• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jakim typem programisty jesteś?

Object Storage Arubacloud
+8 głosów
1,131 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2015 w Nasze projekty przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)

Jak wiadomo programistów można podzielić na wiele różnych sposobów. Są: backendowi lub frontendowi. Niskopoziomowi lub wysokopoziomowi. Webowi lub ci, którzy piszą programy. Ale dzisiaj, zainspirowany tym obrazkiem zdałem sobie sprawę z jeszcze jednego podziału. :P Postanowiłem więc sprawdzić, których jest więcej?
 

Głosujcie tutaj jaki styl pisania wybieracie.

W komentarzu możecie napisać jakieś uzasadnienie, aczkolwiek wcale nie trzeba. ;)

21 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)

Wybieram rozwiązanie nr1(po lewo) ponieważ:

1. Mniej kodu

2. Nie odstaje klamra jak mam kilka linii kodu tylko wszystko ladnie jest pod soba. Denerwuje mnie jak jest coś luzem :D

3. W visualu jest tak, że moge zwinąć to co jest pomiędzy klamrami więc jak postawie od razu przy funkcji to sobie zwinę ładnie całość i wygląda to tak:

 a nie 

4. Bardziej przejrzyste.

komentarz 19 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
btw. Proszę wstawiać ankiety na forum. Ponieważ żeby oszukać ankiete na podanej stronie wystarczy łatwy i głupi skrypt. Pozdrawiam :)
komentarz 3 czerwca 2015 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
Każdy widzi to na swój sposób, dla mnie bardziej przejrzyste jest to po prawej :D
+2 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez nefil1m Stary wyjadacz (10,690 p.)
Na lewo to jedyna słuszna metoda :P Nie widzę sensu rozmywać sobie w pionie niepotrzebnie kod :)
+2 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Feniks Obywatel (1,560 p.)
Ja piszę metodą z obrazka lewego... kto jak lubi :P
+2 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez r##t Użytkownik (540 p.)
Zdecydowanie rozwiązanie nr 1, nie widzę żadnego powodu aby rozciągać niepotrzebnie kod, dzięki wcięciom w nr 1 kod jest w pełni przejrzysty.
Ps. Ma ktoś jakieś ciekawe uwagi co do frontu?
komentarz 4 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Dlaczego nie 0?
+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,750 p.)
Zawsze byłem zwolennikiem metody pokazanej po prawej stronie, ale znam osoby piszące "na lewo" ;)
+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Ja w sumie raz jestem tym po lewej, a raz tym po prawej. Raczej wolę to po prawej, bo kod jest wyraźniejszy i trudniej o pomyłkę, bo patrząc na kod po lewej można niezauważyć klamry (wiem, że środowiska zaznaczają gdzie zaczyna się klamara, a gdzie kończy) co prowadzi czasami do siedzenia nad kodem i rozmyślania "Co zrobiłem źle?".
+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Jestem zwolennikiem kodu po lewej stronie, jest znacznie czytelniejszy i nie taki chaotyczny bym powiedział. :)
+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (14,000 p.)
Piszę tak jak obrazek pokazuje "na prawo" tak mnie nauczyła sama nauka języków.
+1 głos
odpowiedź 3 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
Oczywiście, że styl po prawej + dodatkowo "colon first style" (zwłaszcza w JS). Wypracowałem jeden styl pisania kodu i stosuję go spójnie we wszystkich projektach (oprócz tych najstarszych ;)).

Dlatego wkurza mnie jak język chce mi styl narzucić. To nie podoba mi się w Pythonie czy Go.
+1 głos
odpowiedź 4 czerwca 2015 przez niezalogowany
No, oczywiście jak większość programistów piszę sposobem po lewej, ale już wszyscy wiedzą dlaczego... No ale jednak napiszę :P No więc: kod ładniej wygląda, łatwiej można się skapnąć gdzie się kończy blok no i jest chyba bardziej intuicyjne. To jest oczywiście moje zdanie, ale myślę, że większość osób się ze mną zgodzi ;)
+1 głos
odpowiedź 4 czerwca 2015 przez Piotr Zborowski Obywatel (1,670 p.)
Wybrałbym ten po prawej bo wydaje mi się on po prostu, przyjemniejszy dla oka i bardziej przejrzysty ;p
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
Tym po prawej poniewaz wydaje mi sie ze kod jest bardziej przejzysty :)
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)

Zawsze piszę tak:

if(condition)
{
    statement1;
    statement2;
}

Lubię kiedy nawias otwierający i zamykający są w tej samej kolumnie. Ułatwia to znacząco czytelność kodu, zwłaszcza przy zagnieżdżonych blokach i ewentualne wyszukiwanie brakujących/nadmiarowych klamerek. Jednak kiedy po If jest tylko jedna instrukcja piszę wszystko w jednej linii:

if(condition) { statement1; }
komentarz 19 kwietnia 2015 przez Ukis Gaduła (4,580 p.)
Jak jest tylko jedna instrukcja, to możesz w ogóle nie używać nawiasów klamrowych. :)
komentarz 19 kwietnia 2015 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
Wiem, ale jakoś z przyzwyczajenia i dla porządku zostawiam :)
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Mister123450 Dyskutant (8,700 p.)
Rozwiązanie po prawej stronie wygląda dla mnie tak klasycznie, co mi się podoba i z tego korzystam.
0 głosów
odpowiedź 17 maja 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Ja to w ogóle nie lubię nawiasów klamrowych. Uważam, że są całkowicie niepotrzebne. Dodają tylko robotę, polegającą na pilnowaniu czy są podomykane. Python rules, niestety nie ma do niego dobrych engine'ów do tworzenia gier.

Wolę raczej ten styl "rozwlekły", ale ten drugi mi specjalnie nie przeszkadza. Po prostu oba uważam za głupie.
komentarz 4 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
Zastanawiałeś się może, dlaczego nie ma do Pythona dobrych silników do tworzenia gier? ;) Podpowiem, że powód jest bardzo prosty...
komentarz 4 czerwca 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Brak nawiasów?
komentarz 4 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
What? D:

Nie, co mają nawiasy do rzeczy? :D

Python jest językiem interpretowanym, w dodatku z dynamicznym typowaniem zmiennych - co przekłada się na jego "wolniejsze", mniej wydajne - w stosunku do języków kopilowanych do natywnego kodu maszynowego - działanie. :) Ot i cała tajemnica. :)
0 głosów
odpowiedź 17 maja 2015 przez niezalogowany
edycja 17 maja 2015

Po prawej, sam piszę w stylu jak po prawej.

EDIT: źle, miało być po lewej :)

EDIT2: Zrobiłem zamieszanie, ponieważ w jednym linku jest tak a w innym inaczej, piszę tak:


funkcja (costam)
{
            cos();
            if (jakiswarunek)
                    {
                    //gjhgjgh  
                    }
}

 

0 głosów
odpowiedź 17 maja 2015 przez niezalogowany
Moim zdaniem lepszy zapis jest po prawej, kod jest czytelniejszy, właściwie cały program, czytelnie rozbija się na kolumny.
0 głosów
odpowiedź 3 czerwca 2015 przez Vinite Początkujący (400 p.)
Osobiście wolę metodę "po prawej", gdyż uważam, że po prostu wygląda lepiej ^.^
0 głosów
odpowiedź 4 czerwca 2015 przez SebastianGomularz Dyskutant (9,370 p.)
Ja pisze po prawiej kod jest czytelniejszy kod mozna ustawic sobie pionowo i jest on bardziej przejrzysty
0 głosów
odpowiedź 4 czerwca 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Tylko tak jak po prawej. Ten lewy sposób gwałci moje poczucie estetyki.

Podobne pytania

+79 głosów
92 odpowiedzi 10,863 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 593 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2015 w C i C++ przez Waszek Gaduła (4,130 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 394 wizyt

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,962 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...