• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Układanie się linków w nawigacji jeden obok drugiego.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
197 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2016 w HTML i CSS przez MaciekM Użytkownik (990 p.)

Cześć, tworząc stronę spotkałem się z problemem, który nie wiem za bardzo jak rozwiązać.

Moja nawigacja na stronie którą przygotowuję wygląda tak wygląda tak w praktyce: https://scr.hu/wPAOWv

a tak w kodzie html: 

<ul class="topnav">
  <li><a href="TS3">Ts3</a></li>
  <li><a href="Inne">Inne</a></li>
  <li><a href="kontakt">Kontakt z administratorem</a></li>
  <li><a href="aktualności">Aktualności</a></li>
  <li><a href="adminpanel">Panel Administratora</a></li>
  <li><a href="forum">Forum</a></li>
  <li class="icon">
    <a href="javascript:void(0);" onclick="myFunction()">&#9776;</a>
  </li>
</ul>

i css:

@media screen and (max-width:680px) {
  ul.topnav.responsive {position: relative;}
  ul.topnav.responsive li.icon {
    position: absolute;
    right: 0;
    top: 0;
  }
  ul.topnav.responsive li {
    float: none;
    display: inline;
  }
  ul.topnav.responsive li a {
    display: block;
    text-align: center;
  }
}
ul.topnav {
    list-style-type: none;
    margin-left:center;
    padding: 0;
    overflow: hidden;
    background-color: #333;
}

ul.topnav li {float: center;}

ul.topnav li a {
    display: inline-block;
	margin-left:auto;
	margin-right:auto;
    color: #f2f2f2;
    text-align: center;
    padding: 14px 16px;
    text-decoration: none;
    transition: 0.3s;
    font-size: 17px;
}

ul.topnav li a:hover {background-color: #111;}

ul.topnav li.icon {display: none;}

I problem jest w tym że nawigacja układa się jedna pod drugą a chcę aby była wyśrodkowana i linki żeby były obok siebie :/. Macie jakieś pomysły?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
ul.topnav li a {
    display: inline-block;
    margin-left:auto;
    margin-right:auto;
    color: #f2f2f2;
    text-align: center;
    padding: 14px 16px;
    text-decoration: none;
    transition: 0.3s;
    font-size: 17px;
}

Przenieś ten 

display: inline-block;

do ul.topnav li

komentarz 19 maja 2016 przez MaciekM Użytkownik (990 p.)
Nie działa za dobrze :/ : https://scr.hu/pPWK57

Chodzi o to żeby była ta lista na środku a nie od lewej

Kod CSS:
@media screen and (max-width:680px) {
  ul.topnav.responsive {position: relative;}
  ul.topnav.responsive li.icon {
    position: absolute;
    right: 0;
    top: 0;
  }
  ul.topnav.responsive li {
    float: none;
    display: inline;
  }
  ul.topnav.responsive li a {
    display: block;
    text-align: center;
  }
}
ul.topnav {
    list-style-type: none;
    margin-left:center;
    padding: 0;
    overflow: hidden;
    background-color: #333;
}

/* Float the list items side by side */
ul.topnav li {
display: inline-block;
}

/* Style the links inside the list items */
ul.topnav li a {
    margin-left:auto;
    margin-right:auto;
    color: #f2f2f2;
    text-align: center;
    padding: 14px 16px;
    text-decoration: none;
    transition: 0.3s;
    font-size: 17px;
}

/* Change background color of links on hover */
ul.topnav li a:hover {background-color: #111;}

/* Hide the list item that contains the link that should open and close the topnav on small screens */
ul.topnav li.icon {display: none;}

 

komentarz 19 maja 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)

text-align: center do ul.topnav

komentarz 19 maja 2016 przez MaciekM Użytkownik (990 p.)
działa :D
0 głosów
odpowiedź 19 maja 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
Możesz skorzystać z tego menu ostatnio zrobiłem bo takie pytanie padło na tym forum.

http://codepen.io/jaca121212/pen/ONGKXW

A nie ma takich znaczników jak:

-float: center;

-margin-left:center;

float: none;
komentarz 21 maja 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
edycja 21 maja 2016 przez mitelak
Sprawdziłem to menu co zrobiłeś i nie polecam, może zrobie forka i wrzuce co imo powinno być poprawione :)

edit// mój fork http://codepen.io/mitelak/pen/MyNgBd/ ogólnie to nie rozumiałem tej idei wrzucenia każdego "Link $" do osobnej listy, tutaj poprawiłem głównie to
ps ta animacja co ją dodajesz jquery to okropna jest :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 530 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 343 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2021 w HTML i CSS przez bkmac Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 108 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2020 w HTML i CSS przez Hipolit Roszkowski Obywatel (1,480 p.)

92,624 zapytań

141,482 odpowiedzi

319,822 komentarzy

62,005 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...