• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nasze projekty

Object Storage Arubacloud
+7 głosów
977 wizyt
pytanie zadane 29 września 2015 w Nasze projekty przez Ehlert Ekspert (212,790 p.)

Witam, 

pomyślałem, że w ramach interesującej dyskusji każdy (chętny) mógłby napisać co ostatnio kodzi, czy realizuje jakiś projekt, może skończył i jest dumny, lub szuka chętnych do pomocy. Bez względu na to czy to strona artykuł, program, gra, a może dron. Czasem fajnie poczytać na jakie pomysły wpadają ludzie mając w rękach klawiaturę oraz burzę w głowie. 

Osobiście wraz z ukończeniem praktyk napisałem Audio Player na androida. Teraz piszę rpga w sfmlu. smiley

 

10 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 września 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Ładnie :D
Ostatnio nabrałem ochoty na Tik Tak Toe :P - pisane w C#
komentarz 29 września 2015 przez Ehlert Ekspert (212,790 p.)

WPF? Czy Windows Form smiley

komentarz 30 września 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Windows Form :D
+1 głos
odpowiedź 29 września 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)

A cóż ja mogę robić. Analizuję biblioteczki systemowe. cheeky

Mogę się pochwalić, że kilka dni temu w bibliotece msvcrt.dll (implementacja standardowej biblioteki C) w funkcji strlen() znalazłem mniej więcej taki kod (albo raczej taką magię wink):

int check(unsigned int a)
{
	unsigned int d = 0x7EFEFEFF;
	d += a;
	a ^= 0xFFFFFFFF;
	a ^= d;
	if((a & 0x81010100) != 0)
		return 0;
	return 1;
}

Tam co prawda, nie była to odzielna funkcja, ale fragment pętli. Zmieniłem to dla czytelności.

Powyższy kod zwróci 0 tylko, jeżeli argument zawiera co najmniej 1 bajt będący zerem. Tzn dla a = 0xBEEF1200 zwróci 0, ale np. dla a = 0x7B1GBEED, lub dla a = 0xBAADF00D zwróci 1, bo żaden cały bajt nie jest wypełniony samymi zerami.

PS Wciąż nie wiem, jak to działa. cheeky

komentarz 29 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

unsigned int d = 0x7EFEFEFF; to wiadomo

d += a; // do 0x7EFEFEFF dodajesz wartość parametru (powiedzmy że a = 0xBEEF1200)

Więc: d = 0x13DEE10FF

a = 0xBEEF1200 +  4110EDFF = 0xFFFFFFFF

Następnie xorujemy a z d: 0xFFFFFFFF, więc a = 0x1C211EF00

a & 81010100 daje 0x80010100 więc jest różne od zera i funkcja zwróci zero :P

A czemu takie wartości?
http://stackoverflow.com/questions/20769874/deriving-optimized-strlen-in-assembler

https://hiddencodes.wordpress.com/2011/12/23/string-manipulation-functions-in-glibc-ms-visual-studio-and-0x7efefeff-0x81010100-0x81010101/

komentarz 30 września 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)

Może poczytam, chociaż chciał bym sam to ogarnąć. Ale możliwe, że pomoc w postaci tych artykułów się przyda. cheeky

komentarz 30 września 2015 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)
@hit02 ogarnij sobie szybką odwrotność pierwiastka kwadratowego w assembly :D
komentarz 30 września 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)
Z FPU u mnie jeszcze słabo, ale za miesiąc, może dwa...
+1 głos
odpowiedź 30 września 2015 przez gromula Stary wyjadacz (10,070 p.)
edycja 30 września 2015 przez gromula
Gra w słówka (5 literowych) PHP + mysql

+ projekty w pracy
+1 głos
odpowiedź 30 września 2015 przez Muminek Dyskutant (8,650 p.)
edycja 30 września 2015 przez Muminek

Kiedyś jak przerobiłem kurs bt4.pl (szkoda w sumie, że z fransuskiego przetłumaczyli tylko 1 część) i kurs Pana Mirosława to napisałem taką mała grę RPG w konsoli, dopiero po napisaniu uświadomiłem sobie, że obiektowo dużo pracy przede mną. Starałem się to tak pisać, ale wiadomo z biegiem czasu więcej się dostrzega :) Przerobie Symfonie++ i mysle, że stworze coś takiego w pełni obiektowo by wiedzieć ile się nuaczyłem i jak poszedłem z wiedzą do przodu :)

Załączam spakowane źródłowe + skompilowane :) 
W sumie bardzo z tej "gry" dumny jestem :) To była taka wisienka na torcie dla mnie. Ładnie dobrane kolory, napisy, menu itp wiem, że brak fabuły i prócz "rzutów kostką" i wyborów po osiągnieciu lv nic się nie dzieję, ale chyba każdy tak kiedyś miał co napisał i dla niego ma ogromną wartość a dla kogoś to takie o :)

Jak ktoś przejrzy to może mi dać znać co sądzi o tym :)

Virustotal: link

Pobierz: RPG.zip
 

 

+1 głos
odpowiedź 30 września 2015 przez niezalogowany
Hm, ciekawych programików w C++ już zrobiłem, ale teraz zajmuję się z kolegą robieniem gry w SFML-u, to będzie większy, aczkolwiek prosty projekt i pewnie wiele się przy nim nauczę ;) A tak pomiędzy tym to bawię się jeszcze SFML-em, zamierzam zrobić dla własnej satysfakcji kilka małych pojekcików :3

PS: ciekawy temat ;)
komentarz 4 października 2015 przez niezalogowany
No, chcemy zrobić grę 2D (pixel art), w której jednak bardziej stawimy na fabułę, niż na gadżety i "fajerwerki", ale mamy nadzieję, że super nam wyjdzie ;) Póki co, to wymyślamy co by tam zrobić (mamy zarys), ale jeszcze nawet nie mamy kodu, kod jest na końcu. No, ale póki co, to projekt jest tylko w naszych głowach ;)
0 głosów
odpowiedź 29 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Właśnie zacząłem pisać bloga zgodnego z dzisiejszą modą (od strony programistycznej) :)
komentarz 29 września 2015 przez OceanFire Początkujący (410 p.)
Ciężka droga przed Tobą :)
komentarz 29 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Czemu? (12 znaków)
komentarz 30 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Własny :) z tym, że framework pod niego to raczej Silex albo Slim
komentarz 30 września 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Tylko nie pomyl kontekstów w behacie :D
0 głosów
odpowiedź 29 września 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Aktualnie dla własnych potrzeb piszę sobie system forum dyskusyjnego. Korzystam z doskonałego frameworka Phalcon-php. :)

Doskonalę sobie mojego bloga.

A pracę też mam związaną z programowaniem aplikacji internetowych, ale to zupełnie inna bajka.
komentarz 30 września 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Tak się zastanawiam, czy znalazłeś jakiś hosting, który umożliwia jego wgranie?
komentarz 30 września 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

Posiadam hosting na zenbox. Napisałem zapytanie do supportu i godzinę po tym już miałem zainstalowane rozszerzenie. smiley

0 głosów
odpowiedź 30 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
System CMS dla bloga. W Yii2.  Niestety  jak nie znajdę grafika to będzie surowo ;D
komentarz 30 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Myslę, że nie :)
0 głosów
odpowiedź 30 września 2015 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)

Koduję sobie strzelnakę na konsolę w c++, a teraz ogarniam kolizje cheeky

0 głosów
odpowiedź 30 września 2015 przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)
Ostatni mój napisany kod to Start page o którym można było przeczytać na forum (http://goo.gl/LX95so)
Projekt z którego jestem w pewnym stopniu dumny to ShiBot v1.0 (https://goo.gl/3efk9d) Chodź i tak planuje zrobić update tej aplikacji, ale na razie mało czasu. Planuje zrobić jeszcze dwie gry na zasadzie games memory, snake. Na razie nic więcej nie planuje :)

Pozdrawiam wszystkich pasjonatów, Shiro!

Podobne pytania

+3 głosów
2 odpowiedzi 347 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 201 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2018 w Nasze poradniki przez Majki Obywatel (1,410 p.)
+2 głosów
4 odpowiedzi 4,767 wizyt

92,631 zapytań

141,498 odpowiedzi

319,869 komentarzy

62,011 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...