• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przeniesienie wordpressa z serwera lokalnego na serwer globalny (internet)

Object Storage Arubacloud
+1 głos
2,306 wizyt
pytanie zadane 14 grudnia 2015 w Nasze projekty przez damianlxlx5 Obywatel (1,880 p.)

Witam 

Stworzyłem sobie stronę opartą na Wordpressie, którą testowałem lokalnie na swoim komputerze dzięki pakietowi XAMPP.

Teraz jednak po skończeniu tej strony chciałbym ją przenieść na serwer i podpiąć do domeny odpowiedniej domeny.

Serwer i domenę oczywiście już kupiłem.

Problem polega na tym, że strona nie bardzo chce działać po jej przeniesieniu.Teraz na przykład pojawia się komunikat : Błąd łączenia się z bazą danych.

Oto w jaki sposób przenoszę tą stronę na inny serwer :

1. Loguję się do bazy danych serwera lokalnego poprzez PhpMyAdmin i eksportuje plik bazy danych, który jest podpięty pod tę stronę z wordpressem.

2. Następnie za pomocą programu Notepad++ podmieniam ciąg znaków mojej starej domeny na adres tej nowej, czyli jak miałem stronę w : http://localhost/wordpress/ to podmieniam to na http://mojadomena.pl

3. Następnie pobieram paczkę instalacyjną ( w tej samej wersji na jakiej jest zainstalowana strona na serwerze lokalnym).

4. Po rozpakowaniu wrzucam te wszystkie pliki do głównego katalogu mojej domeny na serwerze.

Czyli : domains/mojadomena.pl/public_html

5. Przed instalacją wordpressa tworzę nową bazę danych, loguje się do niej i importuje plik bazy danych, który wcześniej skopiowałem z tej starej bazy danych.

6. Kopiuje jeszcze z serwera lokalnego na którym miałem stronę folder wp-content, plik htaccess,  wp-config.php

7. Zmieniam w pliku wp-config.php wartości takie jak: nazwa bazy danych, nazwa użytkownika bazy danych,hasło bazy danych,nazwa hosta serwera bazy SQL i wpisuje w te miejsca takie dane jakie podałem przy tworzeniu nowej bazy danych na serwerze globalnym.

8. Kopiuje poźniej te pliki na nowy serwer.

Co robię nie tak, że strona pokazuje błąd łączenia się z bazą danych albo nie wczytują się wszytkie obrazki, teksty na stronie jakie miałem wcześniej, nie działają też podstrony.

Bardzo proszę o pomoc.

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 października 2016 przez PiotrBajer Mądrala (5,300 p.)
Cześć!

Jeżeli nie wczytują Ci się obrazki, to znaczy, że Wordpress łączy się z bazą danych (inaczej wyświetla komunikat "błąd połączenia z bazą danych" - albo coś podobnego). Czyli większość rzeczy zrobiłeś dobrze. Moim zdaniem zabrakło zmian w pliku .htaccess. Zobacz czy nie masz tam czegoś takiego jak "RewriteBase /wordpress/" lub "RewriteRule . /wordpress/index.php [L]" i zmień na "RewriteBase /" i "RewriteRule . /index.php [L]", jako że twoja nowa strona nie jest już w podkatalogu "wordpress". Możliwe jest też, że coś poszło nie tak podczas podmieniania nazwy domeny w pliku SQL bazy danych. Niektóre wtyczki używają danych w postaci serializowanej tablicy i wtedy podmiana domeny nic nie da, bo trzeba też zmienić atrybut długości zmiennej w tablicy. W takim wypadku (także w ogóle) polecam wtyczkę WP Migrate DB (https://pl.wordpress.org/plugins/wp-migrate-db/), która podmienia wszystkie wystąpienia domeny, także w obiektach json i serializowanych tablicach za ciebie. Używam jej od lat i zawsze się sprawdza.
komentarz 1 października 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Widziałeś datę powstania tematu? Nie odkopujmy starych rzeczy :)
komentarz 2 października 2016 przez PiotrBajer Mądrala (5,300 p.)
Nie, po prostu wpadłem i odpowiedzniałem na kilka pytań z góry.
komentarz 2 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Lol, pytanie już ma prawie rok... Zdaje się, że już ze 100 razy udało mu się przenieść WP na serwer ;)
0 głosów
odpowiedź 2 października 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Ja do tej zabawy używam all-in-one Wordpress Migration - taki plugin, który to wszystko za ciebie załatwia. Eksportujesz do pliku na localhoście. Potem instalujesz czystego WP na zdalnym serwerze, instalujesz ten sam plugin, a na końcu importujesz z pliku, który ci się wygenerował z eksportu. Szybko i w miarę bezboleśnie.
komentarz 2 października 2016 przez PiotrBajer Mądrala (5,300 p.)

Dzięki, zobacze jak działa, szkoda że darmowa wersja ma ograniczenie do 512 mb.

A czy ten plugin podmienia dane w serializowanych obiektach czyli:

s:5:"hello"

zmieni się na 

s:11:"hello world"

czy zostanie błednie:

s:5:"hello world"

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 117 wizyt
pytanie zadane 23 września 2016 w Hostingi, domeny, usługi przez Jakub Domacki Użytkownik (660 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,527 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,704 wizyt
pytanie zadane 22 października 2016 w PHP przez Captivity Obywatel (1,030 p.)

92,578 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,653 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...