• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

header - problem z przekierowaniem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
780 wizyt
pytanie zadane 8 października 2015 w PHP przez babiak Obywatel (1,810 p.)

Witam mam problem,

napisałem stronkę z systemem logowania. Przekierowania między stronkami odbywają się za pomocą case. Za pomocą formularzy gromadzę dane. Po poprawnym zapisie danych chciałbym by stronka przekierowała się do innego formularza. Ale mam problem w tym -.-

Już śpieszę z wyjaśnieniem problemu:

1. Po poprawnym zalogowaniu zostajemy przeniesieni wlasnie headerem do strony glowna.php - tutaj header działa :-)

2. Wybieramy z menu np. Formularz link do przeniesienia wygląda następująco: glowna.php?link=form.php

Czyli link ponownie kieruje się na stronę główna gdzie sprawdzam zmienną $_GET["link"]. Jak ma wartość "form.php" to includuje sobie odpowiedni plik z zawartością co ma się pojawić w contencie w tym przypadku formularz.

3. Problem pojawia się gdy ktoś wyśle ten formularz, ja sprawdzę, że wartości są poprawne i chce przenieść użytkownika do następnego formularza czyli robię header("Location: glowna.php?link=form2.php");

Wtedy znow sprawdzam na glowna.php wartosc zmiennej $_GET["link"] itd ...

Niestety nie działa to! Komunikat, że powiodło się zapisywanie wyświetla się ale samo przeniesienie nie działa. Nie działa rówieniż przeniesienie np. na Google czy gdziekolwiek. Zawsze ten sam błąd:

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at D:\xampp\htdocs\xxx\glowna.php:477) in D:\xampp\htdocs\xxx\form\zapisz.php on line 91

Szukałem rozwiązania na stackoverflow czy gdziekolwiek po prostu i nie mogę znaleźć. To się gryzie coś z sesją? 

Coś takiego też nie pomaga:

$home_url = 'http://' . $_SERVER['HTTP_HOST'] . dirname($_SERVER['PHP_SELF']) . '/home';

header('Location: ' . $home_url);

 

Proszę o pokierowanie o co tu może chodzić?

Z góry wielkie dzięki.

 

 

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 października 2015 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)
wybrane 13 października 2015 przez babiak
komentarz 8 października 2015 przez babiak Obywatel (1,810 p.)
Czytałem to ale nie wiele zrozumiałem z tego :/  Chyba, że potrafisz swoimi słowami pomóc.
komentarz 8 października 2015 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)
Jest tam napisane jak w java script wykonć przekierowanie.
komentarz 8 października 2015 przez babiak Obywatel (1,810 p.)
Super, dzięki. Nie pomyślałem o js :/

setTimeout("location.href='glowna.php?link=xxx/xxx.php';", 2000);
+1 głos
odpowiedź 8 października 2015 przez raster Nowicjusz (200 p.)

Zamiast header ..... daj:

echo '<script>location.href = "adres-przekierowania";</script>';

 

0 głosów
odpowiedź 8 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Nie możesz wysłać nagłówka (header) po tym jak już wysłałeś coś do przeglądarki, np. wyświetliłeś coś przez echo.
komentarz 8 października 2015 przez babiak Obywatel (1,810 p.)
I jakie proponujesz rozwiązanie biorąc pod uwagę jak to przekierowania wykonuje do tej pory? Bo nie bardzo kumam ocb
komentarz 8 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Najlepiej jakbyś to sobie jakoś inaczej zaprojektował.

Aktualnie jeśli planujesz od razu przekierować do kolejnego formularza to po co wyświetlasz jakiś komunikat?
komentarz 8 października 2015 przez babiak Obywatel (1,810 p.)
Bo komunikat chciałem wyświetlić, a przekierowanie miało nastapić po 2sec.

Rozchodziło się żeby ten header w ogólne zadziałał a potem bym przerobił by po 2 sec

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 274 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2020 w PHP przez adikpl Użytkownik (660 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 372 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2021 w PHP przez koder12345 Obywatel (1,570 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 328 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2018 w PHP przez kingkushlee Gaduła (3,960 p.)

92,638 zapytań

141,514 odpowiedzi

319,901 komentarzy

62,018 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...