• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed "." a "," / Czyli ,,niemy" znak?

Object Storage Arubacloud
+4 głosów
297 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2015 w C i C++ przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
zamknięte 10 kwietnia 2015 przez Adrian1999

Witam ponownie wszystkich, stworzyłem dzisiaj pewien prosty programik który przelicza stopnie Celsjusza na Fahrenheita ( przepraszam za to jeżeli błędnie napisałem ich nazwiska). No i tak zauważyłem u siebie pewną różnicę w kodzie, 

int Fahrenheita(double n)
{
	double fars;
	fars = (1.8 * n) + 32.0;
	return fars;
}

Gdy zamiast "." dałem "," wyszedł mi jakiś wynik z kosmosu, czym to jest spowodowane? Czyżby przecinek dla double był niemy? Te pytanie zadałem tak z ciekawości :) Ale mam nadzieje że coś się przyokazji dowiem.

komentarz zamknięcia: Otrzymałem odpowiedź na dane pytanie.

4 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)
wybrane 10 kwietnia 2015 przez Adrian1999
 
Najlepsza
W notacji amerykańskiej kropka odnacza część dziesiętną, zaś dla europejczyków przecinek oddziela tę wartość.

W programowaniu posłużyli się operatorem kropki, aby oddzielać właśnie tę część liczbową od całości, natomiast przecinek służy np do oddzielania parametrów w funkcjach.

Ale też nie zawsze, w języku PHP kropka służy jako operator konkatenacji czyli za jej pomocą można łączyć stringi ze zmiennymi.
komentarz 10 kwietnia 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Dziękuje ! prosta przejrzysta odpowiedź ! Takiej oczekiwałem ! krótko i na temat.
+3 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Fahrenheita ; ) I w Php też tak jest. Ale chyba się nic nie wyświetla... Albo error. :p

Jednak nie. Też jakieś kosmiczne liczby daje. :p
komentarz 10 kwietnia 2015 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Dziękuje za poprawienie , bez bluźnierstwa :) już poprawiam swoje błędy
+1 głos
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez Przemek Gaduła (3,600 p.)
Przecinek jest też operatorem dwuargunentowym. Tutaj masz to fajnie wytłumaczone  http://zepsul.pl/programowanie/zapomniany-operator-przecinka
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez szmyt151 Bywalec (2,010 p.)
W C++ jak się pisze liczby po przecinku to się używa "." a nie przecinka "," wtedy się pojawiają błędy :) Poczytaj o liczbach i znakach w C++

Podobne pytania

+6 głosów
3 odpowiedzi 780 wizyt
+4 głosów
2 odpowiedzi 342 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2018 w Offtop przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 513 wizyt

92,624 zapytań

141,480 odpowiedzi

319,822 komentarzy

62,005 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...