• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

zapisanie array do bazy mysql

Object Storage Arubacloud
+1 głos
678 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2015 w PHP przez kaminiak23 Użytkownik (640 p.)

W jaki sposób napisać pętlę aby poprawnie dodać do bazy wynik z tablicy array?

Tablica przykładowo wygląda tak ():

Array
(
    [0] => 27
    [1] => 30
    [2] => 32
    [3] => 33
    [4] => 34
)

chce dodać do w bazie do tabeli 'sprawdzenie' i chcę aby poszczególne wyniki zapisywały się do konkretnego pola 'user_id' coś jak to:

$ins = mysql_query("INSERT INTO sprawdzenia SET id_usera='$userid'");

kombinuję iczytam i nie moge załapać tego:

 foreach ($tablica as $key => $val) 
 {
   ?
 }

pomoże ktoś ?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 11 listopada 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
wybrane 14 listopada 2015 przez kaminiak23
 
Najlepsza
W pętli wywołujesz insert into a jako  to co chcesz wstawić dajesz $val
komentarz 15 listopada 2015 przez kaminiak23 Użytkownik (640 p.)
Jest wiele opinii jak powinno się uczyć (w tym wypadku php). słuchając kursów MZ ale nie tylko słyszę, aby uczyć się czystego php, mysql a poźniej obiektów i i nnych jak frmaworki. Mirek w kursach pokazuje też php i mysql i na tym próbuję się uczyć a, że bez przykładów jest ciężko to wymyśliłem, że będę pisał coś ala prosty biling (dodanie usera, dodanie abonamentu, sprawdzanie, wysyłanei wiadomosci, blokowanie) i to chyba dość dobra droga bo co chwilę natykam się na trudności które muszę rozwiązywać ale bez pytań mało co się da.

Czyli wy uważacie, że powinno się uczyć nie php z mysqlu (jakieś tam podstawy jak z kursów od MZ) a bardzij pdo?

- to co piszecie to dla mnie czarna magia i nic zupełnie nie rozumiem o tych bindach itp., chcę się uczyć i robię to głównie z kursów jak te od MZ.
komentarz 15 listopada 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Jezzu efik, ta książka :D masakra xD
komentarz 15 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Jeśli lubisz dobrze się bawić , to zrób mój challange z PHP. Myślę, że to będzie idealny przykład ;)

Bez PDO ani rusz :>

Ale napisz apke tak, aby nie mieszać html z php ;) ( REST API :> )

https://forum.pasja-informatyki.pl/17731/challenge-php-sprawdz-swoje-mozliwosci
komentarz 15 listopada 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Na razię robię grę na androida xD
komentarz 15 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Pisałem do @kaminiak23 . Inaczej się do tego podchodzi jak dostajesz zadanie od kogoś :))

+8 głosów
odpowiedź 15 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
przywrócone 19 listopada 2015 przez Mirosław Zelent

Odnośnie wypowiedzi pod wpisem Boshiego.

To co napiszę teraz pewnie wywoła falę zgrozy i burzy, ale zgodzi się ze mną każdy szanujący się PHPers.

Dam Ci dobrą radę, uczysz się z tych kursów na własną odpowiedzialność. Ja nie nazwałbym tego kursami, ale raczej rozwiązaniem danego problemu ( Patrz jak C++ jest prowadzony a jak ten).  Dodatkowo  pozwoliłem sobie skomentować i wyraźić swoją opinię na ten temat w (1) Prywatnej wiadomosci do MZ , (2) Pod filmem na YT.  Szanuję M.Z , ale dla mnie ewidentnie jest to nauczanie z książki E14 którą bym spalił za to co tam porobili. 

Nie rozumiem do tej pory dlaczego nie zostało od razu pokazana obsługa PDO. Nie nie jest tak super łatwo przejść z mysqli na pdo ;>

Cóż, w PHP wiele się zmieniło ostatnio.

(Autor tej książki nie widzi różnicy między == a === ;> Mówi, że należy mieszać php z html :D itd..) Link do tematu

http://www.phptherightway.com/ ← Tu tu tu

Zanim zabierzesz się za projekty ....

Poczytaj sobie czym jest protokół http, aby zrozumieć jak go obsługiwać w PHP.

Będzie Ci dużo dużo łatwiej pisać apki.

https://symfony.com/doc/current/book/http_fundamentals.html

 


komentarz 15 listopada 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
+1 za poprawność xD
komentarz 15 listopada 2015 przez Frendom Pasjonat (18,900 p.)

u nas nauczyciel powiedzial, ze z tej ksiazki sporo sie dowiemy... cool

komentarz 15 listopada 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Głupot, owszem :)
komentarz 15 listopada 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

Jak już pisałem na czacie +100 laugh

A z filmami o JavaScript jest podobnie.

komentarz 15 listopada 2015 przez kaminiak23 Użytkownik (640 p.)
Rozumiem, zacznę więc teraz od tego pdo. Ale to nei jest od "zawsze" w php - prawda? wczesniej dalo sie bez tego pracowac jakos, czy się mylę?
komentarz 15 listopada 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nie jest, wcześniej miałes mysqli i mysql. Jak jeszcze mysqli jest obecne tak mysql w wer. 7 już został usunięty ze względu na bezpieczeństwo i szybkosć.

Pdo to dziś standard.
komentarz 15 listopada 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

Tak półżartem można powiedzieć, że PDO było od zawsze, w końcu takie prawdziwe PHP zaczęło się od wersji piątej. cheeky

Podobne pytania

+2 głosów
0 odpowiedzi 62 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 122 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2015 w PHP przez kaminiak23 Użytkownik (640 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 268 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2015 w PHP przez kaminiak23 Użytkownik (640 p.)

92,632 zapytań

141,500 odpowiedzi

319,879 komentarzy

62,013 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...