• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Złe wyświetlanie strony w niektórych przeglądarkach

Object Storage Arubacloud
0 głosów
503 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2015 w HTML i CSS przez pablocity Początkujący (330 p.)
edycja 15 grudnia 2015 przez pablocity

Witam

Mam problem z wyświetlaniem strony w IE oraz Chrome, przy jej tworzeniu na bieżąco sprawdzałem stan w Firefoxie i było ok. Właściwie jedynym problemem w IE jest lista - a dokładnie slider na podstawie listy, który powinien wyświetlać się poziomo a wyświetla się pionowo, lista ma również domyślne znaki (kropki), mimo że zostały usunięte. W Chromie sytuacja wygląda podobnie, z tym, że nie wiem z jakiego powodu na innej rozdzielczości oprócz sytuacji z listą jedna kafelka jest obsunięta na dół. Dodam, że jestem początkujący w językach webowych i mój kod w oczach kogoś doświadczonego może wyglądać bardzo chaotycznie, niestety nie mam czasu aby optymalizować to co napisałem, ( stronę powinienem mieć gotową do piątku ) oczywiście po skończeniu będę zgłębiał tajniki programowania webowego, i zapewne w niedługim czasie zorientowałbym się co jest nie tak, lecz jak pisałem ten projekt muszę zrobić jeszcze na zasadzie nie ważne jak źle jest napisane, ważne, że działa. Zamieściłem link do normailzed.css niestety nie pomogło. Poniżej zamieszczam zdjęcia, możliwe, że ktoś zorientuje się po wyglądzie, jeśli nie to zamieszczę dodatkowo kod.

Tak wygląda obsunięcie na Chromie

To sytuacja z IE oraz Chroma

A tak strona powinna wyglądać


Z góry dziękuję za wszelką pomoc

Pozdrawiam

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 grudnia 2015 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Przeglądarki działają różnie ze względu na silnik. Na twoim miejscu napisałbym jeszcze raz stronę, ale taka aby była dobrze wyświetlana w chrome - po stworzeniu jej po raz drugi, nie dość że zrozumiesz błąd, na dodatek kod będzie z pewnością czytelniejszy. Kombinowanie w tym wypadku nie jest wskazane, ponieważ wkrótce i tak się może wszystko posypać - najważniejsza jest wytrwałość w tym co się robi i tego Ci życzę ;).
komentarz 15 grudnia 2015 przez pablocity Początkujący (330 p.)
Dzięki za odpowiedź, mam świadomość tego, że jest to najlepsze wyjście i dla strony i dla mnie, zapewne skorzystałbym z niego, gdybym tylko miał czas, niestety jak pisałem, stronę muszę oddać w piątek i nie ma szans, żebym zdążył napisać ją na nowo z poprawkami, gdyż po prostu się nie wyrobię.
+1 głos
odpowiedź 15 grudnia 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
Najlepiej to tą stronę  wrzuć tutaj http://codepen.io/pen/ a my postaramy się ci pomóc do piątku lub znaleźć gdzie problem leży
komentarz 15 grudnia 2015 przez pablocity Początkujący (330 p.)
Dzięki, zaraz wrzucę :)

http://codepen.io/pablocity/pen/MKKojB
0 głosów
odpowiedź 15 grudnia 2015 przez pablocity Początkujący (330 p.)

Słyszałem, że IE niestandardowo wyświetla listy i myślałem, że może być to właśnie tym spowodowane, rozumiem, że problemu z rozdzielczością nie da się już tak łatwo rozwiązać, gdyż błąd może leżeć głęboko w kodzie, ale gdyby ktoś miał jeszcze jakąś radę to byłbym wdzięczny :)

<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <meta charset="utf-8">
        <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1">
        <title>Fraktale - Dywan Sierpińskiego</title>
        <meta name="description" content="Interaktywny poradnik szybkiego startu dla Brackets.">
        <link rel="stylesheet" href="style.css">
        <link rel="stylesheet" href="normalize.css">
        <link rel="stylesheet" href="https://maxcdn.bootstrapcdn.com/font-awesome/4.5.0/css/font-awesome.min.css">
        <link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Lato&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
        <link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Rubik:400,700&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
        <script type="text/javascript" src="http://code.jquery.com/jquery-1.11.3.min.js"></script>
        <script type="text/javascript" src="https://raw.githubusercontent.com/ganeshmax/jcarousellite/master/jquery.jcarousellite.min.js"></script>
        
        <script type="text/javascript">
                    $(function() {
    $(".carousel").jCarouselLite({
        btnNext: ".next",
        btnPrev: ".prev",
        auto: 3000,
        speed: 1200,
        visible: 2
    });
});
        </script>
        
    </head>
    
    <body>
        
        <div id="header">
            
            <h1>Dywan Sierpińskiego</h1>
            <div id="nav">
                <i class="fa fa-graduation-cap"></i>
                <i>Oprócz matematyki nie istnieje żadna niezawodna wiedza z wyjątkiem tej, która wywodzi się z matematyki</i> - Robert Recorde
            </div>
        </div>
        
        
        
        <div class="content">
            
            
            <div id="main">
                <div class="custom-container basic2">
    <a href="#" class="prev">&lsaquo;</a>
    <div class="carousel">
        <ul>
            <li><img src="carpet.png" style="width:450px; height:380px;"></li>
        <li><img src="triangle.png" style="width:450px; height:380px;"></li>
        <li><img src="indeks.jpg" style="width:450px; height:380px;"></li>
        
        </ul>
    </div>
    <a href="#" class="next">&rsaquo;</a>
    <div class="clear"></div>
        </div>
            </div>
            
            <div style="clear: both;"></div>
            <a href="https://www.facebook.com/zsti.gliwice/?fref=ts" target="_blank"><div id="fb"><i class="fa fa-facebook-official"></i></div></a>
            <a href="algorytm.html"><div class="tile1"><i class="fa fa-file-code-o"></i></br>Algorytm</div></a>
            <a href="fraktale.html"><div class="tile2"><i class="fa fa-plus-square"></i></br>Fraktale</div></html></a>
            <a href="o-projekcie.html"<div class="tile3"><i class="fa fa-cogs"></i></br>O projekcie</div></a>
            
            <div style="clear: both;"></div>
            <div id="footer">&copy; Copyrights 2015 Paweł Woliński, Zespół Szkół Techniczno - Informatycznych, Gliwice</div>
        </div>
    </body>
</html>

 

body
{
    background-color: cadetblue;
    width: 95%;
    margin-left: auto;
    margin-right: auto;
}
.content
{
    overflow: auto;
    clear: both;
    margin-top: 10px;
    
}

#nav
{
    background-color: #666666;
    margin-bottom: 10px;
    margin-top: 70px;
    width: 75%;
    text-align: center;
    margin-left: auto;
    margin-right: auto;
    height: 50px;
    padding-top: 25px;
    
    font-size: 20px;
    color:beige;
}

#nav > i
{
    padding-left: 5px;
    padding-right: 5px;
    padding-bottom: 0px;
}

#header
{
    padding-top: 10px;
    font-size: 25px;
    color:darkslategrey;
    font-family: 'Rubik', sans-serif;
    text-align: center;
    
}

#main
{
    
    margin-bottom: 10px;
    margin-top: 10px;
    width: 65%;
    height: 400px;
    text-align: center;
    margin-left: auto;
    margin-right: auto;
    
    clear: both;
}

.tile1, .tile2, .tile3
{
    
    float: left;
    height: 150px;
    margin-bottom: 10px;
    margin-top: 15px;
    width: 15%;
    margin: 1%;
    padding: 5px;
    text-decoration: none;
    color: black;
    
}

a.tile1, a.tile2, a.tile3
{
    text-decoration: none;
    color: black;
    display: inline;
}

.tile1
{
    margin-left: 22%;
    background-color: #93c748;
    text-align: center;
    font-size: 45px;
}

.tile3
{
    margin-right: 0%;
    background-color: deepskyblue;
    font-size: 45px;
    text-align: center;
}

.tile2
{
    background-color: crimson;
    font-size: 45px;
    text-align: center;
}

#fb
{
    display: inline;
    color: black;
    font-size: 100px;
    float: right;
    margin-top: 2%;
    margin-right: 270px;
}

#algorytm
{
    width: 75%;
    margin-left: auto;
    margin-right: auto;
    
    margin-top: 1%;
    padding-top: 2%;
}

#tekst
{
    width: 75%;
    margin-left: auto;
    margin-right: auto;
    
    
}


#footer
{
    
    margin-top: 30px;
    width: 75%;
    text-align: center;
    margin-left: auto;
    margin-right: auto;
    background-color:darkgray;
    
}

.carousel {
    border: 1px solid #bababa;
    border-radius: 10px;
    background-color: ghostwhite;
    float: left;
    padding-left: 10px;
    display: inline;
}
    .carousel>ul>li>img {
        width: 150px;
        height: 118px;
        vertical-align:middle;
        margin: 10px 10px 10px 0;
        border-radius: 5px;
        
    }

a.prev, a.next {
    display: block;
    width: 26px;
    height: 30px;
    line-height: 1;
    background-color: #333333;
    color: ghostwhite;
    text-decoration: none;
    font-family: Arial, sans-serif;
    font-size: 25px;
    border-radius: 8px;
    float: left;
}
    a.prev {
        margin: 50px -5px 0 0; text-indent: 7px;
    }
    a.next {
        margin: 50px 0 0 -5px; text-indent: 10px;
    }
    a.prev:hover, a.next:hover {
            background-color: #666666;
        }

 

komentarz 16 grudnia 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

tutaj masz szablon przygotowany na szybko wiec licz na to że mogą być błędy starałem się ich uniknąć 

<html>
    <head>
        <meta charset="utf-8">
        <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1">
        <title>Fraktale - Dywan Sierpińskiego</title>
        <meta name="description" content="Interaktywny poradnik szybkiego startu dla Brackets.">
        <style>
		
html, body, div, span, applet, object, iframe,
h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre,
a, abbr, acronym, address, big, cite, code,
del, dfn, em, img, ins, kbd, q, s, samp,
small, strike, strong, sub, sup, tt, var,
b, u, i, center,
dl, dt, dd, ol, ul, li,
fieldset, form, label, legend,
table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td,
article, aside, canvas, embed,
figure, figcaption, footer, header, hgroup,
menu, nav, output, ruby, section, summary,
time, mark, audio, video {
	margin: 0;
	padding: 0;
	border: 0;
	font-size: 100%;
	font: inherit;
	vertical-align: baseline;
}
/* HTML5 display-role reset for older browsers */
article, aside, figcaption, figure,
footer, header, hgroup, menu, nav, section {
	display: block;
}
body {

		font-family: 'Sonsie One', cursive;
		
}
ol, ul {
	list-style: none;
}
blockquote, q {
	quotes: none;
}
blockquote:before, blockquote:after,
q:before, q:after {
	content: '';
	content: none;
}
table {
	border-collapse: collapse;
	border-spacing: 0;
}
#header{
	width:100%;
	background-color: cadetblue;
	color:white;

}
h1{
	text-align:center;
	-webkit-box-shadow: 0px 0px 28px 6px ;
-moz-box-shadow: 0px 0px 28px 6px ;
box-shadow: 0px 0px 28px 6px ;
border-radius:5px;
	 background-color:#6e6b6e;
	color:white;
		border:1px solid red;
line-height:200%;
}
.carousel {
	border:1px solid red;
width:100%;
background-color:black;
}
.carousel ul{
	margin-left:auto;
	margin-right:auto;
	width:70%;
	border:1px solid red;
}
.carousel ul li{
	margin-left:auto;
	margin-right:auto;
	width:40%;
	border:1px solid red;
}
.carousel ul li img{
	clear:both;
margin-left:auto;
	margin-right:auto;
	width:50%;
	border:1px solid red;
}
#content{
	width:80%;
	margin-left:auto;
	margin-right:auto;
	
}
#social{
	width:100%;
	height:20%;
	border:1px solid red;
	background-color:green;
	clear:both;
	margin-top:20px;
	margin:bottom:20px;
}
#social .tile0, #social .tile1, #social .tile2, #social .tile3{
	width:20%;
	height:100%;
	background-color:black;
	color:white;
	margin-left:5%;
	display:inline-block;
	float:left;
	cursor:ointer;
	border-radius:15px;
} 
#social .tile0:first-child{
	margin-left:0;
}
#social .tile3:nth-child(4){
	margin-left:10%;
}
#stopka{
	text-align:center;

border-radius:5px;
	 background-color:#6e6b6e;
	color:white;

line-height:300%;
}

</style>
        <link rel="stylesheet" href="normalize.css">
        <link rel="stylesheet" href="https://maxcdn.bootstrapcdn.com/font-awesome/4.5.0/css/font-awesome.min.css">
        <link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Lato&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
        <link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Rubik:400,700&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
        <script type="text/javascript" src="http://code.jquery.com/jquery-1.11.3.min.js"></script>
        <script type="text/javascript" src="https://raw.githubusercontent.com/ganeshmax/jcarousellite/master/jquery.jcarousellite.min.js"></script>
        
        <script type="text/javascript">
                    $(function() {
    $(".carousel").jCarouselLite({
    btnNext: ".next-no-style",
    btnPrev: ".prev-no-style"
});
        </script>
        
    </head>
    
    <body>
	       <div id="header">
            <div id="content">
            <h1>Dywan Sierpińskiego</h1>
			 
			 <div class="carousel">
			 <button class="prev-no-style">&laquo;</button>
			<button class="next-no-style">&raquo;</button>
        <ul>
            <li><img src="carpet.png"/></li>
        <li><img src="triangle.png" /></li>
        <li><img src="indeks.jpg"/></li>
        
        </ul>
			</div>
				<div id="social">
				<div class="tile0"><a href="https://www.facebook.com/zsti.gliwice/?fref=ts" target="_blank"><i class="fa fa-facebook-official"></i></a>   fdsdf</div>
            <div class="tile1"><a href="algorytm.html"><i class="fa fa-file-code-o"></i>Algorytm</a></div>
            <div class="tile2"><i class="fa fa-plus-square"><a href="fraktale.html"></i>Fraktale</a></div>
            <div class="tile3"><a href="o-projekcie.html"><i class="fa fa-cogs"></i>O projekcie</a></div>
				</div>
				<div id="stopka">
<div id="footer">&copy; Copyrights 2015 Paweł Woliński, Zespół Szkół Techniczno - Informatycznych, Gliwice</div>
</div>
				</div>
			</div>
			</body>
			</html>
komentarz 22 grudnia 2015 przez pablocity Początkujący (330 p.)
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc :)

92,631 zapytań

141,498 odpowiedzi

319,872 komentarzy

62,011 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...