• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program na ubuntu 'Vectr' nie otwiera się

Object Storage Arubacloud
0 głosów
139 wizyt
pytanie zadane 19 września 2023 w Systemy operacyjne, programy przez Piotrek2713 Mądrala (5,400 p.)

Pobrałem na linuxa ubuntu program do edycji zdjęć vectr za pomocą poleceń

sudo apt-get upgrade
sudo snap install vectr

i skorzystałem z autoremove

sudo apt-get autoremove

Po kilku próbach uruchomienia programu nadal się nie uruchomił

komentarz 19 września 2023 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Odpal ten program z terminala. Jeśli coś się dzieje, to pewnie będzie to widać w logach.

I nie pisz apt-get, bo to anachronizm. Wystarczy samo apt.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 19 września 2023 przez mattrattus Gaduła (3,100 p.)
edycja 19 września 2023 przez mattrattus

Z tego co widzę to najnowsze wydania Ubuntu nawet nie zawierają tego pakietu w repo.

Jego zainstalujesz ze snapa - napierw:

sudo apt update
sudo apt install snapd

A później

sudo snap install vectr

 

1
komentarz 19 września 2023 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Przecież instalował ten program przez snapa, którego zresztą w Ubuntu instalować nie trzeba, bo to wynalazek twórców tej dystrybucji ;)
komentarz 19 września 2023 przez mattrattus Gaduła (3,100 p.)
Sorry (!) totalnie nie zwróciłem uwagi na "snap" w Twoim wpisie :/

Specjalnie ją odpaliłem u siebie i w logach on podaje bład do biblioteki C - to nie jest kwestia Twojego systemu, tylko ta apka ma jakiś wyraźny problem.
Przyczyna może być jedna... ona nie była aktualizowana pod Ubuntu od 2017... ;D

Zresztą z tą apką ogólnie coś jest nie tak - niby na stronie podają "link" do binarerk, ale finalnie i on jest martwy.

Chyba Cię rozczaruję - nie podziałasz na tej apce.
komentarz 19 września 2023 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Podaj pełny log.
komentarz 20 września 2023 przez mattrattus Gaduła (3,100 p.)

Łap, choć bajka nie moja i to nie ja powinienem bawić się w te logi - tylko autor posta ;)

Tu masz po uruchomieniu z konsoli

Sep 19 22:05:14 ubuntu systemd[1462]: Started snap.vectr.vectr.ec38f1c9-1cd9-4552-bf05-af2ebc6449d9.scope.
Sep 19 22:05:14 ubuntu kernel: traps: vectr[6570] trap invalid opcode ip:7f48992bf708 sp:7ffecc6b8f40 error:0 in libm.so.6[7f489926c000+108000]

A tu masz logi z wywołanaia go GUi

Sep 19 22:03:39 ubuntu systemd[1462]: Started snap.vectr.vectr.bc0902a5-b583-462a-9e21-9d5cd6758586.scope.
Sep 19 22:03:39 ubuntu systemd[1]: tmp-snap.rootfs_75QRX4.mount: Deactivated successfully.
Sep 19 22:03:41 ubuntu kernel: gdk-pixbuf-quer[6343]: segfault at 0 ip 0000000000000000 sp 00007ffe51bd4178 error 14 in gdk-pixbuf-query-loaders[55dfa4400000+2000] likely on CPU 0 (core 0, socket 0)
Sep 19 22:03:41 ubuntu kernel: Code: Unable to access opcode bytes at 0xffffffffffffffd6.
Sep 19 22:03:41 ubuntu vectr_vectr.desktop[6256]: /snap/vectr/2/bin/desktop-launch: line 231:  6343 Segmentation fault      (core dumped) $RUNTIME/usr/lib/$ARCH/gdk-pixbuf-2.0/gdk-pixbuf-query-loaders > $GDK_PIXBUF_MODULE_FILE
Sep 19 22:03:42 ubuntu kernel: gtk-query-immod[6348]: segfault at 0 ip 0000000000000000 sp 00007ffdfebcf868 error 14 in gtk-query-immodules-2.0[55e667c00000+2000] likely on CPU 1 (core 0, socket 1)
Sep 19 22:03:42 ubuntu kernel: Code: Unable to access opcode bytes at 0xffffffffffffffd6.
Sep 19 22:03:42 ubuntu vectr_vectr.desktop[6256]: /snap/vectr/2/bin/desktop-launch: line 254:  6348 Segmentation fault      (core dumped) $RUNTIME/usr/lib/$ARCH/libgtk2.0-0/gtk-query-immodules-2.0 > $GTK_IM_MODULE_FILE
Sep 19 22:03:44 ubuntu audit[6256]: AVC apparmor="DENIED" operation="open" class="file" profile="snap.vectr.vectr" name="/var/lib/snapd/desktop/icons/" pid=6256 comm="desktop-launch" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=999 ouid=0
Sep 19 22:03:44 ubuntu kernel: audit: type=1400 audit(1695161024.097:65): apparmor="DENIED" operation="open" class="file" profile="snap.vectr.vectr" name="/var/lib/snapd/desktop/icons/" pid=6256 comm="desktop-launch" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=999 ouid=0
Sep 19 22:03:44 ubuntu kernel: process '/vectr' started with executable stack
Sep 19 22:03:44 ubuntu kernel: traps: vectr[6256] trap invalid opcode ip:7fc1cae2b708 sp:7fff4285b110 error:0 in libm.so.6[7fc1cadd8000+108000]
Sep 19 22:03:45 ubuntu systemd[1462]: snap.vectr.vectr.bc0902a5-b583-462a-9e21-9d5cd6758586.scope: Consumed 4.535s CPU time.
komentarz 20 września 2023 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
edycja 20 września 2023 przez j23

trap invalid opcode

Może aplikacja używa jakichś instrukcji, których twój CPU nie rozumie?

i to nie ja powinienem bawić się w te logi - tylko autor posta ;)

OP jakby mało rozmowny jest póki co, a u Ciebie też jest problem, więc można założyć, że jest to samo.

komentarz 20 września 2023 przez Piotrek2713 Mądrala (5,400 p.)

No nie było mnie jakiś czas :)

ona nie była aktualizowana pod Ubuntu od 2017

Może mieć to związek z tym, że instalowałęm ubuntu z płyty, którą wypalałem kilka lat temu? 

komentarz 20 września 2023 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

A te "kilka lat temu" to ile dokładnie? Repozytoria w Ubuntu LTS utrzymywane są przez pięć lat (przy dwuletnich cyklach wydawniczych). Niewykluczone, że masz mocno nieaktualny system (chociaż mattrattus też ma jakiś problem z tą aplikacją).

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 109 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez koleś34 Gaduła (3,270 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 198 wizyt
pytanie zadane 29 września 2016 w C i C++ przez lesny726 Nowicjusz (180 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 485 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2016 w C i C++ przez ISO Początkujący (350 p.)

92,596 zapytań

141,446 odpowiedzi

319,720 komentarzy

61,980 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...