• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak można dokładnie wykorzystać tablice

Object Storage Arubacloud
0 głosów
159 wizyt
pytanie zadane 4 marca w JavaScript przez Infos Użytkownik (650 p.)
otagowane ponownie 4 marca przez Infos
Jak dokładnie wykorzystać tablice w js do czego użyć można jakie ma zastosowania jak ją używać ktoś może mi to wytłumaczyć?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 marca przez Iei Obywatel (1,950 p.)
Tablice są przydatne wtedy, gdy chcesz przechowywać różne dane w jednym miejscu. Na przykład imiona pracowników, kolory czy miasta.
komentarz 4 marca przez Infos Użytkownik (650 p.)
Rozumiem ale chciałbym się dowiedzieć jak dokładnie z nich korzystać jak wyjąc te dane i nich użyć np
komentarz 4 marca przez Iei Obywatel (1,950 p.)
const names = ["James", "William", "Peter"];

No np. deklarujesz taką tablicę z imionami. I wypisujesz potem powiedzmy 2 imię

console.log(names[1]);

 

komentarz 4 marca przez Infos Użytkownik (650 p.)
Aha no nie wiem czy rozumiem ale dzięki
komentarz 4 marca przez Iei Obywatel (1,950 p.)
Najprościej byłoby przerobić jakiś kurs js
komentarz 4 marca przez Infos Użytkownik (650 p.)
Znaczy dajmy sytuacja że chciem żeby po wpisaniu danego numeru imienia w divę to imię sie pokazało jak użyć do tego tablic ?
komentarz 4 marca przez Infos Użytkownik (650 p.)
Taki mam w połowie zrobiony ale chciem się dowiedzieć
0 głosów
odpowiedź 5 marca przez VBService Ekspert (253,420 p.)
edycja 7 marca przez VBService

@Infos;

sytuacja że chciem żeby po wpisaniu danego numeru imienia w divę to imię sie pokazało jak użyć do tego tablic ?

rozumiem, że masz na myśli input do wprowadzenia numeru (numeru indeksu) dla imienia w tablicy.

//   długość length: 5 elementów
//   indeks:        0        1          2          3          4
const imiona = [ 'Anna', 'Tomasz', 'Katarzyna', 'Piotr', 'Magdalena']; 

 

[ kod przykładu on-line ]

<label for="indeksInput">Wprowadź liczbę (1-10):</label>
<input type="number" id="indeksInput" min="1" max="10" value="1" />
<button id="pokazButton">Wyświetl imię</button>

<div id="wynikDiv">Imię: <span></span></div>

<script>
  const imiona = [
    'Anna', 'Tomasz', 'Katarzyna', 'Piotr', 'Magdalena', 
    'Jan', 'Małgorzata', 'Krzysztof', 'Agnieszka', 'Michał'
  ];

  const pokazButton = document.querySelector('#pokazButton');
  pokazButton.addEventListener('click', () => {
    const indeksElement = document.querySelector('#indeksInput');
    const wynikDiv = document.querySelector('#wynikDiv span');

    // Ponieważ indeksy w tablicy zaczynaja sie od zera (0), a dla ludzi
    // bardziej naturalne jest numerowanie od jeden (1) użyto triku z - 1. 
    // Dla 0 mamy 1, 1 mamy 2, 2 mamy 3 itd.
    // Użyj parseInt do konwersji wartości na liczbę
    const indeks = parseInt(indeksElement.value) - 1;

    // Sprawdź, czy wprowadzona wartość jest liczbą (isNaN)
    // i czy indeks mieści się w zakresie tablicy
    if (!isNaN(indeks) && (indeks >= 0 && indeks < imiona.length)) {
      // Pobierz imię z tablicy na podstawie indeksu
      const imie = imiona[indeks];

      // Wyświetl imię w div span
      wynikDiv.textContent = imie;
    } else {
      // Jeżeli wprowadzona wartość nie jest liczbą lub indeks jest poza zakresem,
      // poinformuj użytkownika
      wynikDiv.textContent = 'Nieprawidłowa wartość indeksu';
    }
  });  
</script>

 


 

zapoznaj się też z: Tablica obiektów (Tablica asocjacyjna*).

Każdy element tablicy jest obiektem, a obiekty te mają różne właściwości (klucze i wartości), takie jak w tym przypadku: 'imie', 'nazwisko' i 'wiek'.

const osoby = [
    { 'imie': 'Anna',      'nazwisko': 'Kowalska',  'wiek': 30 },
    { 'imie': 'Tomasz',    'nazwisko': 'Nowak',     'wiek': 25 },
    { 'imie': 'Katarzyna', 'nazwisko': 'Wójcik',    'wiek': 35 },
    { 'imie': 'Piotr',     'nazwisko': 'Jankowski', 'wiek': 40 },
    { 'imie': 'Magdalena', 'nazwisko': 'Dąbrowska', 'wiek': 28 }
];

* - W JavaScript termin "tablica asocjacyjna" nie jest powszechnie używany. W praktyce, termin ten często jest mylący, ponieważ w JavaScript tablice i obiekty spełniają rolę struktur asocjacyjnych.

 

W przypadku JavaScript, tablice są specjalnym rodzajem obiektu, a indeksy są traktowane jako ciągi znaków (lub symboli), nawet jeśli są to liczby. W związku z tym, można by powiedzieć, że tablice w JavaScript mają pewne cechy tablic asocjacyjnych.

 

Jednak bardziej powszechnie używane i dokładniejsze określenie dla struktury danych z kluczami i wartościami, jak w tym przypadku, to "obiekt". W JavaScript często używa się obiektów do reprezentowania struktur asocjacyjnych, gdzie klucze są ciągami znaków (lub symbolami), a wartościami mogą być różne typy danych.

 

[ kod przykładu on-line ]   <pre> [ 1 ] [ 2 ]

<label for="indeksInput">Wprowadź liczbę (1-5):</label>
<input type="number" id="indeksInput" min="1" max="5" value="1" />
<button id="pokazButton">Wyświetl dane</button>

<pre id="wynikPre"></pre>

<script>
  const osoby = [
    { 'imie': 'Anna', 'nazwisko': 'Kowalska', 'wiek': 30 },
    { 'imie': 'Tomasz', 'nazwisko': 'Nowak', 'wiek': 25 },
    { 'imie': 'Katarzyna', 'nazwisko': 'Wójcik', 'wiek': 35 },
    { 'imie': 'Piotr', 'nazwisko': 'Jankowski', 'wiek': 40 },
    { 'imie': 'Magdalena', 'nazwisko': 'Dąbrowska', 'wiek': 28 }
  ];


  const pokazButton = document.querySelector('#pokazButton');
  pokazButton.addEventListener('click', () => {
    const indeksElement = document.querySelector('#indeksInput');
    const wynikPre = document.querySelector('#wynikPre');

    // Ponieważ indeksy w tablicy zaczynaja sie od zera (0), a dla ludzi
    // bardziej naturalne jest numerowanie od jeden (1) użyto triku z - 1. 
    // Dla 0 mamy 1, 1 mamy 2, 2 mamy 3 itd.
    // Użyj parseInt do konwersji wartości na liczbę
    const indeks = parseInt(indeksElement.value) - 1;

    // Sprawdź, czy wprowadzona wartość jest liczbą (isNaN)
    // i czy indeks mieści się w zakresie tablicy
    if (!isNaN(indeks) && (indeks >= 0 && indeks < osoby.length)) {
      // Pobierz imię z tablicy na podstawie indeksu
      const dane = osoby[indeks];

      // Wyświetl dane w pre
      wynikPre.textContent = ` Imię: ${dane.imie}\n Nazwisko: ${dane.nazwisko}\n Wiek: ${dane.wiek}`;
    } else {
      // Jeżeli wprowadzona wartość nie jest liczbą lub indeks jest poza zakresem,
      // poinformuj użytkownika
      wynikPre.textContent = 'Nieprawidłowa wartość indeksu';
    }
  });  
</script>

 

1
komentarz 5 marca przez Infos Użytkownik (650 p.)
Dziękuję bardzo

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 459 wizyt
+1 głos
4 odpowiedzi 2,834 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 99 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...