
komentarz 11 stycznia przez użytkownika morele123 Gaduła (3,950 punkty)
To podaj mi biblioteki wraz z komendami jakich należy użyć, aby programy się widziały. Oraz polecenie do przesyłania danych między nimi.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 57 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2016 w C i C++ przez użytkownika Mariusz M Użytkownik (580 punkty)
0 głosów
5 odpowiedzi 257 wizyt
pytanie zadane 20 października 2015 w Algorytmy przez użytkownika starzec Początkujący (400 punkty)
0 głosów
0 odpowiedzi 28 wizyt
pytanie zadane 1 dzień temu w Nasze projekty przez użytkownika Kolboch Bywalec (2,350 punkty)
...