• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Od czego zacząć zrobienie pierwszej strony?

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
1,480 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez zibiz Nowicjusz (230 p.)
edycja 26 sierpnia 2015 przez zibiz

Chcę się uczyć robienia stron www

Przerobiłem podstawowe kursy z CodeAcademy z CSS i HTML i Java script

Myślałem, żeby teraz robić jakiś kurs z CodeSchool albo Treehouse.

Chciałbym w międzyczasie robić swoją pierwszą stronę, choćby najprostszą, żeby to praktykować.

Myślałem o zrobieniu bloga, który będę dodawał co tydzień nowy artykuł. Czy to dobry pomysł na początek?

Jeśli tak to jak się za to zabrać...

Pisać tą stronę w notatniku?

Skorzystać z CMS Joomla albo wordpress?

Nie chodzi mi o samą stronę tylko o to, żeby w międzczasie praktykować to czego się nauczę. Jeśli blog nie jest dobry na początek to co by było?

Czy dodanie takiej strony na serwer jest trudne? Czego trzeba się nauczyć?

Czy warto uczyć się obsługi Adobe DreamWeaver?

Dobrze myślę, że na początek powinienem uczyć się HTML, CSS i Java Script?

 

 

 

12 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez niezalogowany

Najpierw zrób zarys całej strony na kartce żebyś miał koncepcję a jak coś to zmienisz, potem zainstalij Notepad++ i tam zrób HTML, CSS i  JavaScript. Na początek polecam coś co nie zajmie dużo czasu a sporo Cię nauczy, prostą stronę o Twoim ulubionmym filmie (tak jak Pan MZ) a potem jeśli będziesz chciał to zrób Bloga albo forum.

+2 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)

Na początek możesz zrobić jakąś statyczną stronę w "czystym" HTML, CSS i dodać odrobinę JS. Później taką statyczną stronkę będziesz mógł przerobić na szablon pod WordPress lub Joomla (generalnie pod jakiś CMS) i to na pewno ułatwi prowadzenie bloga.

Czy dodanie takiej strony na serwer jest trudne? Czego trzeba się nauczyć?

Dodanie strony sprowadza się do: znalezienia odpowiedniego hostingu, założenia konta, skonfigurowania ftp (zazwyczaj ustalenie nazwy użytkownika i hasło) oraz co najważniejsze... wgrania twojej strony na serwer za pomocą klienta ftp (korzystam z Filezilla). To najprostsza metoda. Do instalacji CMSów będziesz musiał dodatkowo utworzyć bazę danych.

+1 głos
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

Po pierwsze: Z tym Adobe Dreamweaver mam nadzieję, że żartowałeś ;) tak samo Joomla i Wordpress odpada (chyba, że nie umiesz PHP, a chcesz dla kogoś po znajomości wykonać np. forum).

Notatnik nie nadaje się do pisania stron. Tak w zasadzie to on nie nadaje się do niczego xD

Dobrze, że przerobiłeś podstawowe kursy, ale one nie dają wiedzy praktycznej. Więc szybko zacznij tworzyć nie tyle co blogi i fora, ale podstawą są layouty. Ja zaczynałem naukę HTML & CSS ściągając gotowe layouty i je edytowałem. Myślę, że to najlepszy sposób na naukę :) Layouty do pobrania znajdziesz wpisując frazę w wyszukiwarce np. free layouts downloads. Pomysł nabloga jest bardzo dobry. Rób go w czystym HTML & CSS, JS na początek odpada (tak myślę, lepiej zaczynać od PHP, ale na początku ogarnij dobrze HTML i CSS).

Wprowadzenie strony do życia jest bardzo proste. Zamawiając jakąś domenę dostajesz nazwę usera FTP, hasło itp. Do wrzucania plików na server używaj np. FilleZilla. Na początku nie kupuj domen. Polecam hostinger.pl.

To tyle :) POZDRAWIAM

 

komentarz 26 sierpnia 2015 przez zibiz Nowicjusz (230 p.)

Dzięki wziąłem się za szukanie szablonów

Pytania:

Czy szablon to jest ten sam kod który pokazuje mi się kiedy kliknę na "pokaż kod źródłowy strony"?

Czy jest jakiś program, gdzie mógłbym ten szblon edytować i widzieć jednocześnie jakie zmiany to powoduje?

Z tym Adobe Dreamweaver nie żartowałem, ale kojarzył mi się z robieniem stron, stąd to pytanie ;)

komentarz 26 sierpnia 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Tak szablon to jest to co widzimy w view-source, ale lepiej jest pobierać szablony, bo tam wszystko jest na swoim miejscu (pisząc w php mało kto łamie linie i tabuluje). Programy z podglądem zapewne są, ale przeglądarki wyświetlają to poprawniej :) Z edytorów polecam Notepadd++ i Atom Editor. Sublime Text, też jest dobry, ale co jakiś czas wyświetla się info z informacją możliwości zakupu wersji premium.

Ja mam otwartą przeglądarkę i edytor, przełączam się pomiędzy oknami skrótem ALT + TAB jeśli nie ma mnie w domu. Jeśli jestem to korzystam z dwóch monitorów (tak jak teraz) :)
komentarz 26 sierpnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
A jeśli chodzi o forum to są lepsze gotowce pokroju MyBB.
komentarz 26 sierpnia 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Nie sądzisz, że lepiej umieć PHP, niż dziadować z kodem będąc zielonym?
komentarz 26 sierpnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Nie sądzę że żeby postawić forum trzeba umieć wgl. programować. W czasach gotowców poza tym MyBB to świetny gotowiec sam byś lepiej pewnie tego nie nakodził.
komentarz 26 sierpnia 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Zapewne tak, nawet na 100% lepiej bym tego nie napisał (uczę się dopiero). Myślę jednak, że skoro kolega pyta tylko o HTML, CSS i ewentualnie JS to nie warto chłopakowi robić wody z mózgu mówiąc o MyBB.
komentarz 26 sierpnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
W sumie nie ma co mówić tutaj nawet o forum, kolega nie wyraził takiej potrzeby, robiąc bloga to też raczej polecałbym samemu skodzić w php bo nie jest to dużo roboty od strony backendu.
komentarz 27 sierpnia 2015 przez zibiz Nowicjusz (230 p.)
Zgadza sie na razie za forum się się nie zabieram ;) Zacznę od czegoś prostszego ;) a w międzyczasie pouczę się PHP
komentarz 27 sierpnia 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Powodzenia! :D
+1 głos
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
  • Jeśli masz O CZYM pisać tego bloga, to pisz. Nauczysz się dobrze m.in. CMS i PHP.
  • W Notatniku możesz pisać, ale mija się to z celem. Radzę się zaopatrzyć w jakikolwiek edytor dla programistów, który pokoloruje ci składnie, jak np. Notepad++.
  • Co do CMS, to są ciągłe wojny. Wybierz, co ci bardziej odpowiada. Sądzę, że oba są równe.
  • Jeśli nie blog, to twórz sobie po prostu szablony stron, jakichkolwiek, czy to na CMS, czy statycznych. Praktyka czyni mistrza. Potem zarejestruj się na jakimś forum webmasterskim i przesyłaj takie gotowe szablony - będzie miał je potem ktoś ocenić, a ty nie będziesz robić tego wszystkiego tylko dla siebie.
  • Dodanie strony na serwer to chwila pracy przy programie do przesyłu plików przez FTP.
  • Nie znam się, ale na sam początek odpuść go sobie. Najpierw pisz kod sam, potem pomyśl, czy ci się to opłaca.
  • TAK, to podstawa!
+1 głos
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)
Na początek naucz się dobrze HTML, CSS, JavaScript, oraz jeśli chcesz tworzyć bardziej zaawansowane strony to PHP i MySQL. To jest podstawa w programowaniu.

Nie polecam pisać stron w notatniku. Dużo lepszy jest Notepad ++.

Na początek napisz stronę w czystym HTML i CSS. Jest to moim zdaniem najlepsza opcja na początek. Jak chcesz, to potem możesz dodać do strony odrobinę JS.

Pozdrawiam.
+1 głos
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez magdalenka120 Obywatel (1,520 p.)
Myślę, że stronę możesz zacząć już spokojnie robić :) Oczywiście na drodze napotkasz jakieś problemy, jak to zawsze jest, ale wtedy masz internety, książki - próbuj! Możesz mieć całą teorię w jednym palcu, a zero praktyki.. Niestety, to praktyka daje Ci prawdziwe doświadczenie w czymś :) Czytaj, pytaj, sprawdzaj i ... działaj :) Powodzenia!
+1 głos
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez detomastah Użytkownik (580 p.)
Najlepiej zacząć od zrobienia stronki z napisem Hello World w HTMLu. Potem stopniowo komplikować stronkę.

Co do bloga, to możesz go spokojnie pisać w HTML i moim zdaniem to jest dobry pomysł.
0 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez zibiz Nowicjusz (230 p.)

Dziękuję Wam za odpowiedzi, myślę, że będę teraz miał z czym pracować.

Jeszcze tylko 2 pytania...

Czy oprócz Notepad ++ są jeszcze inne narzędzia ułatwiające pracę?

Czy zamiast PHP można tak samo stosować Python? Słyszałem, że jest łatwiejszy do nauczenia, ale nie wiem czy ma podobne zastosowanie.

komentarz 26 sierpnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nie jest PHP, jest jednym z najłatwiejszych języków.

PHPSTORM

nie używaj wordpreessa ani innego gotowego cmsa.
komentarz 26 sierpnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Python jest dużo trudniejszy od PHP, może nie jest to Perl ale każdy kto kodził kiedyś w C++ gdy spojrzy na Pythona to pewnie pomyśli sobie "WTF?".
0 głosów
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez Agentok Użytkownik (660 p.)
Najlepiej pisać sam html z css a dopiero potem joomla i wordpress ;)
0 głosów
odpowiedź 27 sierpnia 2015 przez zibiz Nowicjusz (230 p.)
Mama jeszcze pytanie o wrzucanie artykułów lub tekstu na stronę. Nie ukrywam, że najlepiej pisze mi się artykuł w wordzie, mogę łatwo robić pogrubienia, tytuły, podtytuły, listy. Wiem, że to wszystko można zrobić w html, ale za każdym razem przy wrzucaniu artykułu dodawać p, li, itd.. to trochę dużó roboty, czy robi się to ręcznie czy jest na to inny sposób? Jakiś edytor tekstowy, który od razu zamainia tekst na html?
0 głosów
odpowiedź 27 sierpnia 2015 przez maciek061 Gaduła (4,490 p.)
Zanim zaczniesz robić stronę przemyśl dokładnie czego ma ona dotyczyć. Nie wiem czy blog byłby idealny na początek. Jeśli chodzi o program bardzo polecam CoreEditor. Jeśli chodzi o język polecam również dowiedzieć się czegoś o HTML 5 i CSS 3. Pozdrawiam.
–1 głos
odpowiedź 26 sierpnia 2015 przez iwan9449 Pasjonat (20,810 p.)
Ja zaczynałęm naukę od przerabiania gotowych szablonów webspell (większość oparta była jeszcze na tabelach), ale szybko przestało mi się to podobać, nie podobało mi się to, że grafika w przerobionych przezemn ie layoutach po prostu się nie klei. Postanowiłem nauczyć się tworzyć właść layouty w programie graficznym, a później zaczynałem go kodować. Najpierw jeszcze na tabelach, później zacząłem kodować w xhtml i css. Próbowałem osiągnąć dokłądnie ten sam efekt co w pracy graficznej, dzięki temu nauczyłem się niemalże dowolnie dostosowywać wygląd strony. Później zacząłem przechodzić na html5 i używać owych funkcjonalnośc css3. Moim zdaniem kodowanie layotów graficznych daje lepsze efekty niż pisanie kodu z głowy, ponieważ grafika stawia przed Tobą jakieś wymagania i problemy, które musisz rozwiązać.

Nie polecem Ci na początku kożystać z żadnych cms'ow.Stworzenie bloga w wordpressie nie wymaga praktycznie żadnej wiedzy, a na tym etapie na pewno nie wprowadzisz od podstaw własnego motywu.

Pozdrawiam!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 220 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 549 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2017 w HTML i CSS przez xdmik23 Gaduła (3,000 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,976 wizyt

92,632 zapytań

141,502 odpowiedzi

319,882 komentarzy

62,015 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...