• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pasek nawigacji na stronie www

Object Storage Arubacloud
0 głosów
342 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2021 w HTML i CSS przez bkmac Nowicjusz (140 p.)

Cześć, występuje u mnie problem, mianowicie taki że przy tworzeniu paska 

<nav>

                <a class="menu" href="#">Oferta</a>

                <a class="menu" href="#" >O nas</a>

                <a class="menu" href="#" >Kontakt</a>

            </nav>

wyskakuje mi wolne pole obok pola kontakt a jesli chcę dodać jeszcze jedną opcję, to pokazuje mi się pod paskiem nawigacji.

A i jeszcze jedno. Jak przestawiać obrazki oraz je zmniejszać? pozdr.

 

komentarz 3 maja 2021 przez bkmac Nowicjusz (140 p.)

@SzkolnyAdmin, obrazki nachodzą na siebie po ustawieniu rozmiaru 150x100px co zrobic

komentarz 3 maja 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,400 p.)
Jak mogą nachodzić, jak masz szerokość bloku 1000 pikseli?
komentarz 3 maja 2021 przez bkmac Nowicjusz (140 p.)
No po prostu jest jakby 1 pod drugim i po zmniejszeniu zaczynają nachodzić
komentarz 3 maja 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,400 p.)
Daj CAŁY kod i wrzuć jakiegoś screena.
komentarz 3 maja 2021 przez bkmac Nowicjusz (140 p.)
* {
    margin: 0;
    padding: 0;
    font-family: Roboto, -apple-system, BlinkMacSystemFont, 'Segoe UI', Roboto, Oxygen, Ubuntu, Cantarell, 'Open Sans', 'Helvetica Neue', sans-serif;
    box-sizing: border-box;
}
body {background-color: grey;}

#wrapper {
    max-width: 1000px;
    margin: 0 auto 0 auto;
    background-color: grey;
}
header img {
    max-width: 100%;
    display: block;
}
nav {
    background-color: black;

}

nav.a {}

a.menu {
    display: inline-block;
    width: 25%;
    padding: 45px 60px 45px 60px;
    color: white;
    text-decoration: none;
    text-align: center;
}
a.menu:hover {
    background-color: grey;

}
h1 {
    text-align: center;
}
p {
    width: 150px;
    height: 100px;
}

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
    <head>
        <meta charset="UTF-8">
        <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
        <title>Passerwis</title>
        <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Roboto:400,900&subset=latin-ext">
        <link href="favicon.ico" rel="shortcut icon" type="image/x-icon" >
        <link rel=stylesheet href="style.css">
    </head>
    <body>
        <div id="wrapper">
            <header>
                <img />
            </header>

            <nav>
                <a class="menu" href="#">Oferta</a>
                <a class="menu" href="#" >O nas</a>
                <a class="menu" href="#" >Kontakt</a>
            </nav>

            <section>
                <article>
                    <h1>Passerwis</h1>
                    <p></p>
                    <p><img id="big" class="center" src="eseb logo.jpg" alt="eseb logo - header" /> Tu napis</p>
                    <p><img id="big" class="center" src="kemppi logo.jpg" alt="kemppi logo.jpg - header" /> </p>
                    <p><img id="big" class="center" src="lincoln logo.jpg" alt="lincoln logo.jpg - header" /> </p>
                    <p><img id="big" class="center" src="bester logo.jpg" alt="bester logo.jpg - header"
                </article>
                <iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2459.584339558667!2d15.488347851718606!3d51.94153487960923!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x470613e4a2233603%3A0xfac2d1385c066691!2sPAS%20SERWIS!5e0!3m2!1spl!2spl!4v1619808202997!5m2!1spl!2spl" width="600" height="450" style="border:0;" allowfullscreen="" loading="lazy"></iframe>
            </section>
            <footer></footer>
        </div>
        
    </body>

</html>

to wszystko. dodam ze to moja pierwsza stycznosc z programowaniem

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 3 maja 2021 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,400 p.)
Najpierw błędy w pliku HTML:

linia 9 - stylesheet w cudzysłowy

linia 30 - domknij znacznik img oraz akapit

Obrazki są w akapitach, nic dziwnego, że układają się jeden pod drugim/
komentarz 3 maja 2021 przez bkmac Nowicjusz (140 p.)
Ok jutro to zrobie
komentarz 4 maja 2021 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

linia 9 - stylesheet w cudzysłowy

Dlaczego to jest błąd? 

komentarz 4 maja 2021 przez bkmac Nowicjusz (140 p.)

@SzkolnyAdmin, ok a co jeszcze poprawić?

komentarz 4 maja 2021 przez bkmac Nowicjusz (140 p.)
wiesz co jeszcze poprawić?
0 głosów
odpowiedź 4 maja 2021 przez VBService Ekspert (254,260 p.)
edycja 4 maja 2021 przez VBService

Propozycja. Ja bym zrezygnował z tag-u <p> (tag-ów) na rzecz jednego np.: <div> jako "kontenera" dla obrazków.

Dodatkowo użyłem: Figure i Figcaption  wink

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
  <head>
    <meta charset="UTF-8">
    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
    <title>Passerwis</title>
    <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Roboto:400,900&subset=latin-ext">
    <link href="favicon.ico" rel="shortcut icon" type="image/x-icon" >
    <link rel=stylesheet href="style.css">
  </head>
  <body>
    <div id="wrapper">
      <header>
        <img />
      </header>

      <nav>
        <a class="menu" href="#">Oferta</a>
        <a class="menu" href="#">O nas</a>
        <a class="menu" href="#">Kontakt</a>
      </nav>

      <section>
        <article>
          <h1>Passerwis</h1>
          <div class="images-container">
            <figure>
              <img id="big-1" src="eseb logo.jpg" alt="eseb logo - header" />
              <figcaption>Tu napis</figcaption>
            </figure>
            <figure>
              <img id="big-2" src="kemppi logo.jpg" alt="kemppi logo.jpg - header" />
              <figcaption>Tu napis</figcaption>
            </figure>
            <figure>
              <img id="big-3" src="lincoln logo.jpg" alt="lincoln logo.jpg - header" />
              <figcaption>Tu napis</figcaption>
            </figure>
            <figure>
              <img id="big-4" src="bester logo.jpg" alt="bester logo.jpg - header" />
              <figcaption>Tu napis</figcaption>
            </figure>           
          </div>
        </article>
        <iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2459.584339558667!2d15.488347851718606!3d51.94153487960923!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x470613e4a2233603%3A0xfac2d1385c066691!2sPAS%20SERWIS!5e0!3m2!1spl!2spl!4v1619808202997!5m2!1spl!2spl" width="600" height="450" style="border:0;" allowfullscreen="" loading="lazy"></iframe>
      </section>
      <footer></footer>
    </div>
  </body>
</html>
* {
    margin: 0;
    padding: 0;
    font-family: Roboto, -apple-system, BlinkMacSystemFont,
      'Segoe UI', Roboto, Oxygen, Ubuntu, Cantarell, 'Open Sans',
      'Helvetica Neue', sans-serif;
    box-sizing: border-box;
}
body {
  background-color: grey;
} 
#wrapper {
    max-width: 1000px;
    margin: 0 auto;
    background-color: grey;
}
header img {
    max-width: 100%;
    display: block;
}
nav {
    background-color: black; 
} 
a.menu {
    display: inline-block;
    width: 25%;
    padding: 45px 60px;
    color: white;
    text-decoration: none;
    text-align: center;
}
a.menu:hover {
    background-color: grey; 
}
h1 {
    text-align: center;
}
 
 
.images-container {
  text-align: center;
  margin: 1em 0;
}
.images-container figure {
    display: inline-block;
}
.images-container figcaption {
    padding: 0.5em 0;
    font-family: Arial;
    font-weight: bold;
    color: white;
    background-color: rgba(0,0,0,0.2);
    margin: 0 1em;
}
.images-container img {
    max-width: 150px;
    max-height: 100px;
    margin: 1em;
}

 

komentarz 4 maja 2021 przez bkmac Nowicjusz (140 p.)
ok juz zrobilem jak teraz to ustawic poziomo?
komentarz 4 maja 2021 przez VBService Ekspert (254,260 p.)

Co ustawić poziomo? Przejrzałeś uważnie kod html i css, który Tobie podałem, powyżej?

komentarz 4 maja 2021 przez bkmac Nowicjusz (140 p.)
no te zdjęcia
komentarz 4 maja 2021 przez bkmac Nowicjusz (140 p.)

@VBService, tak przejrzalem

komentarz 4 maja 2021 przez VBService Ekspert (254,260 p.)

Możesz sprawdzić podany kod:  wink

chyba są poziomo?

1
komentarz 4 maja 2021 przez bkmac Nowicjusz (140 p.)
aaaaaaaaa nie zobaczylem kodu w css, zaraz poprawie
komentarz 4 maja 2021 przez bkmac Nowicjusz (140 p.)
a jak iframe ustawic?

ps juz dziala
komentarz 4 maja 2021 przez bkmac Nowicjusz (140 p.)

ii jak usunąć te kwadraciki?

komentarz 4 maja 2021 przez VBService Ekspert (254,260 p.)

ii jak usunąć te kwadraciki?

to w html są

<figcaption>Tu napis</figcaption>

a w css

.images-container figcaption {
    padding: 0.5em 0;
    font-family: Arial;
    font-weight: bold;
    color: white;
    background-color: rgba(0,0,0,0.2);
    margin: 0 1em;
}

możesz je usunąć z html-a i ten wpis z css-a (jak wyżej)  wink

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,172 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2019 w HTML i CSS przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 222 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez betman Bywalec (2,630 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 592 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2019 w HTML i CSS przez Justyna Obywatel (1,210 p.)

92,617 zapytań

141,466 odpowiedzi

319,783 komentarzy

61,999 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...