• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python - używanie programy na innych użądzeniach

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
151 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2021 w Python przez KumberTwo Dyskutant (8,270 p.)
Napisałem program w pythonie z wykorzystaniem wielu różnych bibliotek. Całość pisałem pod linuxa. Chciałbym móc teraz się tym programem podzielić - stworzyć z tego plik wykonalny i umożliwić włączanie go na innych urządzeniach bez tych bibliotek. Jak mógłbym to zrobić?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 3 marca 2021 przez MrMoon Użytkownik (960 p.)

Pójdź do lokalizacji pliku i w pasku wyszukiwania adresu pliku np. C:\Users\user\Desktop wpisz cmd co otworzy konsolę

wpisz:

pip install pyinstaller

a potem:

pyinstaller --onefile -w script.py
#lub
pyinstaller --onefile script.py

gdzie "pyintsaller" to moduł, który zmieni plik .py na .exe; --onefile (ma dwa myśliniki przed sobą!) mówi, żeby plik .py zmienił się na jeden plik, a nie wiele; -w oznacza, że nie będzie otwierać się konsola (opcjonalne) i script.py to nazwaTwojegoPliku.py

po tym pojawią się nowy foldery - Ciebie interesuje dist, gdzie znajdziesz plik .exe :)

więcej znajdziesz tu: https://www.youtube.com/watch?v=UZX5kH72Yx4

komentarz 3 marca 2021 przez KumberTwo Dyskutant (8,270 p.)
Dzięki, ale jak pisałem mój program jest na linuxie a exe jest dla windowsa.
komentarz 3 marca 2021 przez MrMoon Użytkownik (960 p.)
a na jakim oprogramowaniu chcesz później uruchamiać ten plik?

Jeśli na Windowsie to metoda, którą napisałem wcześniej zadziała ;)

Jeśli nie, to napisz gdzie!
komentarz 3 marca 2021 przez KumberTwo Dyskutant (8,270 p.)
Jak już pisałem, całość pisałem pod linuxa. Program nie zadziała na windowsie. Wszystko chciałbym uruchamiać na linuxie.
komentarz 3 marca 2021 przez MrMoon Użytkownik (960 p.)
No to nie wiem jak ci pomóc - możesz poszukać w Internecie (myślę, że coś się znajdzie) :)

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 242 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2022 w Python przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 281 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2022 w Python przez Tankista Początkujący (280 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 358 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2021 w Python przez Igor0703 Nowicjusz (140 p.)

92,592 zapytań

141,441 odpowiedzi

319,704 komentarzy

61,978 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...