• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dlaczego nie działa scrolling="no"

Object Storage Arubacloud
0 głosów
892 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2016 w HTML i CSS przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

Dlaczego nie działa  scrolling="no"

     <iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d312776.9797716396!2d20.78100840854629!3d52.23302685949979!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x471ecc669a869f01%3A0x72f0be2a88ead3fc!2sWarszawa!5e0!3m2!1spl!2spl!4v1451656289681" width="600" height="450" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen  scrolling="no" </iframe>

 

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 1 stycznia 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
wybrane 1 stycznia 2016 przez Paweł123
 
Najlepsza

Sprawdź czy dobrze to zapisałeś - z tego co widzę, to nie domknąłeś znacznika ">", przed </iframe>.

Poza tym użyj CSS do tego, zamiast HTML - co tylko możesz stylizuj w CSS.

komentarz 1 stycznia 2016 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
Poprawiłem i nadal nie działa :( Może wiesz co można jeszcze zrobić, aby uzyskać taki efekt jak na tej stronie http://podaniolami.com/kontakt.php (chcodzi o mapkę)?
komentarz 1 stycznia 2016 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
Tak, już próbowałem i nadal nie działa.

Masz jeszcze jakiś poradnik?
komentarz 1 stycznia 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Największy poradnik ;) https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=iframe%20noscroll%20html%20css

Co chcesz zrobić z tym scrollem? Wyłączyć go w mapie, aby podczas przewijania strony mapka się nie zoomowała?
komentarz 1 stycznia 2016 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
No tak, ale nie wiem jak. Od wczoraj już się z tym męczę :(
komentarz 1 stycznia 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
edycja 1 stycznia 2016 przez ScriptyChris

Spróbuj tak http://stackoverflow.com/questions/29146888/disable-scrolling-zoom-in-google-maps-iframe

Wyłączasz na elemencie mapy reakcje na myszkę.

Albo JavaScriptem wychwyć zdarzenie scrolla https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/Events/wheel na tym elemencie i spróbuj wykonać return false lub coś aby wyłączyć reakcję na kółko myszki na tej mapce.

Tą mapę masz z Google Maps API? Bo w linku widać, że masz google.com/maps.

[edit]

Próbowałeś dodać w <iframe> atrybut onmousewheel="" albo onwheel="" - czyli brak reakcji na kółko myszki z "poziomu" HTML?

komentarz 1 stycznia 2016 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
Ok, dzięki :D jakiś cudem zrobiłem to co chciałem :D

Jeszcze raz DZIĘKI ZA POMOC :D
komentarz 1 stycznia 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Która opcja rozwiązała problem?
komentarz 1 stycznia 2016 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

Sam nie wiem, wszystko co dałeś to przeczytałem i poszukałem w internecie troszkę i znalazłem coś takiego.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style>
    .scrolloff {
        pointer-events: none;
    }
</style>
<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.2/jquery.min.js"></script>
<script>
    $(document).ready(function () {
        $('#map').addClass('scrolloff');                // set the mouse events to none when doc is ready
        
        $('#overlay').on("mouseup",function(){          // lock it when mouse up
            $('#map').addClass('scrolloff'); 
            //somehow the mouseup event doesn't get call...
        });
        $('#overlay').on("mousedown",function(){        // when mouse down, set the mouse events free
            $('#map').removeClass('scrolloff');
        });
        $("#map").mouseleave(function () {              // becuase the mouse up doesn't work... 
            $('#map').addClass('scrolloff');            // set the pointer events to none when mouse leaves the map area
                                                        // or you can do it on some other event
        });
        
    });
</script>
</head>
<body>
<div id="overlay" class="map">
    <iframe id="map" src="https://www.google.com/maps/embed/v1/place?key=AIzaSyCjUE83FHrXTQWf9umcNDzyu0s7aNzHszw
    &q=Space+Needle,Seattle+WA" width="100%" height="500" frameborder="0" ></iframe>
</div>

</body>
</html>

 

komentarz 1 stycznia 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Sporo kodu jak na wyłączenie jednego Eventu :) Nie działało po prostu wyłączenie zdarzenia kółka myszki typu onwheel="". Albo "na czysto"

var mapa = document.getElementById('map');
mapa.addEventListener('mouseover', function()
{
  mapa.removeClass('scrolloff');
}

Jeśli nie pomieszałem klas, to w momencie gdy najedziesz myszką na mapę, to powinien się wyłączać scroll. Można pójść dalej i w momencie gdy najedziesz myszą - zdarzenie 'mouseover' - to powyłączać wszystkie reakcje myszki. I to zrobiłeś z jQuery, tylko dużo eventów powstało. Zastanawiam się czy jest sens aż tyle tego pisać.

Ale ok, jeśli działa, to najważniejsze :)

+1 głos
odpowiedź 28 grudnia 2016 przez lukasz89 Nowicjusz (160 p.)

Witam, proszę dodać do iframe w CSS-ie tą linijkę. Pozdrawiam. Działa niestety jedynie w Safari.

 pointer-events: none;

komentarz 28 grudnia 2016 przez Comandeer Guru (602,340 p.)
A co ona niby zmienia?
komentarz 28 grudnia 2016 przez lukasz89 Nowicjusz (160 p.)
Deaktywuje  cały obszar mapy.
komentarz 28 grudnia 2016 przez Comandeer Guru (602,340 p.)
Hmm… Nie sądzę, żeby ubijanie interaktywności elementu było dobrym rozwiązaniem problemu przewijania.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 170 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2018 w C i C++ przez Kolo32 Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 87 wizyt
pytanie zadane 14 października 2020 w C i C++ przez WildHuman Początkujący (380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 158 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2018 w C i C++ przez KlemensGak Bywalec (2,210 p.)

92,634 zapytań

141,505 odpowiedzi

319,883 komentarzy

62,015 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...