• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

OI - sprawdzanie danych, odpowiedzi

Object Storage Arubacloud
0 głosów
112 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2023 w C i C++ przez VNC Nowicjusz (240 p.)

Mam takie dosc nietypowe pytanie odnosnie sprawdzania danych do podproblemow ze sprawdzarki tzn. Zalozmy, ze w danym zadaniu na wejsciu podawana jest tylko liczba m. Czy jezeli jako wynik wypisze to m

cout << m << endl;

po to, zeby porownac je z odpowiedzia z mojego programu, w celu znalezienia w nim potencjalnego bledu to czy to bedzie dozwolone?

komentarz 23 sierpnia 2023 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
Nie rozumiem trochę pytania, w sensie co dokładnie chcesz zrobić i jak chcesz wykorzystać to na olimpiadzie informatycznej.
komentarz 23 sierpnia 2023 przez VNC Nowicjusz (240 p.)
W sprawdzarce na Szkopule przy blednej odpowiedzi (jaka bedzie wypisanie m podanego na wejsciu) wypisuje najpierw co sprawdzarka wczytala z cout, a potem co powinna. W tym momencie chodzi mi o celowe podawane danych na wyjsciu, aby zobaczyc jaka dla nich powinna byc odpowiedz (potraktowanie ich jako przykladowe dane wejsciowe i wyjsciowe), aby usprawnic swoj program.
komentarz 23 sierpnia 2023 przez reaktywny Nałogowiec (41,050 p.)
Dziwne rzeczy piszesz.

Masz wyświetlić wyniki - dokładnie to o co proszą w zdaniu (i w podanym formacie), dokładnie tyle - nic więcej i nic mniej!
komentarz 23 sierpnia 2023 przez VNC Nowicjusz (240 p.)

Dla takiego kodu:

#include<bits/stdc++.h>
#define ll long long
#define ull unsigned long long
#define pb push_back

using namespace std;

void solve(){
        ull m; cin >> m;
	cout << m << endl;
}

int main(){
	ios_base::sync_with_stdio(false);
	cin.tie(NULL);

	solve();
		
	return 0;
}

Sprawdzarka wypisze cos takiego:

  • 47 wiersz 1: wczytano '429136396059420000', a oczekiwano '95'
  • 48 wiersz 1: wczytano '807314262090336000', a oczekiwano '98'
  • 49a wiersz 1: wczytano '20035952640', a oczekiwano 'NIE'
  • 50a wiersz 1: wczytano '552793856617800', a oczekiwano 'NIE'
  • 50b wiersz 1: wczytano '991948530947554970', a oczekiwano '90'
  • 51a wiersz 1: wczytano '754140816224510546', a oczekiwano 'NIE'
  • 52a wiersz 1: wczytano '694363971663288479', a oczekiwano 'NIE'
  • 52b wiersz 1: wczytano '1517398753590850', a oczekiwano '80'
  • 53a wiersz 1: wczytano '999999999999999967', a oczekiwano 'NIE'
  • 53b wiersz 1: wczytano '692290561159', a oczekiwano '59'

Chodzi mi o to zeby dla m podanego w 53b '692290561159' sprawdzic co moj program domyslny wypisze i porownac to z oczekiwana odpowiedzia '59' w celu sprawdzenia, w ktorym momencie moj problem dziala niepoprawnie.

Moje pytanie bylo odnoscie tego czy taka praktyka jest dozwolona na OI (pomijam to, ze dla niektorych problemow sprawdzarka nie wypisze '59' tylko naprzyklad 'Podana odpowiedz nie jest poprawna').

komentarz 23 sierpnia 2023 przez Oscar Nałogowiec (29,320 p.)

Być może sprawdzarka nie weźmie pod uwagę tego co wypisujesz na cerr/stderr?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 sierpnia 2023 przez Whistleroosh Maniak (56,980 p.)
wybrane 24 sierpnia 2023 przez VNC
 
Najlepsza
Z tego co pamiętam regulamin nie zabrania czegoś takiego. Tylko takie zgłoszenia będą Ci się wliczały w limit zgłoszeń, więc za dużo ich wysłać nie możesz.
0 głosów
odpowiedź 23 sierpnia 2023 przez WojAbuk Użytkownik (720 p.)
edycja 23 sierpnia 2023 przez WojAbuk
Tak, co prawda lepiej jest użyć debagera i nie jest to najlepsza praktyka, ale w małych projektach jest to najbardziej dopuszczalne dopuszczalne. Jeszcze możesz spróbować użyć assert.https://pl.m.wikibooks.org/wiki/C/assert

W języku C i C++ działa to bardzo podobne o ile nie tak samo.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 121 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 130 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2023 w Algorytmy przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 191 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2023 w C i C++ przez Dani Obywatel (1,450 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...