• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Problem z adresem wczytywania php.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
357 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2016 w PHP przez TheBan Obywatel (1,400 p.)
zamknięte 14 stycznia 2016 przez TheBan
Witam! Tworzę takiego jakby panel sterowania dla adminów strony. Jednak w momencie dodawania czegoś przez panel admina na końcu adresu dodaje się końcówka " czyli np. lubiemleko.png" nie wiem czy jest możliwość napisania kodu, który usuwał by ostatnią lub " znaczek z url'u Proszę o pomoc ;)

Wiem że gdzieś po prostu mam błąd w kodzie, ale jeżeli ma się już długi kod to szukanie błędów jest męką i wole pójść na "łatwiznę" :P
komentarz zamknięcia: Rozwiązano problem

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 14 stycznia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 14 stycznia 2016 przez TheBan
 
Najlepsza
Nie mam pojęcia jakim cudem coś samo dodaje Ci się do adresu... Jedyne co mi do głowy przychodzi to taka opcja że masz w jakimś formularzu żeby wysyłał coś przez GET. Wystarczy wtedy zmienić na POST i już nie będzie nic w adresie. Pokaż fragment kodu po którego wykonaniu to coś się pojawia w adresie.
komentarz 14 stycznia 2016 przez TheBan Obywatel (1,400 p.)

ogólnie np. kod na ten pasek jest krótki może mimo tego zrobiłem go źle     

	$Link = "download/".$Link;

 

komentarz 14 stycznia 2016 przez TheBan Obywatel (1,400 p.)
	Lub może w tym coś źle zrobiłem, mimo tego iż jest tu Post
<form action="Pobieranieaut.php" method="post">
			Opis:<br />
			<input type="text" name="Opis" /><br />
			Data:<br />
			<input type="text" name="Data" /><br />
			Podaj nazwę pliku:<br/>
			<input type="text" name="Link" /><br />
			<input type="submit" value="dodaj" />
			</form>

A znasz może kod na to, aby usuwało ostatni znak z kodu lub znak "?

komentarz 14 stycznia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
No niesamowicie dużo dało to co najpierw napisałeś ;p A co jest w zmiennej $Link? Próbowałeś ją sobie wyświetlać, testować co zawiera? Z resztą jak mówiłem nie musisz mieć tego wpisanego prosto w linku. Może być gdzieś jakiś zwykły form który nie ma określonej metody wysłania i automatycznie wysyła GETem. No ciężko powiedzieć nie widząc nic.

Ten kod wygląda okej, form ma method więc nie powinno nic być w adresie. Co znaczy żeby usuwało z kodu znak "? W ciągu znaków przez PHP ma usunąć czy jak bo nie kumam?
komentarz 14 stycznia 2016 przez TheBan Obywatel (1,400 p.)

Zobacz np. Wszedłem w baze danych tam pisze np.laptop-35124_960_720.png bez tego wrednego znaku. Jednak musi to być, automatyczne,gdyż mało który Administartor chce dopisywać /download itp. Niesety żyjemy w świecie lenistwa xD $Link zawiera nazwe pliku, który ma sie wyświetlić potem w tabelce Pobieranie (jeżeli coś rozumiesz)

komentarz 14 stycznia 2016 przez TheBan Obywatel (1,400 p.)
Jeżeli mamy adres np google--> www.google.com przepuśćmi iż mają taki broblem jak ja-->www.google.com" a chcą mieś po prostu www.google.com, więc potrzebują kod, który wykryje czy w ich linku na górze nie ma " a jeżeli jest to niech zniknie lub muszą zrobić, aby w każdym linku został usunięty ostatni znaczek. Osobiście zdaje mi się że łatwiejsza jest ta 2 opcja i raczej o taką bym prosił.
komentarz 14 stycznia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Sorki, ale ja nie kumam dalej nic z tego ;d Skąd się bierze tam ten cudzysłów na koniec adresu? Przecież nie może dopisywać się sam, musi być gdzieś w kodzie miejsce gdzie jest dopisywany.
komentarz 14 stycznia 2016 przez TheBan Obywatel (1,400 p.)

masz tu np. Kod z tej jednej pod zakładki, nie mogłem dać całej bo max 8000 znaków ;/


 

<?php 
$plik_tmp = $_FILES['plik']['tmp_name']; 
$plik_nazwa = $_FILES['plik']['name']; 
$plik_rozmiar = $_FILES['plik']['size']; 

if(is_uploaded_file($plik_tmp)) { 
     move_uploaded_file($plik_tmp, "download/$plik_nazwa"); 
    echo "Plik: <strong>$plik_nazwa</strong> o rozmiarze 
    <strong>$plik_rozmiar bajtów</strong> został przesłany na serwer!"; 
} 
?> 
</body> 

		<div class="square">
			<div class="info2">
			<div >
			<?php
			include 'blokada_admin.php';
			// odbieramy dane z formularza
			$Opis = $_POST['Opis'];
			$Data = $_POST['Data']; 
			$Link = "download/".$Link;
			$Link = $_POST['Link'];
			if($Opis and $Data) { 
			$ins = @mysql_query("INSERT INTO Pobieranie SET Opis='$Opis', Data='$Data', Link='$Link'"); 
			if($ins) echo "Pobieranie zostało zaktualizowane";
			else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu do bazy danych";
			} 
			db_close();
			?> 
			<form id="upload" method="post" action="Pobieraniewyb.php" enctype="multipart/form-data">
			<div id="drop">
				

				<a>Wyszukaj</a>
				<input type="file" name="upl" multiple />
			</div>


komentarz 14 stycznia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Wygląda tutaj wszystko okej, nie widzę tu nic co by dodawało jakiś cudzysłów.

Ale @ i funkcje mysql_* kwalifikują ten kod tylko do kosza ;p
komentarz 14 stycznia 2016 przez TheBan Obywatel (1,400 p.)
Dlaczego?

Oraz wracając do tematu masz pomysł na taki kod usuwający ten znak, bo od godziny ciebie pytam xD
komentarz 14 stycznia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Dlatego: http://php.net/manual/en/function.mysql-query.php (patrz wielki czerwony komunikat). A @ nie używamy bo ona ukrywa błędy - a błędy lepiej zobaczyć i poprawić niż ukrywać i udawać że się nic nie stało.

Ja Cię od godziny informuje że taki znak sam z siebie nie ma prawa się tam pojawić, wystarczy znaleźć kod który go tam wstawia i go stamtąd usunąć...
komentarz 14 stycznia 2016 przez TheBan Obywatel (1,400 p.)
Oj Dziękuje! Znalazłem błąd! Okazało się iż ten kod był dobrze napisany, ale jak wszedłem do strony i kliknąłem zbadaj element okazało się, że w czytniku tych kodów dałem niepotrzebny znaczek! Dziękuję za poświęcony czas!
komentarz 14 stycznia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Nie ma sprawy, cieszę się, że się udało.

Dla własnego dobra polecałbym jednak poprawić kod aby nie korzystał z mysql_* i @
komentarz 14 stycznia 2016 przez TheBan Obywatel (1,400 p.)
A czym mogę to zastąpić?
komentarz 14 stycznia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

masz tu np. Kod z tej jednej pod zakładki, nie mogłem dać całej bo max 8000 znaków ;/

O jeju...
http://wklej.org/

 

Pokazałeś nam wsadzanie danych, a błąd leży przy wyświetlaniu linków. Coś czuję, że tego kodu nie będę umiał odczytać.

(zbyt późno zobaczyłem powyższe odpowiedzi)

komentarz 14 stycznia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
http://php.net/manual/en/function.mysql-query.php

Podałem wcześniej tego linka do dokumentacji a tu wyraźnie napisane że funkcjami mysqli_ albo PDO. Polecam PDO bo jest najlepsze tyle że obiektowe, jeśli już musisz strukturalnie to mysqli.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 361 wizyt
+1 głos
4 odpowiedzi 239 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2016 w PHP przez medamis Użytkownik (660 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 244 wizyt
pytanie zadane 20 października 2022 w PHP przez Olafisz Nowicjusz (230 p.)

92,626 zapytań

141,488 odpowiedzi

319,852 komentarzy

62,009 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...