• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Utworzenie diva po wpisaniu słowa

Object Storage Arubacloud
–1 głos
206 wizyt
pytanie zadane 3 marca w JavaScript przez Infos Użytkownik (650 p.)
edycja 3 marca przez Infos

WITAM chciałbym żeby po wpisaniu do INPUTU np slowa nowy div .w divie kwadrat powstał nowy div o ustalonych wymiarach i innych i tak za każdym razem jak to wpisze jednak żeby miało to ograniczoną ilość divów które można stworzyć  

 

function utworz()
{
    
   if 
    
    
}
<!DOCTYPE html>

<html>
<head>
  <meta http-equiv="CONTENT-TYPE" content="text/html; charset=UTF-8">
  <title>TWORZENIE DIVÓW</title>
  <link rel="stylesheet" href="divy.css" type="text/css">
  <script src="mechanika.js" ></script>
  
</head>
<body>
  
  <input type="text" id="poleinput"/>
  
  <input type="button" value="wyslij" onlick="utworz()"/>
  
  <div id="kwadrat">
    
    
  </div>
  
</body>
</html>

Czy ktos mógłby mi wytłumaczyć jak to zrobić ? Z góry dziękuję 

komentarz 3 marca przez Iei Obywatel (1,950 p.)
Ktoś rozumie o co tutaj chodzi?
komentarz 3 marca przez Infos Użytkownik (650 p.)
O co chodzi ?
komentarz 3 marca przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,510 p.)
Chodzi o to że Twój post jest napisany w sposób taki jak wyżej. Nie jesteśmy w stanie ogarnąć o co Ci dokładnie chodzi. Napisz najlepiej post jeszcze raz i dokładnie.
komentarz 3 marca przez Infos Użytkownik (650 p.)
No nie umiem inaczej tego napisać co jest nie czytelne pytam się jak zrobić żeby po wpisaniu słowa w divie powstał nowy div
komentarz 3 marca przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,510 p.)
Nie piszesz nic o wpisaniu słowa w diva dodatkowo div nie jest polem tekstowym.

Stąd też prawdopodobnie rozbieżności, ale musisz wykorzystać do tego javascript :)
komentarz 3 marca przez Infos Użytkownik (650 p.)
Wpisanie słowa do INPUTU ..jakieś słowo i jeżeli takie tam wpisze to utworzyły się ei nowy div w divie kwadrat

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 3 marca przez Bart3on Użytkownik (620 p.)
Chcesz funkcje gdzie dajesz jako parametr slowo i na bazie tego slowa bedzie utworzony element DOM tak?
komentarz 3 marca przez Infos Użytkownik (650 p.)
Prawdopodobnie.nie jestem na poziomie dom więc pewny nie jestem ale dzięki
komentarz 3 marca przez Bart3on Użytkownik (620 p.)
div jest elementem  drzewa DOM. DOM to wszystkie elementy na stronie internetowej wiec div z id kwadrat i kazdy jego element jest jak najbardziej elementem DOM.
komentarz 3 marca przez Infos Użytkownik (650 p.)
Rozumiem ale jeżeli nie masz nic przeciwko wytłumaczył byś mi jak go używać?
komentarz 3 marca przez Bart3on Użytkownik (620 p.)
const square = document.getElementById('kwadrat');
const submitBtn = document.getElementById('createNewElementBtn');
const input = document.getElementById('poleInput')


function utworz(elementName) {
  const newElement = document.createElement(elementName);
  square.appendChild(newElement);
} 

submitBtn.addEventListener('click', () => {
  const newDOMElement = input.value;
  utworz(newDOMElement);
} )
<!DOCTYPE html>

<html>
<head>
<meta http-equiv="CONTENT-TYPE" content="text/html; charset=UTF-8">
<title>TWORZENIE DIVÓW</title>
</head>
<body id="body">
<input type="text" id="poleInput"/>
<input id="createNewElementBtn" type="button" value="wyslij"/>
<div id="kwadrat">

</div>
<script src="mechanika.js" ></script>
</body>
</html>

 

komentarz 3 marca przez Infos Użytkownik (650 p.)
Dziękuję bardzo nadal muszę się nauczyć trochę ale już wiencej umiem
komentarz 3 marca przez Bart3on Użytkownik (620 p.)
Nie ma za co zawsze kazdy kiedys zaczynal :)
0 głosów
odpowiedź 4 marca przez VBService Ekspert (253,420 p.)

Proponuje rozwiązanie z użyciem

  1. document.querySelector()
  2. document.querySelectorAll()
  3. element.innerHTML
  4. Łączenie tekstu (string) ze zmiennymi (Interpolacja stringów)

[ pełny kod przykładu on-line ]

    <input type="text" id="pole-input" value="nowy div">
    <button type="button" id="wykonaj-button">wykonaj</button>

    <div id="kwadrat"></div>
#kwadrat {
  display: flex;
  flex-wrap: wrap;
  gap: .5rem;
  margin-top: 1rem;
}
#kwadrat div {
  width: 100px;
  height: 100px;
  border: 2px solid red;
}
const wykonaj_button = document.querySelector('#wykonaj-button');
wykonaj_button.addEventListener('click', utworz);

function utworz() {
  const kwadrat = document.querySelector('#kwadrat');
  const ile_kwadraty = kwadrat.querySelectorAll('div').length;
  const MAKSYMALNA_KWADRATY = 15;
  
  if (ile_kwadraty >= MAKSYMALNA_KWADRATY) {
    alert(`Utworzyłeś maksymalną ilość kwadratów (${MAKSYMALNA_KWADRATY})`);
    return;
  }
  
  const value = document.querySelector('#pole-input').value.trim();  
  if (value.toLowerCase() === 'nowy div') {
    kwadrat.innerHTML += '<div></div>';
  }
}

 

komentarz 4 marca przez Infos Użytkownik (650 p.)
Też dziękuję
komentarz 4 marca przez Infos Użytkownik (650 p.)
I to bardzo

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 110 wizyt
pytanie zadane 19 marca w JavaScript przez Infos Użytkownik (650 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 105 wizyt
pytanie zadane 2 marca w JavaScript przez Infos Użytkownik (650 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 148 wizyt
pytanie zadane 29 października 2020 w Java przez Jedwab Użytkownik (550 p.)

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...