• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jakiego języka programowania warto się uczyć?

Object Storage Arubacloud
+5 głosów
18,609 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez enigmatycznyclay Bywalec (2,450 p.)
Na programistow jakiego jezyka jest najwieksze zapotrzebowanie?

17 odpowiedzi

+8 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
wybrane 9 kwietnia 2015 przez enigmatycznyclay
 
Najlepsza
Jeśli chodzi o pracę to Java, C#, PHP. Ale najlepiej nauczyć się najpierw C++, z niego "dziedziczą" te języki które podałem, są doskonałe materiały do C++ (Mirosław Zelent) i łatwo i szybko się nauczysz.
komentarz 9 kwietnia 2015 przez enigmatycznyclay Bywalec (2,450 p.)
Nauke c++ na jakim poziomie masz na mysli?
komentarz 9 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Najlepiej od strukturalnego po obiektowe - będzie Ci łatwiej przejść na C# czy Jave.
komentarz 9 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
C++ nauka od podstaw, najpierw kodzisz strukturalnie, uczysz się podstaw - zmienne, pętle, ify, switche, wskaźniki - absolutne podstawy. Potem przechodzisz na mechanizmy obiektowe - hermetyzacja, dziedziczenie, wirtualne metody itd.
komentarz 9 sierpnia 2016 przez korol11 Nowicjusz (100 p.)
Mnie wygodniej byo zacząć od javy, miałem sporo materiałów. ZNajomy podrzucił mi jeszcze swoje projekty ze studiów(rok wyżej) i materiały z eduweb.pl. Każdy poczatek jest cieżki, ale nie ma co się poddawać, z czasem jest coraz łatwiej.
+6 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez wejq Obywatel (1,020 p.)
1. python

2. c++

3. java
+6 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez niezalogowany
1. Java 2. PHP 3. Reszta
+4 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez joker Nałogowiec (31,150 p.)
Z tego co widać w ofertach pracy, to na pewno Java, PHP, C++, Python oraz C#.

Pozdrawiam serdecznie
komentarz 9 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Z C++ to bym się kłócił, raczej oprócz GameDev'u (taka trochę elita) ciężko o pracę.
komentarz 9 kwietnia 2015 przez joker Nałogowiec (31,150 p.)

Czy ja wiem, całkiem sporo tego: http://pracuj.pl/praca/C%2b%2b;kw

komentarz 15 czerwca 2016 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Nokia przyjmuje na C++ i to naprawdę niezłe stanowiska ;)
+4 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Ja bym dodał do waszych wypowiedzi jeszcze JavaScript i Objective-C.
komentarz 21 października 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Objective-C, jest wypierany przez nowszy język Swift :)
+3 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez Kicany Gaduła (3,220 p.)
Powiem tak zazbytnio bym się nie kierował widełkami i zapotrzebowaniem gdyż trendy zmieniają się z dnia na dzień. Nawet nie zauważysz jak zapotrzebowanie się wywróci o 180stopni. Ratunkiem na to jest posmakowanie każdego jezyka przynajmniej na poziomie czytelnictwa kodu i napisania kilku prostych apek. Po czym wybranie języka który ci się naprawde spodoba gdyż jeżeli jesteś w czymś naprawdę dobry to i dobrze zarobisz. A jeżeli ten dzień nastąpi i na twój język już nie będzie tak wielkiego zapotrzebowania a będziesz w nim naprawdę dobry to nic nie stanie ci na przeszkodzie jak nauka następnego, gdyż większość języków programowania ma podobną składnie co ułatwia znacząco poznanie wielu jęzków.
+3 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez Dany Obywatel (1,370 p.)

Podstawa to C++ i HTML gdy zrozumiesz te języki żaden inny nie będzie dla ciebie przeszkodą po większość jest bardzo podobna a jeśli będzie coś nowego to jeśli będziesz miał dobrze opanowane podstawy nauka nowych jerzyków przyjdzie ci z łatwością.
Pozdrawiam

+3 głosów
odpowiedź 4 lipca 2016 przez Marshall Nowicjusz (200 p.)

Ja zaczynałem z grubej rury od C#, konkretne stanowisko miałem zaproponowane w trakcie praktyk, także miałem 1,5 roku na koniec studiów na samodoszkolenie. Sporo kursem eduweb się podparłem. Ale przynajmniej zarobki były konkretne już od początku.

+2 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
Podobno teraz bardzo chodliwym i wysoko platnym jest Skala.

ale zacznil C++, a pozniej jakas java czy PHP
+2 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,280 p.)
Zgodzę się z wypowiedziami kolegów. Przede wszystkim Java i jeszcze raz Java :)
+2 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Ja stawial bym na Java, albo C# ale to zalezy co chcesz robic ;) Bo jesli front end to JavaScript
2
komentarz 15 czerwca 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Jest node.js do back endu, jak ktoś siedzi długo w javascript i nie chce się uczyć drugiego języka do back endu. Fajne czaty się piszę w node.js.
+2 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2015 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
Zależy czego szukasz. Jeżeli jest nisza tak jak np programistów Delphi (od roku moja firma nie może nikogo kompetentengo znaleźć) to możesz godnie zarabiać programując nawet w BrainFucku :D grunt to znać się na tym i oczywiście trafić w rynek :) ale na pewno przoduje Java i języki C + do tego coś z SQL :) wtedy o przyszłość nie musisz się martwić
+1 głos
odpowiedź 14 czerwca 2016 przez Declan Obywatel (1,000 p.)
C# (ADO.NET)
+1 głos
odpowiedź 15 czerwca 2016 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Nie napisze Ci na programistów jakich języków jest największe zapotrzebowanie, bo w naszym kraju raczej zawsze będzie zapotrzebowanie na programistów PHP, C/C++, .NET (czyli z reguły C#), Java. Napisze za to na jakich programistów może być zapotrzebowanie za jakiś czas. Niedługo może dojść do mały zmian w świecie webu i oprócz wiodących technologii jak PHP, Python/Django, Ruby/RoR, JS/Node.js. Może pojawić się całkiem nowy gracz.

Elixir się zwie, wraz z jego webowym frameworkiem Pheonix. Język jak i framework tworzą ludzie mocno związani z Ruby i Rails, więc można spodziewać się czegoś ciekawego, aczkolwiek na razie raczej jest to wszystko w fazie eksperymentalnej, jak na moje oko. Jednak za parę lat może okazać się, że będzie to jedna z wiodących webowych technologii, więc jeżeli obecnie jesteś uczniem, albo studentem, który dopiero będzie szukał pracy za jakiś czas, to polecam spojrzeć w stronę trochę tej nowej "egzotycznej" technologii. Może za jakiś czas się okazać, że będzie spore zapotrzebowanie na programistów Elixir jak i Phoenix, a że będzie ich ogólnie na rynku baaaaaardzo mało, albo raczej praktycznie ich nie będzie, to może się okazać, że człowiek, który zna podstawy tej technologii będzie chętnie przyjmowany do pracy za całkiem fajne pieniądze, praktycznie ze znikomą wiedzą. Tak było np. parę lat temu w naszym kraju w przypadku programistów Ruby. Wystarczyło znać podstawy języka i podstawy jego webowego frameworka Rails i dostawało się pracę za całkiem sympatyczne pieniądze. Jeszcze wcześniej podobna sytuacja np. miała miejsce w przypadku .NET, czyli ogólnie C#. Gdzie praktycznie każdy, który znał podstawy tej technologii mógł dostać pracę za bardzo dobre pieniądze. W przypadku .NET taka sytuacja miała miejsce ok. roku 2004, a w przypadku Ruby ok. 2008, wraz z pojawieniem się Rails 2.0.

Niedługo, więc może coś nowy gracz zamieszać i jak na razie w moich oczach Elixir wygląda na takiego nowego, całkiem mocnego gracza.
+1 głos
odpowiedź 4 lipca 2016 przez daro0 Obywatel (1,430 p.)
Wspólnym mianownikiem jest to, że czego by się nie uczyć to wszędzie szuka się specjalistów z doświadczeniem i to komercyjnym a takie można zdobyć tylko w pracy. Co z tego że python jest łatwy? Samo jego nauczenie się nic nie znaczy. Jeśli po bliżej nieokreślonym czasie ktoś będzie w stanie napisać choćby jakiś mały serwis społecznościowy, forum, sklep internetowy przy użyciu DJANGO Framework i jeszcze nie będzie miał problemu żeby wdrożyć to na serwer, do tego aplikacja będzie w stanie obsłużyć duży ruch to będzie to już jakiś wyznacznik.

Startowałem kiedyś jako programista DJANGO Framework do jednej z takich małych firm, zdalnie, bez min. 1 rocznego komercyjnego doświadczenia udokumentowanego w CV, nie było mowy o jakiejkolwiek pracy. Bo klient tak wymaga. I można sobie wsadzić w buty własne projekty na tym frameworku albo freelance, nawet jeśli faktycznie wskazuje to na jakieś doświadczenie.

I co z tego że jest jakaś nisza rynkowa, kiedy to nikt nie chce gadać jeśli nie będziecie w stanie przedstawić w CV udokumentowanego komercyjnego doświadczenia w innych firmach na podobnym stanowisku? W takim przypadku pozostaje jeszcze freelancing, tutaj z dobrym portfolio macie jakieś szanse.
0 głosów
odpowiedź 15 czerwca 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Takie tam porównanie.

https://przemelek.blogspot.com/2010/01/java-javascript-python-c-c-co-ma.html

Na pewno z tych nowych Scala może coś w przyszłości namieszać, Javy nie zastąpi ale kasa konkretna.

Teraz to chyba modne Node.js i TypeScript , ES6, widać że jakoś o Ruby trochę ucichło.
komentarz 15 czerwca 2016 przez adrian17 Ekspert (345,160 p.)

https://przemelek.blogspot.com/2010/01/java-javascript-python-c-c-co-ma.html

Zbiór subiektywnych uwag, wiele bardzo dziwnych.

4 linijki na 1 prostego IFa to strasznie dużo ;-)

Nie znam języka w którym bym tego nie napisał w 4 linijkach.

C++ to się komplikuje, szczególnie w sytuacji gdy masz pecha pisać dla MS Windows i używać musisz Microsoftowej notacji węgierskiej

Notacja węgierska u MS pochodzi z początków Windowsa, gdzie cały kod był w C i nikt nie myślał o C++ie. Nie rozumiem więc co ta część ma do C++a.

C# jest ble, taki miks Java'y z Delphi

Skąd to Delphi...?

komentarz 15 czerwca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Nie znam języka w którym bym tego nie napisał w 4 linijkach.

<?php echo ($number === 1) ? '1' : 'coś innego';

W innych językach pewnie też się da. 

 

komentarz 15 czerwca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Inna sprawa, że o PHP napisane takie głupoty, że całą stronę dodałem do adblocka
komentarz 15 czerwca 2016 przez adrian17 Ekspert (345,160 p.)

W Pythonie też się da:

print('1' if number == 1 else 'coś innego')

Bardziej mi chodziło o to że w każdym języku i tak bym to napisał w 4 liniach, bo inaczej by nie przeszło albo przez code review albo lintera.

komentarz 15 czerwca 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Wygooglałem twórcę tego postu:

Cytuję:

https://przemelek.blogspot.de/2010/01/java-javascript-python-c-c-co-ma.html

PHP
Moja rekomendacja: zostaw, nie warto, te 8 lat temu to było coś, ale teraz? I nie chodzi o sam język [choć obrzydliwego $ przed zmiennymi mu nie daruję ;-)], a o developerów. Każdy dzieciak, który zakodował więcej iż 100 linii w PHP go "zna", a przez to ktoś kto zna go świetnie i umie w nim czarować [podobno pierwsza wersja GMAILa czy Google Calendar była napisana w PHP] jest automatycznie klasyfikowany do grupy tych wannabe programistów.
Inna sprawa do czego go chcesz używać, przecież do zrobienia prostej stronki sklepu nie będziesz używać kolosów w stylu Java'y czy ASP.NET, zrobisz to elegancko w PHP i użyjesz MySQLa do trzymania danych. Czyli PHP tak jak chcesz robić takie rzeczy. Ja nie chcę więc dla mnie jest na nie :-)
 

~ http://www.goldenline.pl/przemyslaw-rumik/

Pracowałem już z Java SE (J2SE i Java 5.0 i 6.0 SE), Java EE (J2EE, JSP, JavaBeans), JavaScript (AJAX i dHTML z modelem DOM), C# (ASP.NET, Compact Framework), C (WinAPI i Win32) pisałem też w Delphi, Prolog'u i Python'ie.

Z tego wynika, iż gość mówi o czymś, o czym nie ma zielonego pojęcia... 

1
komentarz 15 czerwca 2016 przez Comandeer Guru (602,340 p.)

JavaScript (AJAX i dHTML z modelem DOM)

A to się uśmiałem :'D dHTML (tak w zasadzie to DHTML) jest terminem niestosowanym od jakichś dobrych 10 lat. Mówienie obecnie o JS w kontekście Ajaksu (tak, Ajaksu – to nie jest akronim) i DOM to jakieś grube nieporozumienie.

JavaScipt jest wielki [mówię głównie o tym co widać z ECMAScript w przeglądarkach bo to jednak nadal jego główna emanacja ;-)] 

W przeglądarkach widać DOM, BOM i CSSOM. ES sam w sobie jest jednak dość mały.

miło by było gdyby dodano do niego [i do HTMLa] parę rzeczy takich jak np. możliwość pracy na wyższym poziomie abstrakcji w GUI, coś w takim stylu, że chcę stworzyć diva z tekstem i guzikami w środku, to zamiast tworzyć np. DIV przez document.createElement użyłbym 

Co za niemożebna bzdura… To, o czym tutaj napisano, to DOM – a więc wyłącznie API nałożone na JS.

Sam HTML mógłby się za to nabawić jakichś bardziej przyjaznych developerom elementów, takich jak nieśmiertelny ;-) ComboBox 

Co ma HTML do JS?

czyli przenosi się wiele działań serwera na stronę klienta, bo w końcu po co przesyłać klientowi wygląd całej strony jak można przesłać same dane, a JavaScript sobie wygeneruje zawartość strony? 

http://kryogenix.org/code/browser/everyonehasjs.html + PE – tyle w temacie ;)

Inna sprawa do czego go chcesz używać, przecież do zrobienia prostej stronki sklepu nie będziesz używać kolosów w stylu Java'y czy ASP.NET, zrobisz to elegancko w PHP i użyjesz MySQLa do trzymania danych. Czyli PHP tak jak chcesz robić takie rzeczy. Ja nie chcę więc dla mnie jest na nie :-) 

A tego to nawet nie wiem jak skomentować…

 

A później patrzę na datę i widzę: 2010… Aha…

 

PS Ten język… Emotka co zdanie, brak interpunkcji. Nie no, straszne.

komentarz 15 czerwca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
A tak a' propos ComboBoxa to przecież w HTML jest znacznik <select>...
komentarz 15 czerwca 2016 przez Comandeer Guru (602,340 p.)
Kinda sorta. W comboboksie można dodać własną opcję, jeśli wymagana przez nas nie istnieje.
0 głosów
odpowiedź 15 czerwca 2016 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Aktualnie największy trend jest na Pythona. Prosty, szybko się pisze, nie zastanawiasz się wiele (jeżeli poznałeś język porządnie i wczułeś się w niego) - bardzo sprzyjający programistą, którzy wiedzą co robią.

Wcześniej główny hype był na JAVE i PHP. Nie oszukujmy się, one zawsze będą potrzebne. Tak samo jak czysty C do mikrokontrolerów.

Zastanów się teraz - czy chcesz iść z trendem i zarabiać "dołek płacy" dla programistów, czy jednak spróbować się wybić i poszukać czegoś co na pewno będzie przydatne kiedyś lub jest takie trudne, a nadal przydatne, że specjalistów jest naprawdę mało (czyste C, języki asemblera) i wtedy naprawdę się namęczyć, ale za to gdy złapie się pracę to zarabiać naprawdę przysłowiowe "kokosy", bo i Ty i pracodawca będziecie wiedzieć, że trudno o kogoś na Twoje miejsce. Polecam np. wspomnianego Elixira.

 

No i jak dla mnie zawsze warto zaczynać minimalne podstawy C i potem porządnie przyswoić C++.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 388 wizyt
–1 głos
5 odpowiedzi 1,769 wizyt

92,624 zapytań

141,482 odpowiedzi

319,822 komentarzy

62,005 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...