• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie o miesiącach z odcinka 6

Object Storage Arubacloud
0 głosów
477 wizyt
pytanie zadane 2 września 2015 w C i C++ przez Irek Placek Nowicjusz (120 p.)
Otóż mam problem z kodem który na moje oko wygląda na właściwy, ale program mówi mi że cytuje z moim tłumaczeniem "else jest bez poprzedzającego go if'a"

To mój kod,bardzo prosze żeby ktoś wstawił prawidłowy i najlepiej wyjaśnił mi co robiłem żle

#include <iostream>

using namespace std;

int nr;

int main()
{
    cout <<"Jaki to numer miesiaca: "<< endl;
    switch (nr)
    {
case 1:
case 3:
case 5:
case 7:
case 8:
case 10:
case 12:
    cout<<"Ten miesiac ma 31 dni.";
break;

case 4:
case 6:
case 9:
case 11:
    cout<<"Ten miesiac ma 30 dni.";
break;

case 2:
    {
    int rok;
    cout<<"Podaj rok";
    cin>>rok;

if (((rok % 4 == 0) && (rok % 100 != 0)) || (rok % 400 == 0));
    cout<<"Miesiac ma 29 dni.";
else cout<<"Miesiac ma 28 dni.";
    }
    break;

    default: cout<<"Niepoprawny numer miesiaca!";
    }
    return 0;
}

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 września 2015 przez phx Początkujący (360 p.)
if (((rok % 4 == 0) && (rok % 100 != 0)) || (rok % 400 == 0))

usun srednik po warunku
codeblocks pojazuje bledy:
***test.cpp|37|error: 'else' without a previous 'if'|
wiec trzeba szukac bledu przed ta linia, ewentualnie czasem w niej.

komentarz 3 września 2015 przez Irek Placek Nowicjusz (120 p.)
edycja 3 września 2015 przez Irek Placek
Nie pomogło, oprócz tego średnika wszystko wygląda na takie same jak w instruktażu prowadzonego przez pana Zelenta. Po usunięciu średnika program nie pokazuje błędów ale po uruchomieniu pisze "Jaki to numer miesiaca, niepoprawny numer miesiaca". Bez pisania niczego... Poszukam jeszcze ale i tak dziekuje za zainteresowanie

(Edytowane) Nie wiem gdzie był błąd ale od nowa przepisałem kod i działa.
0 głosów
odpowiedź 3 września 2015 przez patrycja Początkujący (450 p.)

usuń średnik jak napisał mój poprzednik po if'ie, i dodaj jeszcze bibliotekę do góry

pod

#include <iostream>

powinno być jeszcze

#include <cstdlib>

u mnie działa

0 głosów
odpowiedź 3 września 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Ekhm, a gdzie wprowadzasz nr miesiąca?

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 354 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,086 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 926 wizyt
pytanie zadane 17 października 2015 w C i C++ przez parimple Początkujący (260 p.)

92,631 zapytań

141,498 odpowiedzi

319,869 komentarzy

62,011 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...